Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Institut Serrallarga de Blanes acull una experiència pionera a Catalunya en educació inclusiva


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/11/2020 01:33:49 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

INS_SerrallargaL’Institut Serrallarga de Blanes acull una experiència pionera a Catalunya en educació inclusiva

S’ha posat en marxa un IFE (Itineraris Formatius Específics) per a alumnes amb discapacitats intel·lectuals. L’alcalde ha conegut de prop la prova pilot durant una visita al centre educatiu

Coincidint amb aquest curs escolar 2019-2020, l’Institut Serrallarga de Blanes ha iniciat una prova pilot pionera arreu de Catalunya, de la mateixa manera que en d’altres anteriors ocasions ja s’havia endegat al centre educatiu blanenc. Es tracta d’una prova pilot d’un IFE, Itineraris Formatius Específics, que s’allargarà durant quatre anys i, de moment, està aconseguint molt bons resultat durant el primer.


Visita a l'Aula d'IFE
Els IFE són ensenyaments professionals adreçats a alumnes d’entre 16 i 20 anys d’edat –durant l’any natural en què inicien l’itinerari- amb necessitats especials associades a una discapacitat intel·lectual lleu o moderada, i que no es troben en disposició de seguir la formació professional ordinària. L’IFE que s’està impartint a Blanes compta amb 11 alumnes tant d’aquesta població com d’arreu de la Selva i algunes poblacions del Maresme.


Són els primers alumnes de Catalunya que fan aquest tipus d’estudis, i a comarques gironines tan sols hi ha d’altres dos centres on també s’hi està impartint com a experiència pilot. L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat del regidor de Cultura i Gabinet d’Alcaldia, Albert Sanz, han pogut conèixer de primera mà aquesta experiència en el decurs de la visita que van fer ahir acompanyats pel director de l’institut, Ruben Fernández.

Programa de Formació Inicial i Aula d’Acollida d’alumnes nouvinguts

El recorregut per l’Institut Serrallarga va continuar després en una aula de PFI, Programes de Formació Inicial, una pre-formació professional d’un any de duració que compagina les classes orientades a una vessant més pràctica que no pas teòrica. El PFI que s’imparteix en aquest centre és en manteniment, pintura, lampisteria i electricitat, i en aquest cas l’objectiu que es vol assolir és donar una segona oportunitat als alumnes que no han pogut superar els estudis reglats.


Aula de PFI
L’esforç que hi esmercen els pot servir per tornar-se a re-enganxar i accedir a un nivell de grau mig. Igual que ja va estar fent amb els i les alumnes de l’IFE, l’alcalde també es va adreçar als nois del PFI per preguntar-los quines inquietuds tenien, amb quines dificultats es troben com a ciutadans de Blanes per donar-los la informació o respondre’ls en aquelles inquietuds que tinguessin.

El periple per l’Institut Serrallarga va continuar després amb una altra enriquidora experiència educativa: l’Aula d’Acollida per a alumnes nouvinguts i nouvingudes. En aquest cas, es van sumar en una mateixa classe tots i totes les que estan assistint-hi com a complement als estudis reglats. N’hi ha un total de 16, majoritàriament procedents de Sud-Amèrica, així com també d’Europa i Àfrica. Malgrat tot just no fa ni un any que van arribar a Blanes, tots s’expressen en català, que utilitzen amb una fluïdesa envejable.


Foto de grup amb les i els alumnes de l'Aula d'Acolliment
Precisament aquest detall va cridar molt positivament l’atenció d’Àngel Canosa, qui va elogiar la capacitat dels joves per adaptar-se a una nova realitat, una nova cultura tant diferent als seus llocs de procedència. També els va encoratjar a seguir treballant amb la mateixa il·lusió que li havien tramès per integrar-se en la societat de Blanes, tot i que també els va remarcar la importància de no perdre les pròpies arrels, que formen part indissoluble de la seva identitat.

Tertúlia a ‘Serrallarga Ràdio i trobada amb l’equip directiu

La part final de la visita va incloure la participació tant d’Àngel Canosa com d’Albert Sanz en una animada tertúlia a l’estudi de ‘Serrallarga Ràdio’, que emet íntegra i exclusivament al centre blanenc. Es va encarregat de conduir la conversa un dels col·laboradors més assidus de la ràdio educativa, Manel Temprado, amb l’ajut indispensable de Jordi Bota, qui té cura de mantenir viu i en marxa aquest mitjà.


Tertúlia a la 'Serrallarga Ràdio'
A la tertúlia també va participar el director de l’Institut Serrallarga, Rubén Fernánez, qui va aprofitar per agrair a l’alcalde i al regidor la seva visita al centre educatiu. Dirigits amb les preguntes que els va fer en Manel, tots tres tertulians van coincidir en destacar la contribució que fan els alumnes de l’institut a la vida social i cultural blanenca amb diferents activitats. Una de les més nostrades és la participació en el muntatge del Pessebre Monumental, col·laborant amb l’Agrupació Pessebrista de Blanes.


L'alcalde, el regidor de Cultura, el director de l'Institut
i alguns dels professors i professores del centre educatiu blanenc
Per últim, membres de l’equip directiu van trobar-se amb Àngel Canosa i Albert Sanz en una darrera i distesa trobada, on l’alcalde de Blanes va agrair la invitació del director, una visita que li havia permès poder gaudir d’un matí tan enriquidor. Les tres experiències que va poder conèixer de prop va recordar que són un bon exemple d’escola inclusiva, que contribueix a què el màxim nombre de persones no es quedin pel camí, i posa les eines necessàries a la seva disposició per adaptar-s’hi.Data de realització: 03/11/2020 | Data de la darrera actualització: 03/11/2020


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300