Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes reivindica una vegada més la lluita pels drets de les dones coincidint amb l’Acte Institucional del 8-M


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/07/2020 02:11:37 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes reivindica una vegada més la lluita pels drets de les dones coincidint amb l’Acte Institucional del 8-M

Aquest migdia s’ha commemorat el Dia Internacional de la Dona Treballadora amb un acte que ha inclòs lectures de manifestos, cançons, poesia i una performance sobre el fet de ser dona

Fidel a una llarga tradició, Blanes ha celebrat aquest dissabte, un dia abans de la jornada, l’Acte Institucional organitzat per l’Ajuntament de Blanes amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, que s’escau el 8-M. També han participat diversos grups i entitats de dones de la vila, que han aportat el seu granet de sorra.

L’activitat s’ha encetat a primera hora del matí amb la instal·lació d’un ‘Punt Lila’ davant l’Ajuntament de Blanes. Enguany el leitmotiv que s’ha triat és la Visibilització de la Dona a l’Esport, un argument que està previst tractar especialment diumenge amb una jornada específica sobre aquest tema.


Mònica Rabassa, Marian Anguita, Rosa Aladern, Marina Vall-Llosada,
Olga López, Mia Ametller, Pepa Celaya i Laia Gelabert: Regidores a l'Ajuntament de Blanes
La carpa s’ha posat en marxa a 2/4 d’11 del matí, i s’hi ha estat repartint informació i donant-la de viva veu a tothom qui s’hi ha adreçat fins que ha començat l’Acte Institucional. La jornada s’ha tancat amb una fotografia de grup de totes les regidores que han assistit a l’Acte Institucional que s’han aplegat amb la pancarta del 8-M.

Blanes reivindica una vegada més la lluita pels drets de les dones

La segona tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Blanes, Olga López, s’ha encarregat d’encetar l’acte donant la benvinguda a tots i totes les participants, recordant la importància de no oblidar una lluita que concerneix a totes les persones, siguin homes o dones. Durant l’acte també ha intervingut la regidora d’Acció Social i Igualtat, Marian Anguita, qui ha llegit el ‘Manifest Institucional’.


Marian Anguita, regidora d'Acció Social i Igualtat
En el text, l’Ajuntament de Blanes fa seves les reivindicacions que any rere any demanen una veritable igualtat per a les dones a tot el món, tot recordant que enguany la ONU ha marcat l’objectiu que al 2030 s’hagi assolit la igualtat de gènere. Així ho ha esperonat amb el lema ‘Sóc de la Generació Igualtat: Pels Drets de les Dones’, recordant que tot el què s’ha aconseguit fins ara és gràcies a la valentia i esforç de moltes dones d’arreu del món que no han defallit.

Cal tenir present que es tracta d’un objectiu que encara està molt lluny: no s’ha aconseguit la igualtat de gènere en cap país; 2.700 milions de dones pateixen restriccions legals que els nega la igualtat d’oportunitats laborals. Només un 25% de les dones són parlamentàries i, segons les estadístiques, una de cada tres dones pateix violència de gènere.

La Revolta de les Dones

El manifest fa una crida a no deixar-se enganyar pensant que aquestes situacions només es produeixen en països del tercer món. Aquí mateix hi ha un bon ventall d’exemples: les dones són explotades laboralment amb sous que són un 25% inferiors als que guanyen els homes, i la possibilitat que les noies estudiants acabin una llicenciatura és del 18%, mentre que en els homes és del 37%. I no pas perquè no estiguin capacitades, sinó perquè s’enfronten a moltes barreres socials i laborals que les obliguen a desistir.


Per això, també es demana que els homes es posin al costat de les dones i treballar conjuntament per la igualtat total. Al manifest també es parla del negacionisme dels partits d’extrema dreta i d’aquelles persones neomasclistes que no reconeixen la desigualtat i menyspreen les dones en lluita afirmant que el 8 de març les denigra, ja que les tracta com a dèbils. En aquest darrer sentit, es remarca que és ben al contrari: “Les dones no són dèbils ni indefenses, lluiten i criden ben fort pels drets de totes, per la llibertat, per la igualtat”.


Per últim, el manifest acaba justament fent un clam a la mobilització i a no restar impassibles davant les injustícies que continuen patint les dones: “Les dones han demostrat que no es sotmeten, que estan en continua revolta, la revolta de les dones que lluiten per totes les dones i que seguiran fent-ho fins aconseguir la plena igualtat. I el 8 de Març és una eina, un símbol del que han fet, fan i faran les dones i el nostre Ajuntament està i estarà al seu costat”. La lectura s’ha tancat tot exclamant “Per la Igualtat! Visca la Revolta de les Dones! Visca el 8 de Març!”.

Manifest de les entitats de dones i acompanyaments artístics

L’Acte Institucional s’ha completat amb la lectura d’un segon manifest redactat per diversos col·lectius de dones que s’han pronunciat en el mateix sentit de reivindicar que cal acabar amb les desigualtats. D’altra banda, també hi ha hagut diverses intervencions del grup artístic ‘Tres voltes rebels’, que han llegit el poema ‘8 de Març’, de M Mercè Marçal; i han interpretat les cançons Podries, de Roba Estesa; Cançó de fer camí, de Mireia Vives i Borja Penalba; i I tu sols tu, del grup Diluvi.


Abans que l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, tanqués l’Acte Institucional, s’ha fet una performance consistent en recordar la trajectòria de vuit dones que al llarg dels darrers segles han marcat la història de la humanitat amb les seves aportacions: Olympe de Gouges, Clara Zetkin, Alice Guy, Margaret Sanger, Clara Campoamor, Maria Aurèlia Capmany i Malala Yousafzai. La vuitena dona han estat totes i cadascuna de les que han participat en l’Acte Institucional, que s’han vist reflectides en un mirall que ha anat voltejant tota la superfície de la concentració.

Representació de ‘Projecte Dona’ i altres ingredients

La jornada commemorativa del 8-M a Blanes s’haurà completat amb un espectacle organitzat per la Plataforma de Dones que duu justament aquest mateix nom: Projecte Dona, a càrrec de l’Associació d’Arts Escèniques La Quarta Finestra. Se n’han programat quatre sessions: tant avui dissabte com demà diumenge a les 6 i a les 8 del vespre a Casa Saladrigas. És d’aforament limitat, es ven al preu de 10 € l’entrada al mateix recinte escènic, o bé per internet: https://www.teatredelacostabravasud.cat/ca/programacio/c/194-projecte-dona.html


Intervenció del grup 'Tres voltes rebels'
Aquest proper diumenge l’Associació de Dones Artesanes ha organitzat un Acte Poètic al Passeig de Dintre, davant l’Ajuntament, i també tindran una parada informativa i interactiva al Banc dels Músics. També serà aquest diumenge quan la Ciutat Esportiva Blanes allotjarà la Jornada Dona i Esport de 9 a 14 h, amb una carpa informativa i participativa del Punt Lila, entrega de xecs a clubs femenins, una xerrada sobre Dona i Ciència i un Taller sobre Dona i Esport.
Data de realització: 03/07/2020 | Data de la darrera actualització: 03/07/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300