Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes s’adhereix a la Campanya ‘Caretta a la Vista’ de la UVic per protegir les tortugues


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/10/2020 12:17:38 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Ajuntament de Blanes s’adhereix a la Campanya ‘Caretta a la Vista’ de la UVic per protegir les tortugues

Avui s’ha instal·lat un plafó a la Platja de S’Abanell que adverteix la ciutadania sobre la possible presència de tortugues nidificant a la costa blanenca, on ja hi ha hagut alguns casos

Un dels cavalls de batalla de la nova regidoria de ‘Benestar i Protecció dels Animals’ de l’Ajuntament de Blanes és esmerçar esforços justament per això: perquè els animals comptin amb més instruments i projectes de protecció i atenció. Aquest dimecres s’ha fet un pas més en aquest sentit, al fer realitat una col·laboració en què porta temps treballant-hi.


Marta Pascual, Elena Abella, Carles Carreres,
Àngel Canosa i Marina Vall·llosada
L’Ajuntament de Blanes ha iniciat avui una campanya per donar a conèixer al ciutadà com ha d’actuar en cas que detecti una tortuga marina o bé el seu rastre a les seves platges. Aquest matí l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de Marina Vall·llosada, tinenta d’alcalde de Benestar i Protecció dels Animals; Elena Abella, de la Universitat de Vic, així com Marta Pascual i Carles Carreres de la Universitat de Barcelona, han encapçalat un acte senzill però carregat de significat, on també han participat el regidor d'Alcaldia, Albert Sanz, i la cap de Medi Ambient, Dolors Rosell.


Amb l’ajuda del personal dels Serveis Municipals, s’ha instal·lat un plafó informatiu a la Platja de S’Abanell –situada a l’extrem sud del litoral blanenc- que adverteix la ciutadania sobre la possible presència de tortugues nidificant. Forma part de la campanya que suma esforços de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i la Universitat de Barcelona de manera conjunta amb diversos ajuntaments d’arreu del país. S’ha triat la Platja de S’Abanell perquè al llarg dels darrers anys s’hi ha detectat la presència de tortugues nidificant.

Protecció de les tortugues i la seva nidificació al litoral català

En els últims 15 anys, els episodis de reproducció de l’espècie ‘Caretta caretta’ a Catalunya han augmentat de manera significativa, tal com es desprèn del ‘Projecte d’Investigació Científica per a la Conservació de la nidificació de la Tortuga Careta (Caretta caretta) a Catalunya’. El projecte està liderat per experts de les principals Universitats i Centres d’Investigació del territori, i en què la Generalitat de Catalunya hi participa des del 2015.


La temporada durant la qual es podrien albirar postes de tortuga marina a les costes catalanes va des del mes de juny fins al mes d’octubre, coincidint amb les temporades de bany i de més afluència d’usuaris a les platges. Les instal·lacions artificials com ara guinguetes, enllumenats o passejos marítims, així com la interacció amb els diferents agents –personal de neteja, turistes i vianants- poden afectar l’orientació o els comportaments dels animals.

Per aquest motiu, es va considerar necessari establir un protocol per actuar i sensibilitzar la ciutadania envers un comportament responsable, amb l’objectiu d’assegurar els millors resultats possibles davant la identificació d’una femella o d’un niu de tortuga careta. Va ser així com va sorgir la necessitat de posar en marxa una Campanya de Sensibilització perquè la ciutadania col·labori en la protecció d’aquesta espècie.

Campanya de Sensibilització Ciutadana

La campanya consisteix en diversos materials divulgatius entre els quals s’hi inclou el plafó de grans dimensions que s’ha instal·lat avui al matí a la Platja de S’Abanell, a l’extrem sud del litoral blanenc. També està previst fer sessions formatives específiques per incidir en la importància de no tocar ni molestar mai una tortuga que sigui a la platja, especialment si és un animal gros. El què cal fer és trucar al 112 i informar-ho.


L’objectiu és que la ciutadania prengui consciència sobre aquesta fragilitat i sobre la importància de no destorbar els animals per facilitar la reproducció d’aquesta espècie protegida per la Generalitat de Catalunya. La campanya es va iniciar fa cinc anys gràcies a la suma d’esforços de la Universitat de Vic i diversos ajuntaments, als quals s’hi ha adherit l’Ajuntament de Blanes aquest mes de juny amb l’aprovació del compromís de ser part activa en la protecció de les tortugues marines.

Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a l’execució de dos projectes de recerca. Un d’ells està liderat per la Universitat de Barcelona i cofinançat per Fundación Biodiversidad (NIDOS-Caretta). L’altre projecte és a nivell europeu, està encapçalat per la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (COMING) i compta amb el cofinançament de MAVA Foundation a través de la convocatòria MedPAN.


La instal·lació del plafó que s’ha fet avui dimecres a la Platja de S’Abanell de Blanes ha tingut lloc amb motiu del Dia Mundial dels Oceans, que se celebra cada 8 de juny. Al cartell s’explica a la ciutadania com ha d’actuar en cas que es trobi una tortuga marina o el seu rastre. Cal trucar immediatament al telèfon d’emergències 112 i, sobretot, no molestar a la tortuga. També es pot obtenir més informació a través de l’App https://mon.uvic.cat/caretta-a-la-vista/descripcio/
Data de realització: 06/10/2020 | Data de la darrera actualització: 06/10/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300