Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Científics i tècnics participen a Blanes en unes jornades del CEAB sobre els efectes del Glòria al riu Tordera


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/05/2020 12:18:50 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LOGOCientífics i tècnics participen a Blanes en unes jornades del CEAB sobre els efectes del Glòria al riu Tordera

La sessió d’avui dijous s’ha encetat sobre el terreny, amb una visita de camp al Delta de la Tordera amb Rafel Sardà, investigador del CEAB, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes

El Temporal Glòria que va afectar Catalunya a finals del passat mes de gener va portar associada una crescuda important del riu Tordera, el què s’anomena una ‘torderada’, que va ocasionar una sèrie d’efectes a les zones properes al riu i els seus afluents. Des de llavors, s’han donat molts punts de vista sobre què ha passat i el perquè han estat tant devastadores les conseqüències de la intensa borrasca.


Delta de la Tordera, aquest matí
Per tractar la problemàtica de les platges i els deltes des de la perspectiva de la geoètica, relacionat amb la fase posterior al Temporal Glòria, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) ha organitzat unes jornades durant dos dies. La primera sessió ha tingut lloc avui dijous, i s’ha encetat sobre el terreny, amb una visita de camp al Delta de la Tordera que ha encapçalat l’investigador del CEAB, Rafel Sardà.


Rafel Sardà, científic del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC)
Posteriorment, la jornada d’avui dijous ha continuat al CEAB, on s’ha parlat sobre els escenaris de futur i amenaces en el nou marc climàtic al Mediterrani al litoral català; i la problemàtica actual de les platges, dunes i deltes en un context de canvi ambiental a les conques fluvials. Finalment, la jornada d’avui dijous s’haurà tancat amb una Taula Rodona presentada sota el títol ‘I després del Glòria, què? Reflexions des del Delta de la Tordera’, moderada per Rafel Sardà.

Manifest ‘La Tordera després del Temporal Glòria: i ara què?’

Demà divendres continuaran les jornades amb la ponència ‘Geoètica: gestió i governança de recursos naturals i paisatges amenaçats’, seguida per un Taller amb un cas pràctic: ‘L’amenaça de desaparició o regressió de les platges sorrenques a la Costa Brava: cas aplicat des de la perspectiva de la Geoètica’. L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i la tinenta d’alcalde d’Enginyeria i Urbanisme, Rosa Aladern, tenen previst assistir-hi.


Marina Vall-Llosada, regidora de Medi Ambient
D’altra banda, en la sessió sobre el terreny que s’ha fet avui al matí al Delta de la Tordera, també ha participat la tinenta d’alcalde de Medi Ambient, Marina Vall-Llosada. Durant la celebració de les jornades entre avui dijous i demà divendres està previst que es faci la lectura del manifest ‘La Tordera després del Temporal Glòria: i ara què?’, signat per diverses entitats, científics, tècnics i estudiosos vinculats a la Tordera.

Vuit propostes per actuar de manera més adaptada a la realitat

El manifest fa vuit propostes clau per evitar els errors del passat i actuar d’una manera més adaptada a la realitat del territori, alhora que insta a les administracions públiques a prendre decisions seguint sempre criteris tècnics i científics. Les propostes són clares i directes, i una d’elles és evitar les ‘neteges’ de la llera del riu, promoure el seu eixamplament així com de les rieres, o situar els tubs de l’emissari i captació de la Planta Dessaladora més allunyats del riu. Altres mesures que es reclamen són l’eliminació d’estructures dures com esculleres i espigons de la franja costanera i del riu.


També es demana afavorir la laminació lateral en cas de crescudes importants i la reducció de la sobreexplotació dels aqüífers per garantir uns cabals mínims. A la zona de la desembocadura els experts destaquen la necessitat que es recuperi la morfologia pròpia de l’espai i d’aquells elements que ho fan possible. Això entenen que garantiria el manteniment de la seva funció ambiental, actualment molt limitada, així com la redistribució natural de sorres imprescindibles per al manteniment de les platges.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 03/05/2020


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300