Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Mor als 110 anys Joaquim Illas Illas, en Falet, l’home més longeu de Blanes i l’estat espanyol


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/13/2020 09:45:00 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Mor als 110 anys Joaquim Illas Illas, en Falet, l’home més longeu de Blanes i l’estat espanyol

La setmana vinent hagués complert els 111 anys de vida coincidint amb el dia central de la Festa Major de Santa Anna

Aquest dilluns 13 de juliol, a tan sols 13 dies d’haver pogut celebrar un nou aniversari, ens ha deixat un dels ciutadans més coneguts i apreciats de Blanes: Joaquim Illas Illas, més conegut carinyosament per tothom pel seu sobrenom, en Falet. Als seus 110 anys, a punt de complir els 111 el proper 26 de juliol, Joaquim Illas Illas no tan sols era l’home més gran de Blanes, sinó que també ho era d’arreu de l’estat espanyol.


Joaquim Illas amb l'alcalde de Blanes i la seva família
el passat 26 de juliol de 2019, celebrant el 110è aniversari
Cada any que celebrava l’aniversari es tractava d’una data molt assenyalada compartida per una gran quantitat de persones. En Falet sempre rebia nombroses mostres d’estima i felicitació, però precisament l’any passat aquestes mostres van comptar amb una participació molt singular, més que mai. Tradicionalment la màxima autoritat del municipi, l’alcalde de Blanes, s’havia acostat per felicitar-lo personalment, i aquest darrer any el batlle ho va fer acompanyat de la màxima autoritat de Catalunya, el mateix president de la Generalitat, Quim Torra.

Més d’un segle de vida viscuda amb vitalitat i dedicació

Vital de mena, Joaquim Illas residia amb la seva família al centre de Blanes. No representava ni de bon tros l’edat que testimoniava el seu carnet d’identitat, i menys encara quan rememorava algun retall d’història amb tota claredat, o donava la seva opinió respecte qualsevol tema que se li demanava Només n’hi havia una que defugia tractar de manera taxativa: la política.


Joaquim Illas i Quim Torra durant la visita del 27 de juliol de 2019
Ell mateix explicava que després que havia viscut 2 dictadures, 2 monarquies –que ara ja en són 3- i 1 república, es referia a la Guerra Civil definint-la d’una de les millores maneres com es pot qualificar qualsevol conflicte bèl·lic: un disbarat. En “Falet” va néixer al carrer Roig i Jalpí, en una escaleta al costat mateix de la casa on va viure els seus darrers anys, i el seu sobrenom li devia a son pare, que es deia Rafel, però a qui tothom s’hi adreçaven com “Rafelet” o “Falet”.

Joaquim Illas i Illas era el més gran de quatre germans i el seu primer ofici va ser en una espardenyeria (com el seu pare, que també treballava de pescador), una indústria que llavors era molt important a la vila. També va treballar set anys al taller mecànic de la fàbrica de Can Tosas, així com en un altre negoci més petit. Quan la feina va escassejar, va haver de marxar a França per treballar durant un any a Burdeus, on va fer reparacions de vaixells com a torner.


Pels volts de l’any 1950, després que durant molts anys havia estat treballant en fàbriques i tallers, Joaquim Illas va decidir dedicar-se de ple a la botiga familiar, on un dels puntals era la seva dona. Fa temps que a Blanes se’l coneix per haver arribat a una edat tan longeva, però la seva popularitat va augmentar encara més a partir del 2014, quan l’Ajuntament de Blanes el va escollir perquè fos el pregoner de la Festa Major de Blanes, després que es va fer una petició popular unànime al consistori perquè així fos.

Data de realització: 07/13/2020 | Data de la darrera actualització: 07/13/2020


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300