Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes homenatja les víctimes de l’Holocaust coincidint amb el Dia Internacional Commemoratiu


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/27/2020 09:22:00 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes homenatja les víctimes de l’Holocaust coincidint amb el Dia Internacional Commemoratiu

L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, ha llegit una declaració institucional aquest vespre al Passeig de Dintre, davant l’edifici consistorial

El vespre d’avui dilluns, coincidint amb el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, l’Ajuntament de Blanes s’ha sumat als actes commemoratius que s’estan fent arreu del món, però especialment a Europa. La Organització de les Nacions Unides (ONU) va escollir aquesta data del 27 de gener perquè aquell mateix dia de l’any 1945, avui fa 75 anys, es va fer l’alliberament del camp d’extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau, a Polònia.


Lectura Manifest Institucional Dia Internacional en Memòria
de les Víctimes de l'Holocaust
Aquest 2020 ha estat el segon any consecutiu en què ha tingut lloc l’acte commemoratiu a Blanes. L’any 2019 va ser el primer cop, després que el desembre del 2018 es va aprovar una moció al Ple Municipal per declarar Blanes ciutat compromesa amb la difusió de la memòria històrica i l’holocaust. La proposta d’acord, presentada per C’s i aprovada amb la unanimitat de totes les forces polítiques municipals, també incloïa que cada any se celebrin actes institucionals per homenatjar les víctimes de l’Holocaust.

Manifest Institucional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

En compliment d’aquest acord, aquest dilluns a quarts de vuit del vespre l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, ha llegit un Manifest Institucional. La lectura s’ha fet al Passeig de Dintre, davant l’edifici de l’Ajuntament de Blanes, on el batlle ha estat acompanyat d’altres regidors i regidores del consistori, així com per ciutadans i ciutadanes que s’han volgut sumar a l’acte commemoratiu.


L'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, llegint el manifest
El manifest s’ha encetat recordant què es recorda:”El 27 de gener de 1945, fa 75 anys, les tropes soviètiques van alliberar el camp de concentració d’Auschwitz-Birkenau a Polònia, descobrint llavors tota la cruesa i l’horror que amagaven els camps de concentració i extermini a Alemanya i als països ocupats durant la segona guerra mundial”. També s’ha recordat què va significar en realitat l’Holocaust: “L’Holocaust va ser un dels fets més greus de la segona guerra mundial, ja que va significar l’extermini sistemàtic de jueus, homosexuals, discapacitats, gitanos, religiosos i dissidents polítics”.

Lligam de Blanes i Catalunya amb els Camps de Concentració

D’altra banda, s’ha explicat el lligam que també té tant Blanes com Catalunya amb els camps de concentració: “Milers de republicans catalans i de l’estat espanyol van ser confinats en Camps de Treball com a ma d’obra esclava, i molts d’ells van morir per les extremes condicions de vida i treball, de fam o malaltia. L’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes té constància d’almenys un blanenc que va morir en el Camp de Concentració de Gusen, l’octubre de 1941”.

El manifest ha continuat reivindicant que cal recordar, no perdre la memòria històrica, per no repetir els errors del passat: “Blanes vol unir-se al record de les víctimes i als actes de condemna d’un dels successos més foscos i terribles de la història d’Europa (...) Volem defensar i garantir el dret de tota persona a practicar les seves creences religioses, manifestar les seves idees polítiques, ser respectat amb independència del seu origen ètnic o cultural, i a gaudir de la llibertat sexual”.


Tanmateix, perquè no torni a passar una abominació similar o pitjor, el manifest remarca que hi ha dues maneres de preservar-ho: “L’educació i la memòria són els millors antídots per a la prevenció del racisme, la xenofòbia i l’antisemitisme, així com també per evitar que es banalitzi el nazisme”. Per últim, l’Acte Institucional ha conclòs mantenint un minut de silenci en memòria de totes les víctimes de l’Holocaust.
Data de realització: 01/27/2020 | Data de la darrera actualització: 01/27/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300