Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El Pessebre Monumental de Blanes de 200 m2 dedicat al Vescomtat de Cabrera atrau centenars de visitants


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/09/2019 01:05:59 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El Pessebre Monumental de Blanes de 200 m2 dedicat al Vescomtat de Cabrera atrau centenars de visitants

El cap de setmana festiu del ‘Pont de la Constitució’ ha propiciat que centenars de persones s’hi hagin acostat per gaudir-lo, instal·lat a la Plaça dels Dies Feiners, darrera l’Ajuntament

D’ençà que dijous passat al vespre es va inaugurar el XXVII Pessebre Monumental de l’Ajuntament de Blanes, ja han estat centenars les persones que s’hi ha acostat per poder gaudir-lo de prop. El gegantí muntatge, que ocupa 200 m2 –quatre vegades el què solia mesurar el pessebre de cada any-, està instal·lat sota una carpa a la Plaça dels Dies Feiners perquè es pugui veure més còmodament des de tots els punts de vista.


El llarg cap de setmana festiu propiciat pel ‘Pont de la Constitució’ ha facilitat que molts visitants l’hagin pogut veure de prop durant els darrers dies després que es va inaugurar dijous passat. Com sol ser habitual cada vegada que s’inaugura una nova edició del muntatge nadalenc, els comentaris no s’han fet esperar i n’hi ha qui senzillament queda boca-badat per la seva grandària, fins a qui no li agrada que les figures siguin més petites que les que habitualment hi havia els darrers anys.

Aquest darrer aspecte es deu a que, al abastar una superfície tan gran, calia respectar la perspectiva de les figures en el seu conjunt. Per això han passat dels gairebé 50 cm que mesuraven fins als actuals 15 cm. N’hi ha una cinquantena, i totes són noves de trinca enguany: una trentena són figures humans i la resta els diferents tipus d’animals que hi ha en un pessebre.


El més aplaudit, en canvi, són els efectes especials que acompanyen el pessebre, amb el so de les campanes a la Parròquia Santa Maria i a l’Església de Breda, així com una tempesta amb pluja d’aigua real, acompanyada per un esclat de llampecs i so de trons davant la muntanya que corona el Castell de Montsoriu, a Arbúcies, situada a la part posterior del muntatge. Cada vegada que esclata la tempesta les expressions de sorpresa i admiració es deixen sentir especialment exclamats per la canalla.

El XXVII Pessebre Monumental de l’Ajuntament de Blanes ha estat dissenyat per l’Agrupació Pessebrista de Blanes i alumnes de diferents branques formatives de l’Institut Serrallarga de Blanes. Aquest 2019 ha estat el setè any en què la suma d’esforços intergeneracional ha donat aquests interessants fruits, en una experiència molt ben valorada pels dos col·lectius, comptant amb la coordinació de la professora del centre educatiu Susanna Castilla, i el mestre dels muntatges Rafa Guzmán.

700 anys de la Parròquia Santa Maria

El leitmotiv del pessebre d’enguany són els 700 anys de la fundació del Castell-Palau dels Vescomtes de Cabrera, a redors del qual va néixer fa set segles la Parròquia Santa Maria. Aquesta fita històrica ha propiciat que el muntatge reprodueixi bona part del territori selvatà i del Maresme nord que abastava originàriament el vescomtat.


El naixement en primer terme, amb la Font Gòtica i el
Castell-Palau, actual Parròquia Santa Maria
Fotografia: Olga Garsaball
Per això, s’hi recullen edificis i monuments singulars, començant pel Castell-Palau que apareix en primer terme, acompanyat de la característica Font Gòtica i les voltes del Carrer Ample, sota el qual hi ha la principal escena del pessebre, el Naixement amb la sagrada família acompanyada dels tres reis d’orient. Flanqueja la part dedicada a Blanes la muntanya de Sant Joan, coronada pel castell que du el mateix nom.

Al llarg dels 200 m2 s’han reproduït diversos punts d’interès del Vescomtat de Cabrera, amb edificis i monuments representatius situats geogràficament al territori que presenta. A banda del Castell-Palau de Blanes, que presenta l’aspecte original de fa 700 anys, també hi ha l’Església de Breda, el Castell de Montsoriu i el Castell d’Hostalric. El vescomtat de Cabrera fou una de les senyories feudals més importants de Catalunya del segle XI al segle XIX, i s’estenia per la major part de l’actual comarca de la Selva i algunes àrees del Maresme, el Vallès Oriental i Osona.
Data de realització: 12/09/2019 | Data de la darrera actualització: 12/09/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300