Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes inaugura el XXVII Pessebre Monumental dedicat al Vescomtat de Cabrera, que ocupa 200 m2


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/05/2019 08:12:43 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes inaugura el XXVII Pessebre Monumental dedicat al Vescomtat de Cabrera, que ocupa 200 m2

L’alcalde de Blanes i el president del Consell Comarcal han encapçalat la l’acte de presentació del muntatge, realitzat per l’Agrupació Pessebrista i l’Institut Serrallarga

Aquesta tarda s’ha fet la inauguració oficial del XXVII Pessebre Monumental de l’Ajuntament de Blanes. Sense cap mena de dubte, el més especial de tots els que s’han fet fins ara. Ocupa 200 m2, per tant quadruplica el què mesuraven fins ara els anteriors pessebres. Per això, enlloc d’instal·lar-se davant l’edifici consistorial, al Passeig de Dintre, s’ha hagut d’ubicar a la Plaça dels Dies Feiners, on dóna la façana posterior de l’Ajuntament.


Però no tan sols la seva grandària el fa ser tan especial. Precisament la raó que ha provocat que s’hagi engrandit tant és que enguany el muntatge s’ha dedicat al Vescomtat de Cabrera amb motiu dels 700 anys de la Parròquia Santa Maria, fundada a redors del Castell-Palau dels Vescomtes. El pessebre reprodueix a escala la superfície de la comarca de la Selva, i inclou alguns dels principals edificis i monuments que hi ha al territori que en el seu temps dominaven els vescomtes.

Des de fa 27 anys el disseny del Pessebre és a càrrec de l’Agrupació Pessebrista de Blanes, i els darrers 7 anys participen activament un centenar d’alumnes de l’Institut Serrallarga, una suma intergeneracional que fa que l’experiència sigui encara més enriquidora. Són estudiants de CFGS de Màrqueting i Publicitat, del FIAP de pintura, i alumnes d’ESO de l’Aula Oberta. Els coordina la professora Susanna Castilla, mentre que qui fa de nexe entre els dos col·lectius és un artista dels muntatges a Blanes, Rafa Guzman.

XXVII Pessebre Monumental dedicat al Vescomtat de Cabrera

El mal temps ha provocat que l’Acte Inaugural s’hagi hagut de traslladar al Teatre de Blanes. Primer, la comitiva oficial ha visitat el pessebre, que es podrà visitar a la Plaça dels Dies Feiners fins el 6 de gener. Després, un cop al Teatre, l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, han encapçalat l’acte inaugural.


Els han acompanyat regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes així com altres autoritats i representants d’institucions: Pere Garriga, alcalde d’Arbúcies i president del Patronat del Castell de Montsoriu i Vescomtat de Cabrera; Nil Papiol, alcalde d’Hostalric; el president de l’Agrupació Pessebrista, Jaume Sagrera; i el director de l’Institut Serrallarga, Rubén Fernández.


L’acte també ha comptat amb l’assistència de representants d’altres col·lectius directament relacionats amb la realització del pessebre d’aquest any. Així, hi ha participat Enric Roura, de la Comissió Organitzadora dels 700 Anys de la Parròquia Santa Maria; així com Susanna Castilla i David Soto, representant respectivament al professorat i als alumnes de l’Institut Serrallarga.


Després dels parlaments oficials, l’acte s’ha completat amb el lliurament de sengles obsequis d’agraïment als dos principals col·lectius que han fet possible el Pessebre Monumental. L’alcalde ha entregat al president de l’Agrupació Pessebrista i al director de l’Institut Serrallarga un obsequi directament relacionat amb la temàtica del muntatge: una reproducció de l’arcada del Carrer Ample on hi ha la fornícula dels copatrons de Blanes, reproduïda al pessebre.


La cirereta final l’han posat els alumnes de batxillerat artístic de l’Institut Serrallarga, que han ofert un concert que aviat ha fet posar el públic dempeus i amb llargs aplaudiments. Val a dir que, coincidint amb la inauguració del Pessebre Monumental, també s’ha posat en marxa la decoració nadalenca de l’Ajuntament de Blanes, que enguany presenta com novetat que també s’ha il·luminat la façana posterior, així com el traslladat de l’arbre lumínic fins davant l’edifici consistorial.Castells, Esglésies, Campanes i una Tempesta amb Trons i Pluja

El vescomtat de Cabrera fou una de les senyories feudals més importants de Catalunya des del segle XI fins al segle XIX, i s’estenia per la major part de l’actual comarca de la Selva i algunes àrees del Maresme, el Vallès Oriental i Osona. Al llarg de molts segles va funcionar com un autèntic estat, amb la seva pròpia administració, fiscalitat i, fins i tot, el seu propi exèrcit.

El disseny del XXVII Pessebre Monumental permet que el visitant pugui fer un viatge per la comarca de la Selva sense moure’s de Blanes. En primer terme destaca la vila de Blanes, incloent-hi una reproducció inèdita de l’antic Castell-Palau dels Vescomtes de Cabrera, el conjunt arquitectònic més important que conserva Blanes del seu passat medieval. És una reproducció de l’aspecte original, una edificació que no s’havia vist mai en forma de maqueta d’una mida tan gran.


L’any 1319 Santa Maria va esdevenir parròquia independent, quan Blanes voltava el miler d’habitants. A partir de 1382 Bernat IV de Cabrera convertirà Blanes en capital dels seus dominis, i va encarregar al prestigiós arquitecte Arnau Bagués la construcció d’un palau que, posteriorment, va continuar realitzant son fill, Bernat Joan, qui va fer construir la font pública del Carrer Ample acabada l’any 1443, avui dia un notable exemple del gòtic civil català.

També està representat el Castell de Sant Joan i les Voltes del Carrer Ample que hi ha al costat de la Font Gòtica, coronades per una fornícula que guarda les imatges dels copatrons de Blanes, Sant Bonós i Sant Maximià. Al Pessebre Monumental també hi ha l’Església de Breda, el Castell d’Hostalric, així un dels més representatius del vescomtat de Cabrera: el Castell de Montsoriu, una construcció que data d’entre els segles X i XV. Durant aquest període va reedificar-se per adaptar-se a les diferents necessitats estratègiques i defensives, i va acabar convertint-se en el Palau Gòtic de residència dels Vescomtes de Cabrera.


El muntatge inclou igualment efectes especials de tot tipus. Els més representatius són les campanes que sonen tant a la Parròquia Santa Maria com a l’Església de Breda accionant un botó. D’altra banda, davant la muntanya coronada pel Castell de Montsoriu es reprodueix una autèntica tempesta amb pluja i aparell de trons que ressonen d’acompanyament.


Com no podia ser d’una altra manera, les figures més representatives del pessebre tradicional acaben de donar realisme al muntatge, escampades al llarg dels 200 m2 que ocupa. N’hi ha una cinquantena -30 persones i 20 animals-, i totes s’han hagut de comprar noves, ja que les que hi havia fins ara tenen una mida massa gran per poder respectar l’escala i la perspectiva que es manté.
Data de realització: 12/05/2019 | Data de la darrera actualització: 12/05/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300