Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Policia Local de Blanes desmantella una instal·lació on es feia cria i venda il·legal de gossos de raça


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/17/2020 12:14:34 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La Policia Local de Blanes desmantella una instal·lació on es feia cria i venda il·legal de gossos de raça

A la finca hi ha una 30ena d’animals de companyia, dels quals 25 s’estan lliurant al CAAS de la Selva perquè puguin ser adoptats per particulars o cedits a entitats protectores

Aquest dimecres la Policia Local de Blanes ha pogut posar punt i final a una situació de la qual es té constància documentada sis anys enrere, quan es va poder realitzar la primera inspecció arran de diverses denuncies. Els efectius policials han procedit avui a desmantellar l’activitat il·legal de cria i venda de gossos en una instal·lació situada als afores de Blanes, al barri de Valldolig, en una finca ubicada al límit municipal a tocar amb Lloret de Mar.


Policia Local de Blanes i personal del CAAS abans
d'iniciar el desallotjament
Quan s’hagi completat l’operatiu, s’hauran desallotjat, lliurats per l’Ajuntament de Blanes al CAAS, el Centre d’Acollida d’Animals de la Selva. La cessió al CAAS l’ha fet el consistori blanenc perquè els gossos visquin en instal·lacions adequades pel seu allotjament, i puguin ser adoptats per particulars o bé cedits reglamentàriament a d’altres entitats protectores.

Si bé avui s’ha iniciat la recollida, aquesta encara podrà durar uns quants dies més, a causa de l’elevada quantitat de gossos que hi ha a la finca. Al marge de la 30ena de gossos que han estat lliurats a l’Ajuntament de Blanes –i consecutivament al CAAS-, n’hi ha d’altres 5 que han quedat sota custòdia de la persona que figurava com a propietària, tant dels animals de companyia com de la instal·lació on es feia l’activitat il·legal de cria i venda de gossos.


L’operatiu de la Policia Local de Blanes realitzat avui culmina un llarg rosari d’inspeccions i actuacions durant sis anys. Hi han intervingut diverses forces de seguretat i unitats regionals relacionades amb delictes contra el medi ambient i la tinença d’animals irregulars. Des del juny del 2019 ha coordinat la conclusió de tot l’afer la nova Àrea de Protecció i Benestar dels Animals de l’Ajuntament de Blanes.


La seva regidora, Marina Vall·llosada, ha manifestat: “Com a regidora de l’Ajuntament de Blanes, però també com advocada especialitzada en Dret Animal, visc una sensació agre-dolça. Estic contenta per haver pogut acabar amb un malson, la cria i venda il·legal d’éssers vius. Però al mateix temps no em puc estar de lamentar que s’hagi hagut d’esmerçar tant de temps i esforços per a una qüestió tan evident, com en tants altres casos en què la defensa dels drets dels animals topa amb el mur infranquejable de l’administració pública”.

Investigació iniciada el maig del 2014

Tot i que no se sap des de quant de temps fa que la persona identificada com a propietària de la instal·lació i manteniment dels animals es dedicava a aquesta activitat il·legal, els antecedents administratius previs situen l’inici de la investigació el maig de l’any 2014, fa poc més de sis anys. Agents de la Guàrdia Civil de SEPRONA (Servei de Protecció de la Natura) van realitzar una inspecció a la parcel·la per venda d’animals de companyia per internet.


S’hi van localitzar anomalies a les cartilles veterinàries, manca de condicionament de les instal·lacions a les caneres, 38 gossos no censats, així com cria i manteniment de gossos de manera il·legal. Dos mesos més tard, l’Ajuntament de Blanes va iniciar un expedient sancionador que va quedar sense resolució al no poder accedir a la finca.


Posteriorment, el març del 2015, SEPRONA va tornar a fer una nova inspecció, i a l’abril el propietari va demanar una autorització per legalitzar el nucli zoològic que li va ser denegada pel consistori. Encara aquell mateix any, l’agost del 2015, la Unitat Regional de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra (URMA) va realitzar una inspecció, localitzant 48 gossos i una situació anàloga a l’anteriorment descrita.

Denúncia per un gos mort a causa de parvovirus l’octubre del 2019

Al llarg dels següents anys s’han anat succeint tant inspeccions d’autoritats, com accions per part del propietari per censar els gossos o intentar legalitzar el nucli zoològic. Un dels fets determinants es va produir l’octubre del 2019, quan un agent del Cos dels Mossos d’Esquadra va comprar-li al propietari un gos de raça Brac de Weimar per 475 € i en pocs dies va morir a causa de la ‘parvovirus’, fet que va denunciar-ho al Departament de Medi Ambient de la Generalitat.


Això va desencadenar una nova inspecció, en aquest cas a càrrec dels Agents Rurals amb la Unitat Regional de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra, que el novembre de l’any passat van trobar-hi 48 gossos, un teixó dissecat, medicaments injectables, agulles apilades i utilitzades, velles receptes veterinàries i altres tipus de material. Entre ells, manuscrits del propietari sobre praxis veterinària, còpules entre animals i transaccions econòmiques.

Inspecció de la Policia Local de Blanes el maig de 2020

La setmana del 30 d’abril al 3 de maig d’aquest 2020 la Policia Local de Blanes va intentar realitzar inspecció en la finca indicada, exposant els motius al·legats pel propietari per excusar la seva presència. Finalment, després de noves evasives, la Policia Local de Blanes va optar per muntar un operatiu de vigilància a la via d’accés a la finca, podent entrar-hi el 4 de maig, i aixecant la corresponent acta que va determinar diverses conclusions.


La principal és que s’hi ha estat realitzant una activitat de nucli zoològic sense llicència ni autorització municipal, i les instal·lacions no reuneixen les condicions adients per a la salut, seguretat i benestar dels animals. Entre d’altres motius, perquè els materials utilitzats per a les construccions on s’allotgen els gossos són restes de taulers de fusta, portes, somiers i matalassos.


Tampoc hi ha un pla d’higiene i profilaxi a càrrec d’un veterinari, i els animals no participen d’una dieta equilibrada i saludable: fins i tot alguns d’ells aparenten un sobrepès després que no se’ls ha alimentat adequadament. Quant a la venda d’animals, es considera que el propietari ha estat fent-la durant tots aquests anys de manera il·lícita, sense inscripció al Registre General de Nuclis Zoològics de la Generalitat. Amb tot, durant la inspecció l’aparença tan física com psicològica dels animals es va veure que era correcta i que el tracte que se’ls proporciona és adequat quant a l’estima envers els gossos.

Conveni de Cessió dels gossos per millorar les seves condicions

Per aquest darrer motiu, paral·lelament al seguiment i curs judicial que hauran de seguir les activitats il·legals, la setmana passada l’Ajuntament de Blanes va reunir-se amb el propietari de la finca i dels gossos. L’objectiu va ser arribar a un acord per cedir els gossos a l’Ajuntament de Blanes perquè aquest, al seu temps, pogués millorar les seves condicions de vida.


Per aconseguir aqueta fita, el consistori blanenc ha signat un conveni amb el Consell Comarcal de la Selva perquè se’n faci càrrec a través del Centre d’Acollida d’Animals de la Selva, CAAS.
Data de realització: 06/17/2020 | Data de la darrera actualització: 06/17/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300