Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Ramon Madaula, Albert Canadell, Joan Callau i Jaume Planas, guanyadors dels 56ens Premis Recvll, marcats pels 100 anys de la Revista Recvll


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/08/2020 03:18:03 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Ramon Madaula, Albert Canadell, Joan Callau i Jaume Planas, guanyadors dels 56ens Premis Recvll, marcats pels 100 anys de la Revista Recvll

El lliurament s’ha fet avui al migdia al Teatre de Blanes, un acte encapçalat pel president de la Generalitat, Quim Torra, i l’alcalde Àngel Canosa

El Teatre de Blanes ha allotjat avui al migdia, per cinquè any consecutiu, la proclamació i lliurament dels 56ens Premis Recvll de Literatura, un acte cultural nacional que ha omplert de públic el recinte. La celebració ha estat marcada per una destacada efemèride, ja que enguany es compleix el centenari de la revista homònima a redors de la qual es van crear els guardons, la Revista Recvll.


M. Mercè Roca, Ramon Madaula, Joan Callau, Jaume Planas i Albert Canadell
Fotografies: Joaquim Llorens i Garangou
L’acte l’han encapçalat el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, que han lliurat plegats el premi més destacat, el de Narració Joaquim Ruyra. La secretària del jurat, M Àngels Vázquez, s’ha encarregat d’anar desvetllant el veredicte del jurat que ha presidit per primera vegada una dona, l’escriptora gironina Maria Mercè Roca.


L'alcalde, Àngel Canosa, rep al president de la Generalitat, Quim Torra
En aquesta nova edició s’ha declarat desert el Premi de Periodisme Salvador Reynaldos ja que, a criteri dels membres del jurat, les obres presentades no reunien la qualitat necessària, i per tant s’ha optat per no tirar cap de les obres i mantenir el prestigi dels guardons. D’altra banda, en aquesta edició dos dels guardonats ja van guanyar un Premi Recvll fa pocs anys: Ramon Madaula i Jaume Planas.


Tant l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, com el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, han destacat en els respectius parlaments la coincidència de la festa literària amb el 8-M, el Dia Internacional de la Dona Treballadora. En aquest sentit, també han remarcat que en aquesta edició ha passat a presidir el jurat dels guardons a presidir una reconeguda escriptora gironina, Maria Mercè Roca.

Primera edició de Maria Mercè Roca com a presidenta del Jurat dels Premis

El torn de parlaments l’ha encetat precisament la presidenta del Jurat del premis Recvll, en què s’ha estrenat per primera vegada Maria Mercè Roca. Les seves paraules han servit primer per recrear l’emoció del què significa crear, contar històries, la tasca que en definitiva desenvolupen els escriptors i tots i totes les autores que concorren any rere any als guardons literaris.


També ha compartit amb el públic l’emoció i alhora el vertigen que suposa fer de jurat, i en la recta final ha remarcat com d’honorada es va sentir quan li van demanar encapçalar-lo: “Per a mi és un honor presidir uns Premis que al llarg dels seus cinquanta-sis anys s’han forjat un prestigi a base de la seva honestedat, el seu rigor i la perseverança (...) el descobriment de noves veus i l’aposta irreductible per la catalanitat”.

Per últim, ha recordat els 100 anys que complirà aquest proper mes de juny la revista a redors de la qual van néixer els guardons: “Un temps llarg en anys però sobretot un temps ple de vicissituds. D’això se’n diu constància, compromís i feina ben feta, i tota la gent de Blanes heu d’estar molt orgullosos de la gesta”.

Commemoració dels 100 anys de la Revista Recvll

I és que el lliurament de premis d’enguany ha girat a l’entorn de la commemoració dels 100 anys que compleix aquest 2020 la Revista Recvll. El fil conductor ha consistit en repassar històrica, visual i literàriament aquest segle estructurat en parelles de dècades. D’aquesta manera, en cadascun dels apartats de les respectives categories premiades, s’ha fet la lectura de fragments d’editorials representatives de la publicació.

Cada intervenció s’ha completat amb la projecció de fotografies relacionades amb la vida de la revista d’aquella determinada època, i la interpretació d’una cançó dels anys referenciats. Les ha cantat Marc Anglarill, qui ha ofert en viu i en directe ‘La Puntaire’, ‘Historia de un Amor’, ‘País Petit’ i ‘Boig per Tu’ i ‘Músic de Carrer’.


Mònica Rabassa, portaveu de l'Associació Recvll
A mesura que s’han anat coneixent els noms dels guardonats, els ha entrevistat Salvador Roca –membre del jurat-, i s’ha fet la lectura d’un fragment de l’obra guanyadora a càrrec d’alumnes de l’Oficina de Català. L’acte dels 56ens Premis Recvll s’ha completat amb la interpretació d’un darrer tema musical amb Marc Anglarill, ‘Que Tinguem Sort’ i el tancament a càrrec del president de la Generalitat.

Abans, ha pres la paraula Mònica Rabassa en representació de l’Associació Recvll de Blanes i com a membre de l’equip de la revista, que ha programat diverses activitats commemoratives. Mònica Rabassa ha posat en valor la trajectòria de Recvll i les iniciatives culturals que ha impulsat al llarg dels 100 anys de vida de la revista i més de 50 anys dels premis. També ha agraït i recordat en especial totes les persones que han contribuït amb el seu esforç a mantenir viva la flama de la publicació i els guardons.
Data de realització: 03/08/2020 | Data de la darrera actualització: 03/08/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300