Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Més de 1.200 voluntaris i voluntàries participen en la neteja de les platges de Blanes pel Temporal Glòria


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/31/2020 02:27:57 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Més de 1.200 voluntaris i voluntàries participen en la neteja de les platges de Blanes pel Temporal Glòria

S’han recollit més de 30 tones en la jornada d’avui fins al migdia llarg dels tres quilòmetres de platja del litoral blanenc, amb gent de totes les edats: des d’escolars fins a jubilats

La Jornada de Neteja Ciutadana Solidària que s’ha organitzat aquest matí a Blanes es pot considerar, sense cap mena de dubte, d’èxit rotund. Finalment hi han participat més de 1.200 voluntaris i voluntàries que des de primera hora del matí i fins al migdia s’han abocat a recollir els residus i sediments que el Temporal Glòria va anar dipositar al llarg del litoral blanenc.


Neteja Solidària de les Platges de Blanes
Abans de començar la jornada, l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de la tinenta d’alcalde d’Enginyeria, Residus i Neteja, Rosa Aladern, així com per d’altres regidors i regidores del consistori, han donat la benvinguda a tothom. El batlle ha agraït la suma d’esforços que han contribuït a que bona part de les platges de Blanes comencin a recuperar la normalitat, almenys pel que fa a la presència de residus i sediments arrossegats pel mar durant el Temporal Glòria.

Més de 1.200 de voluntaris i voluntàries de totes les edats

Des que fa tot just una setmana es va anunciar que s’estava organitzant aquesta jornada, el Departament de Residus i Neteja de l’Ajuntament de Blanes que l’ha centralitzant no ha parat de rebre un allau de trucades i correus electrònics de ciutadans i ciutadanes del municipi. Són els voluntaris i voluntàries que han participat en la jornada d’avui, i que inclús al llarg de tot el divendres s’anaven afegint a darrera hora.


L'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, donant la benvinguda
a tots els voluntaris i voluntàries i agraint-los la seva implicació
El punt de trobada ha estat a quarts de 10 del matí a la platja de Sa Palomera, on s’ha citat als voluntaris i voluntàries per lliurar-los el material necessari: guants i bosses. Hi ha hagut gent de totes les edats: des nens i nenes fins a jubilats i jubilades. El gruix més important l’han configurat estudiants de diversos centres educatius públics i privats de Blanes, que han participat acompanyats del respectiu professorat.

També han vingut des d’una mica més lluny, com per exemple un grup de prop d’un centenar d’estudiants d’ESO d’un col·legi de Girona, molt sensibilitzats amb les conseqüències del Temporal Glòria, que s’han traslladat avui al matí fins a Blanes. A banda d’escolars, també hi ha hagut molta presència de voluntaris i voluntàries que pertanyen al teixit associatiu del municipi: des d’entitats esportives i socials fins a associacions de veïns, passant per col·lectius prou singulars i de tota mena.

Més de 30 tones de residus i sediments, majoritàriament orgànics

El personal del Departament de Residus i Neteja de l’Ajuntament de Blanes, identificat amb armilles grogues, s’ha encarregat de monitoritzar els grups de voluntaris i voluntaris que s’han format per racionalitzar la neteja. A cada grup se’ls ha distribuït i assignat un tram de platja senyalitzat amb balisses i pilones, on els han estat acompanyat els respectius monitors i monitores assignades: Lara, Raquel, Andrea, Nil, Lluís, Joan, Lidia, Beatriz, Estrella, Selene i Maria. Abans de començar s’ha fet una breu explicació respecte el senzill procediment a seguir.


Els residus recollits –la primera xifra estimativa és de més de 30 teones- s’han amuntegat en tres fraccions separades per poder reciclar posteriorment. Per una banda, les restes més nombroses: matèria orgànica configurada principalment per restes vegetals (canyes, fulles, troncs, branques, pinyes, etc), i de l’altra la inorgànica dividida en envasos i resta. Se’ls ha remarcat que aquestes tres fraccions quedessin ben separades per poder-les reciclar posteriorment.

També se’ls ha demanat que s’agrupessin en piles les restes recollides al llarg de la platja, arran del passeig i en línia recta per facilitar les tasques als operaris de neteja que les han recollit a mà i amb camions un cop ha finalitzat l’activitat. Les restes vegetals es duran a la Planta de Compostatge de Santa Coloma de Farners on se’n farà compost que servirà per adobar les plantes i elements vegetals.


Per la seva banda, els envasos, plàstics i microplàstics s’han dipositat en bosses transparents al voltant de les pilones que senyalitzaven cada àrea de neteja on s’han distribuït els grups de voluntaris i voluntàries. En aquest cas, aquest tipus de residus es duran a la Planta de Reciclatge d’Envasos. Per últim, tot allò que no es pot reciclar, la matèria ‘resta’, s’ha dipositat en bosses a part i el seu destí serà l’abocador de Lloret de Mar; i les ampolles de vidre senceres que s’han recollit s’han deixat a banda, al costat de les pilones de senyalització.

Properes Jornades de Neteja Solidàries en Cap de Setmana

Davant l’interès mostrat per part dels centres educatius de Blanes per realitzar una neteja de platja, el Servei de Residus i Neteja va decidir organitzar la jornada coincidint amb un dia lectiu, prioritzant als escolars per sobre dels adults que treballen, i que demanaven que es fes en cap de setmana. Es tractava que, sobretot els estudiants, apliquessin a la pràctica les seves inquietuds per les polítiques mediambientals i el reciclatge.


Amb tot, durant aquest 2020 s’estan programant més activitats de neteja de la platja, el fons marí i espais naturals. A l’estil de la jornades de neteja ‘Mou-te pel Mar’ i del Jaciment Romà dels Padrets, que van tenir lloc a finals del 2019, aquestes futures accions s’organitzaran coincidint amb un diumenge. Així es facilitarà que puguin participar-hi els ciutadans i ciutadanes que treballen de dilluns a dissabte.
Data de realització: 01/31/2020 | Data de la darrera actualització: 01/31/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300