Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes posa en marxa 12 ‘Agents Ciutadans’ per informar i vetllar per la seguretat COVID a les platges


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/12/2020 10:18:33 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Protec+PoliciaBlanes posa en marxa 12 ‘Agents Ciutadans’ per informar i vetllar per la seguretat COVID a les platges

Substitueixen als informadors que han estat treballant-hi des de l’1 de juny, i els coordina Protecció Civil conjuntament amb els 25 efectius del Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme

L’Ajuntament de Blanes ha posat en marxa aquest cap de setmana 12 ‘Agents Ciutadans’, una nova figura que tindrà com a missió específica informar i tenir cura del control d’aforament a les zones de bany del municipi. Les i els ‘Agents Ciutadans’ porten una indumentària corporativa en al·lusió al color taronja que identifica Protecció Civil i són fàcilment distingibles per la ciutadania.


A l'esquerra, un 'Agent Ciutadà', i a la dreta un socorrista Aquàtic
Amb tot, la seva indumentària difereix de la que identifica les 25 persones que formen part del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme, per no provocar errors entre la ciutadania que hagi de menester els respectius serveis que estan oferint a peu de platja. Tots dos col·lectius, tant els Agents Ciutadans com els Socorristes Aquàtics, estan coordinats pel cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy.

Les tasques que tenen assignades no interfereixen les unes en les altres, però estan coordinats sota un mateix cap perquè són anàlogues en el sentit que del què es tracta és de donar servei als banyistes de les platges. Els Agents Ciutadans informen i controlen l’aforament, i els Socorristes Aquàtics atenen els casos sanitaris i prevenció de riscos.

Policia Local, Protecció Civil, Socorristes Aquàtics i Agents Ciutadans

Amb la incorporació dels Agents Ciutadans es disposa d’un equip d’efectius que s’encarrega –cadascú en la seva parcel·la de competències municipals- de la seguretat ciutadana, sanitària i de control a Blanes. La base de funcionament són els cossos de la Policia Local i Protecció Civil, que estan en servei al llarg de tot l’any i van ser els primers en haver d’aplicar i controlar totes les mesures que s’han anat succeint al llarg dels mesos per frenar i controlar l’expansió epidemiològica.


Des del juny i fins al setembre hi haurà desplegats a les zones de bany del municipi 25 persones que formen part del Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme, com cada estiu. Aquest any, però, han hagut d’incrementar les pròpies mesures amb EPIs per la seva tasca. I finalment també hi ha els ‘Agents Ciutadans’ que substitueixen els Informadors de Platja de principis de juny. Tots quatre col·lectius van uniformitzats de manera que siguin fàcilment identificats per la ciutadania.

Informar i controlar per tancar platges quan s’excedeixi l’aforament

La principal tasca que estan fent els Agents Ciutadans és vetllar perquè els usuaris de les platges respectin les distàncies de seguretat que preveuen les mesures sanitàries per contenir el contagi de la COVID-19. En aquesta mateixa línia, quan es comprovi que ja s’ha superat el límit raonable, s’encarregaran d’alertar al cap de Protecció Civil perquè, al seu torn, s’implementi el tancament dels accessos a la zona de bany afectada.


Cues en l'accés a la platja de Cala Bona, aquest passat dissabte
Fins al moment l’única de les tres principals zones de bany de Blanes que s’ha hagut de tancar en alguna ocasió per haver superat l’aforament és Cala Bona, precisament la que compta amb una capacitat més petita en relació a les altres dues: la Platja de Blanes Centre i la Platja de S’Abanell. S’ha hagut de tancar el diumenge 28 de juny, coincidint amb la major mobilitat sense restriccions de l’Àrea Sanitària de Barcelona, així com el darrer cap de setmana –tant dissabte com diumenge- del 4 i 5 de juliol, i aquest passat dissabte, 11 de juliol.

Curs Formatiu previ a l’entrada en funcionament dels Agents Ciutadans

Les 12 persones que s’han incorporat aquest cap de setmana com ‘Agents Ciutadans’ han rebut una formació específica que els ha preparat per atendre els casos amb què es puguin trobar durant aquestes setmanes. Tanmateix, aquest passat divendres el cap de Protecció Civil de Blanes els va fer una formació per posar-los en antecedents sobre les tasques i els consells a tenir en compte.

En aquest sentit, els va remarcar la necessitat que els usuaris segueixin diverses mesures de seguretat. La principal és que mantinguin una actitud responsable i que respectin les instruccions que se’ls doni, així com no sortir de casa en cas de tenir símptomes o s’està en aïllament. També es demana als usuaris que evitin les aglomeracions, per això han de mantenir la distància mínima de seguretat establerta, tant al mar com a la sorra.


L'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el cap de Protecció Civil,
Josep Lluís Pouy, durant el curs de formació del passat divendres
Tots els objectes personals cal tenir-los dins el perímetre de seguretat que s’ocupa a la platja, i per això s’ha d’evitar compartir-los amb altres usuaris que hi hagi en aquell moment. Les tres darreres directius són: utilitzar mascaretes, que ara són obligatòries sempre que s’estigui en àmbits públics –ja siguin a l’exterior o en interior-; reforçar la higiene de mans amb el rentat i desinfecció amb gels hidroalcohòlics; i a les dutxes i rentapeus continuar mantenint la distància de seguretat i tenir cura del contacte amb les superfícies.

Tant durant el cap de setmana, quan els agents ja estaven desplegats a peu de platja, com el passat divendres durant la sessió formativa, els ha donat la benvinguda l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa. La màxima autoritat municipal els ha desitjat sort en aquesta tasca, recordant-los que la seva missió no és tan sols atendre els banyistes, sinó representar l’Ajuntament de Blanes formant part d’un equip global que vetlla amb un objectiu comú: atendre la ciutadania de la millor manera possible.


Els nous Agents Ciutadans substitueixen als Informadors de Platja que es van posar en marxa a Blanes el passat 1 de juny. Llavors, quan es va avançar dues setmanes sobre el què estava previst inicialment la possibilitat de poder banyar-se a les platges, es va haver de contractar una empresa de seguretat i ara, en canvi, la contractació s’ha fet directament des del consistori, anàlogament a com es fa amb els socorristes.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 07/12/2020


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300