Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes blinda els accessos a Cala Bona per combatre l’excés d’aforament


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/07/2020 09:04:50 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

DIBUIXL’Ajuntament de Blanes blinda els accessos a Cala Bona per combatre l’excés d’aforament

Des del 28 de juny s’ha hagut de tancar cada cap de setmana, però amb l’arribada del mes d’agost s’ha decidit prendre aquesta mesura amb caràcter permanent per major seguretat

A partir d’aquest divendres 7 d’agost, l’Ajuntament de Blanes ha decidit blindar de manera permanent tots els camins a peu per accedir a Cala Bona, i senyalitzar els vials de circulació advertint d’aquesta mesura. La decisió s’ha hagut de prendre després que des del diumenge 28 de juny ja s’han hagut d’estar tancant els accessos a Cala Bona cada cap de setmana, dissabte i diumenge, havent de destinar-hi nombrosos efectius.


Coincidint amb el nou mes d’agost, però, les cues de gent esperant perquè quedi un lloc lliure per accedir a Cala Bona s’han començat a reproduir a partir del passat dimecres, entre setmana, prenent-se la decisió de fer el tancament blindat. Ahir dijous i avui divendres s’han acabat d’arranjar tots els detalls logístics que calia per posar en marxa l’operatiu, coordinat per Protecció Civil i Policia Local, i el suport indispensable dels efectius dels Serveis Municipals, les ‘Brigades’.


El cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, i una
Agent Ciutadana, controlant la cua d'accés principal a Cala Bona
En la reunió del Gabinet Tècnic Assessor celebrada avui al matí –encapçalada per l’alcalde i els caps de Policia Local i Protecció Civil- s’han acabat de perfilar els darrers aspectes operatius. El batlle, Àngel Canosa, ha remarcat: “Hem de garantir que tant la gent de Blanes com els qui ens visiten puguin gaudir de les nostres platges amb plena seguretat. Per això hem pres la decisió de blindar de manera permanent Cala Bona, l’única de les tres zones de bany que hem hagut de tancar puntualment els caps de setmana”. L’alcalde també ha lamentat el prejudici que això ocasionarà, però ha incidit en el què, des que es va iniciar la crisi de la COVID, no ha deixat de recordar: “Apel·lo a la responsabilitat ciutadana, tothom hem de tenir clar que els primers que hem de tenir cura som nosaltres mateixos: cuidar-nos els uns als altres”

Operatiu de blindatge de tots els accessos

Hi ha quatre punts principals on s’han instal·lat tanques metàl·liques de dos metres d’alçada amb bases de formigó, similar al tancament instal·lat al Delta de la Tordera per protegir les aus i mantenir la prohibició de bany dictada per l’ACA. Les tanques impedeixen el pas i són de subjecció amb cadenat, amb la possibilitat d’obrir-les en cas que sigui necessària una evacuació, ja que les claus estan en possessió tant de Protecció Civil com de la Policia Local de Blanes.


Accés del costat de l'Ermita de Sant Francesc
Un dels punts de tancament és el nou camí de ronda que neix al costat de l’entrada posterior del Jardí Botànic Marimurtra, on s’han situat tanques tant per la banda d’entrada que dóna la Carrer de l’Ermita, com a l’altra extrem que dóna les escales de baixada que connecten a peu de platja. El segon punt està situat a les escales que connecten l’Ermita de Sant Francesc amb Cala Bona, amb un doble sistema de tanques que adverteix de la prohibició uns metres abans que arribi el tancament més blindat perquè els vianants no hagin de fer el camí en va i hagin de girar cua.


Instal·lació d'una de les tanques a l'accés del Camí de Ronda
del costat del Jardí Botànic Marimurtra
El tercer punt d’accés tancat és a l’esquerra de l’Ermita de Sant Francesc, el ‘Caminet del Bosc’ que acaba connectant amb l’Avinguda de la Bitàcola mitjançant una passarel·la que també s’ha tancat en els dos extrems, tant en el d’anada com el de tornada. Per últim, el quart punt està situat a les escales de connexió al costat del bloc d’apartaments de Cala Bona, que també connecten l’avinguda de la Bitàcola amb el vial de dalt, el Carrer de la Cala. D’aquesta manera, l’únic accés a peu que es pot fer és des de la Plaça del Quillat, on hi ha una tanca que informa sobre el tancament per regular l’aforament.

Control directe de l’Aforament amb Agents Ciutadans de Protecció Civil

Tothom qui finalment acabi arribant a l’accés principal a Cala Bona –al costat del Restaurant que du el mateix nom- ha de fer cua i esperar que els Agents Ciutadans de Protecció Civil els diguin on es poden instal·lar quan la platja ja ha superat l’aforament màxim. Aquesta circumstància cada vegada ha passat a ser més d’hora, de manera que pràcticament des de 2/4 de 10 Cala Bona ja és plena de gent.


Les darreres setmanes s’ha hagut de fer un control directe i exhaustiu dels accessos a peu i en cotxe a Cala Bona, havent de destinar-hi agents de la Policia Local i el mateix cap de Protecció Civil per vetllar per l’efectivitat de la mesura. Un desgast d’efectius que, veient l’evolució de la problemàtica, s’ha hagut d’aturar amb mesures més dràstiques.

Control de l’aforament amb personal de l’Ajuntament de Blanes

A diferència d’altres consistoris, des de l’1 de juny –quan es va aixecar la prohibició de banyar-se a les platges- ja es van posar en marxa informadors a peu de platja contractats ex professo i coordinats per Protecció Civil. La seva tasca va ser vetllar pel compliment i els controls de seguretat i sanitari per evitar la propagació de la COVID-19. És a dir: vetllar perquè no s’excedís l’aforament permès en funció de la distància de seguretat que cal mantenir a la platja.


Durant les primeres setmanes, la ocupació a les tres principals zones de bany que hi ha a Blanes es va mantenir sense problemes i no va registrar-se cap incident destacat que posés en perill la distància de seguretat. Ara bé, el darrer cap de setmana del mes de juny, coincidint amb la major mobilitat sense restriccions de l’Àrea Sanitària de Barcelona, a Blanes es va veure un notable augment de banyistes a les platges.

A partir del de l’11 de juliol es va incorporar una nova figura que té com a missió específica informar la ciutadania i tenir cura del control d’aforament a les tres zones de bany del municipi. Són els ‘Agents Ciutadans’, que coordina Protecció Civil, i que van entrar en funcionament en substitució dels informadors que hi havia des de l’1 de juny.


Accés pel 'Caminet del Bosc'
Les 12 persones que exerceixen d’Agents Ciutadans s’han afegit a l’equip que forma part del Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme, sense interferir lògicament en les respectives funcions, però complementant l’atenció ciutadana que s’ofereix a les zones de bany de Blanes. En l’actualitat, quan ja s’ha assolit la Temporada Alta, hi ha un total de 25 socorristes durant tot el dia, de dilluns a diumenge, amb el recolzament de Policia Local i Protecció Civil.Data de realització: 08/07/2020 | Data de la darrera actualització: 08/07/2020


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300