Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Un informe de l’Agència Catalana de l’Aigua determina que les taques que suren al mar de Blanes esporàdicament són innòcues


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/15/2020 11:08:14 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Un informe de l’Agència Catalana de l’Aigua determina que les taques que suren al mar de Blanes esporàdicament són innòcues

L’Ajuntament de Blanes va consultar-ho amb l’ACA, qui ha informat que són ‘escumes i mucílags’, fenòmens naturals no associats a la contaminació. Avui dissabte la situació és òptima a les platges de la vila

Al llarg d’aquest estiu s’han rebut a l’Ajuntament de Blanes diverses consultes respecte la perillositat o no d’unes taques molt característiques que suren a l’aigua del mar, a pocs metres de les platges d’aquest municipi. No es veuen cada dia ni tenen una periodicitat determinada, tan sols s’han pogut veure en algunes ocasions, esporàdicament.


Platja de Blanes, aquest dissabte 15 d'agost al matí
En aquest darrer sentit, avui dissabte la situació pel bany és òptima a les platges de la vila, on no s’hi ha detectat la seva presència. Posats en contacte amb l’Agència Catalana de l’Aigua, aquesta ha confirmat a l’Ajuntament de Blanes que no hi ha cap mena de problema sobre aquest fenomen que, de fet, no és exclusiu de Blanes, sinó d’arreu de la costa catalana.

Escumes i Mucílags, fenòmens naturals

Es tracta d’escumes i mucílags, una presència que sol generar alarma entre els banyistes, perquè té l’aspecte de ser una taca de brutícia quan en realitat es tracta de fenòmens naturals que no estan associats a la contaminació i que, per tant, són completament innòcues. Més concretament, les escumes formen part del cicle natural dels ecosistemes marins, i es generen com a conseqüència de la degradació de la matèria orgànica que es troba de manera natural al medi marí.


Platja de S'Abanell, juliol 2020
Ara bé, segons ha informat l’ACA, tot i que la presència d’escumes i mucílags pot generar entre els usuaris de les platges i els banyistes unes sensació de brutícia que sura sobre l’aigua, no són tòxics per si sols, ni suposen un risc per a la salut de les persones que s’hi banyen. Tampoc afecten la qualitat microbiològica de les zones de bany, que continuen sent aptes.

La formació d’aquestes escumes s’afavoreix amb l’agitació de les onades, de manera que el seu grau de desenvolupament i la seva permanència varia en funció de l’estat de la mar. Habitualment persisteixen durant hores, i ocasionalment s’hi poden observar agregades substàncies mucilaginoses, conegudes amb el nom de mucílags marins. En aquest segon cas són masses denses i gelatinoses de matèria orgànica, associades a la producció de determinades espècies de fitoplàncton marí.

Com es formen les escumes

Tothom que visqui arran de mar coneix la formació d’escumes després que ha plogut molt intensament, hi ha mala mar, o bé quan trenquen les onades contra la costa. Aquestes escumes es deuen a l’agitació del mar i a la presència de substàncies naturals amb propietats tensioactives, és a dir: microorganismes i restes vegetals. Les escumes se situen freqüentment en zones de contacte entre diferents masses d’aigua on queden atrapades.


Un cop s’han format, representen un substrat de concentració de sòlids flotants, i per això no és estrany veure que a les escumes hi suren tot tipus de materials enganxats, tant naturals com artificials: restes vegetals, plàstics, etc. A Catalunya és un fenomen que s’observa des de sempre, i les tasques de vigilància que s’efectuen periòdicament durant la temporada de bany indiquen que en els mesos de primavera i tardor són més freqüents.

La presència de mucílags tampoc no afecta la qualitat de l’aigua

Els mucílags són substàncies naturals que estan produïdes pel fitoplàncton marí, és a dir: algues microscòpiques. Habitualment se solen formar en la fondària, en la interfase de dues masses d’aigua de densitats diferents. S’ho poden agregar diverses espècies de fitoplàncton, a més a més de l’espècie que ja els hagi format, que són precisament les que acaben facilitant la seva flotabilitat al haver produït oxigen per la fotosíntesis.

Això fa que portin els mucílags fins la superfície, formant taques i llargues fileres que es poden confondre amb brutícia. Els mucílags es troben tant a la Mar Mediterrània com a d’altres masses oceàniques d’arreu del món, i en aquest sentit un dels més afectats és el Mar Adriàtic, on tradicionalment se l’anomena ‘Mare Sporco’, perquè allà és habitual la presència de grans masses de mucílags, documentada almenys des del segle XVI.


Platja de Blanes, aquest dissabte 15 d'agost
Els mucílags, igual que les escumes, no són tòxics ni suposen cap risc per a la salut de les persones. La seva aparició no afecta la qualitat microbiològica de les zones de bany, ja que no aporten cap mena de contaminació fecal, que sí que faria preocupant la seva presència. Preocupen perquè donen sensació de brutícia al mar i a les platges, ja que si s’enganxen a la pell dels banyistes o a les xarxes dels pescadors no són fàcils de netejar.

Controls periòdics de la qualitat de l’aigua de mar de Blanes

Al llarg de tota la temporada de bany l’Agència Catalana de l’Aigua realitza controls periòdics de les platges de tot el litoral, i actua quan detecten algun fenomen sospitós de no ser natural, que podria ser nociu per a la salut dels banyistes i la gent de la platja. En aquest sentit, realitza analítiques i, de manera conjunta amb l’Ajuntament de Blanes, s’executen les actuacions que es consideren pertinents en cas que sigui necessari, informant immediatament als usuaris.

Tota la informació sobre els resultats de la qualitat de l’aigua que realitza l’ACA setmanalment, així com d’altres detalls en relació a les platges i zones de bany interior d’arreu de Catalunya es pot consultar setmanalment a través d’internet. Hi ha tant l’estat actual de l’aigua com la presència de meduses, incidències, temps previst i temperatura de l’aigua. També hi ha consells pràctics sobre seguretat i informació d’interès: https://aplicacions.aca.gencat.cat/platgescat2/app.php/ca/
Data de realització: 08/15/2020 | Data de la darrera actualització: 08/15/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300