Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes reforça de nou el tancament del Delta de la Tordera, on la Policia Local ja ha imposat multes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/02/2020 10:34:41 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Escut de l'Ajuntament de BlanesBlanes reforça de nou el tancament del Delta de la Tordera, on la Policia Local ja ha imposat multes

A banda de la protecció d’aus, està prohibit el bany com a mesura per la COVID. Paral·lelament, entitats ecologistes han presentat una denúncia penal contra l’Estat per l’actuació amb una excavadora fa 15 dies

La zona protegida del Delta de la Tordera continua sent notícia aquests dies malgrat tots els esforços que està esmerçant l’Ajuntament de Blanes perquè les persones no s’hi acostin. Ara la novetat és que s’ha reforçat la cordada d’estaques que s’hi va instal·lar per advertir la ciutadania que no s’hi podia acostar tant per la protecció de la fauna –especialment de les aus que hagin pogut nidificar-hi- com perquè està prohibit el bany.


Tancament reforçat Delta de la Tordera des de Blanes
A finals de la setmana passada, al començar la temporada de bany més intensiva i la obertura dels càmpings de la zona, l’Ajuntament de Blanes va retirar la tanca de grans dimensions que impedia l’accés des del Carrer Vila de Madrid. Aquest tancament de dos metres d’alçada s’ha tornat a recuperar, havent-lo situat ara com a reforç de la cordada amb estaques que s’havia instal·lat sobre la platja.

La Policia Local ha imposat una desena de multes al Delta de la Tordera

La decisió de reforçar el tancament arran de platja, a tocar de la desembocadura, es va prendre dilluns passat, especialment després que al llarg del cap de setmana –quan només hi havia la cordada amb les estaques- la Policia Local de Blanes va imposar cinc multes a diverses persones que eren a la zona prohibida malgrat els advertiments. Aquestes denúncies s’afegeixen a les que ja va haver d’imposar durant la primera fase del tancament.


Delta de la Tordera, divendres passat
Ara l’Ajuntament de Blanes té previst demanar la col·laboració més explícita dels Ajuntaments de Malgrat de Mar i Palafolls perquè també reforcin els accessos a la desembocadura per aquesta banda. Això és perquè durant aquests darrers dies s’ha pogut observar com les persones que accedien al Delta de la Tordera ho feien procedents d’aquestes dues veïnes poblacions.

Prohibició del Bany a la Desembocadura

Amb caràcter excepcional d’aquest 2020 les platges que, com és el cas de la que hi ha al Delta de la Tordera a Blanes i Malgrat, tenen desembocadures d’aigües dolces procedents d’un riu es recomana que s’hi prohibeixi el bany. Es tracta d’una mesura addicional elaborada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) dins el Pla de Vigilància de la Qualitat de les aigües de bany durant l’actual temporada d’estiu.

La mesura està inclosa dins el protocol addicional elaborat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat com a mesura preventiva motivada per la COVID-19 en la gestió d’aigües de bany i serveis associats. Aquest protocol inclou un llistat de 30 platges de 20 municipis costaners susceptibles d’aportar alguna traça de contaminació fecal. Dins aquest llistat està inclosa la platja de la desembocadura de la Tordera i la de la desembocadura de la riera de Blanes, a tocar de la Plaça Catalunya.


El Departament de Medi Ambient, comptant amb la col·laboració del Departament de Serveis de l’Ajuntament de Blanes, va delimitar a finals de juny amb idèntica senyalització tots dos espais. Es tracta d’una sèrie d’estaques unides amb una cordada, on s’hi ha penjat cartells indicant la prohibició de banyar-s’hi. Una restricció que al Delta de la Tordera comptava també amb rètols recordant la prohibició per protegir la fauna de l’entorn.

Denúncia d’entitats ecologistes per l’actuació de l’estat amb l’excavadora

La decisió de l’Ajuntament de Blanes de reforçar la prohibició d’accés al Delta de la Tordera coincideix amb la notícia que es donava a conèixer ahir dimecres a través de l’Agència EFE de Notícies. Segons el comunicat, diverses entitats ecologistes han denunciat davant la Fiscalia l’actuació amb maquinària pesant que ja va denunciar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, el passat 17 de juny.

Una excavadora de grans dimensions va estar actuant al Delta de la Tordera, per la banda de Malgrat de Mar. Ho va fer per ordre de la Demarcació de Costes de Catalunya, que depèn del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO). Segons la denúncia penal interposada per les entitats ecologistes, l’actuació ha provocat un greu impacte ecològic en la desembocadura de la Tordera.


En la nota de premsa s’especifica que a la desembocadura de la Tordera s’hi havia generat una zona de tal valor ecològic que inclús els Ajuntaments de Blanes i Malgrat havien tancat l’accés a les platges per protegir l’avifauna que hi havia nidificat gràcies a la creació de nous hàbitats. Segons els ecologistes que han cursat la denúncia, l’actuació del ministeri podria suposar la possible comissió de delictes contra els recursos naturals i el medi ambient, contra la protecció de la fauna i de prevaricació de funcionari públic.Data de realització: 07/02/2020 | Data de la darrera actualització: 07/02/2020


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300