Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

‘Els Brugarol’ de Ramon Madaula, guanyadora del Premi Recvll, s’oferirà al Teatre de Blanes el 5 de desembre


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/01/2020 02:08:42 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

‘Els Brugarol’ de Ramon Madaula, guanyadora del Premi Recvll, s’oferirà al Teatre de Blanes el 5 de desembre

Inicialment la representació s’havia de fer el proper dissabte 4 d’abril. D’altra banda, el Departament de Cultura i Festes ofereix cada dia propostes d’entreteniment cultural a la xarxa

De tot el seguit d’activitats que s’havien d’haver fet durant aquests dies, d’ençà que va començar la situació d’emergència sanitària pel coronavirus, n’hi ha algunes que s’han suspès sine die, però d’altres que s’han pogut ajornar per més endavant. Una d’aquestes darreres és la representació teatral que s’havia de fer al Teatre de Blanes el proper dissabte 4 d’abril.


Ramon Madaula conversa amb Ma Mercè Roca, presidenta
del jurat dels Premis Recvll, acompanyat de la resta de guardonats
Es tracta de ‘Els Brugarol’, escrita i protagonitzada per Ramon Madaula, que ara té molts més vincles amb Blanes que no pas quan va escriure aquesta obra. I és que, tot just fa gairebé un mes enrere, el popular actor i director teatral vallesà va guanyar el Premi Josep Ametller de Teatre als 56ens Premis Recvll de Blanes, que es van lliurar el passat 8 de març.

‘Els Brugarol’, Premi Recvll 2020, s’oferirà el 5 de desembre a Blanes

El Premi de Teatre Josep Ametller és el segon més ben dotat d’entre totes les categories que formen part dels guardons literaris, ja que el guanyador o guanyadora és recompensat amb 2.000 €. Poc després que havia escrit la peça teatral i la va presentar als 56ens Premis Recvll, l’obra ja va trobar circuit de representació i es va programar al Teatre de Blanes pel dissabte 4 d’abril.


Ramon Madaula durant la roda de premsa anterior
a l'entrega dels guardons dels 56ens Premis Recvll 2020
Així les coses, un mes abans, es proclamava guanyadora del Premi de Teatre Josep Ametller, per la qual cosa, per primera vegada en els guardons literaris, es donava la feliç coincidència que el públic de Blanes –seu dels Premis Literaris Recvll- seria un dels primers en gaudir-la. Amb el decret d’Estat d’Alarma, aquesta possibilitat es va fer fugissera, ja que de cara al 4 d’abril ja es preveia que encara estarien vigents les mesures de confinament i restriccions d’activitats pel COVID-19.

Per això, el Departament de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes es va posar en contacte amb la productora i aviat es va arribar a un acord. D’aquesta manera, doncs, després de veure quines possibilitats hi havia al calendari, es va aconseguir programar per d’aquí a vuit mesos, el dissabte 5 de desembre, al Teatre de Blanes.

Una peça teatral molt personal de Ramon Madaula

De fet, amb el guardó atorgat a ‘Els Brugarol’, Ramon Madaula és la segona vegada en pocs anys que ha guanyat el Premi de Teatre Josep Ametller als Recvll de Blanes. Fa sis anys ja va fer-ho amb l’obra Coses Nostres, i enguany ha revalidat el mateix guardó, que se suma a l’extens palmarès de l’actor, escriptor i director vallesà. Conegut sobretot per la seva faceta com actor teatral, Ramon Madaula i Canadell també ha conreat cinema i televisió, i el passat 8 de març va venir a Blanes per recollir el guardó acompanyat de la seva dona, la també actriu i directora de teatre, cinema i televisió, Sílvia Munt.


Ramon Madaula acompanyat de la seva dona, Sílvia Munt
Els Brugarol explica la història d’una família de l’alta burgesia catalana que dóna títol a l’obra. La filla, activista social i feminista, decideix canviar-se el cognom pel de la mare, davant l’enuig de son pare, que no entén perquè la seva filla no vol donar continuïtat a la nissaga dels Brugarol. En la seva versió escènica el paper del pare està interpretat pel propi Ramon Madaula, i també intervé precisament el seu nebot, Jaume Madaula, acompanyats dalt l’escenari per l’escriptora, dramaturga i actriu Estel Solé.

El nom de l’obra és el d’una família de l’alta burgesia catalana, els Brugarol, on el patriarca –el paper que interpreta Madaula- intenta tota mena d’estratagemes perquè la seva filla, activista social i feminista, no canviï el seu primer cognom pel de la mare. La pugna familiar al voltant de les tradicions i la supremacia del patriarcat són el tema de fons de l’obra.


Ramon Madaula durant l'entrega dels Premis Recvll al Teatre de Blanes,
on el 5 de desembre s'oferirà 'Els Brugarol'
A tall d’anècdota, val a dir que durant la roda de premsa dels Premis Recvll que tenia lloc a Blanes, Madaula va fer una divertida confessió familiar, que li confereix a l’obra aquell recorrent títol que es poden veure sovint als telefilms i pel·lícules: ‘Basat en Fets Reals’. I és que, segona va confessar el popular actor, a ell mateix li va passar que la seva filla li va dir que faria el mateix que la protagonista de l’obra, una vivència que va donar peu a la trama de ‘Els Brugarol’.

El Departament de Cultura i Festes de Blanes fa propostes a les xarxes

En un altre ordre de qüestions, el Departament de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes, que té cura entre d’altres temes de la programació del Teatre de Blanes, ha fet seu aquell refrany que diu ‘A mal temps, mala cara’. Si bé és cert que en l’actual situació de pandèmia no es poden programar activitats, conscients que avui dia les xarxes socials són una eina fonamental en el coneixement i difusió de la cultura, està oferint des de l’inici de l’alerta sanitària diverses propostes.

Cada dia ofereix, a través dels canals de comunicació del Departament de Cultura i Festes, tot un seguit de recomanacions culturals que, malgrat el confinament que cal seguir mantenint, permetin mantenir una mirada oberta al món exterior. Cada dia, des del departament es pengen les propostes més rellevants d’entre la gran varietat d’oferta cultural digital que aquestes dies inunden les xarxes socials.
Data de realització: 04/01/2020 | Data de la darrera actualització: 04/01/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300