Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes participarà en l’Acte Institucional de la Generalitat amb motiu de la Diada


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/02/2020 11:51:46 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes participarà en l’Acte Institucional de la Generalitat amb motiu de la Diada

Sis integrants del Cos de Dansa de l’entitat gironina interpreten una coreografia de Montse Colomé amb la música de ‘La Santa Espina’ en l’acte que s’oferirà el 10 de setembre al vespre

Un dels actes institucionals més destacats que organitza al llarg de l’any el govern de la Generalitat és, sense cap mena de dubte, el de la Diada Nacional de Catalunya, l’11 de Setembre. La vigília de la diada, la nit del 10 de setembre, se celebra amb un esdeveniment que compta amb la participació de destacades figures del món de la música, la literatura i la dansa.


Assaig Sardana de l'Esbart Joaquim Ruyra a Blanes
Tots plegats configuren l’espectacle titulat ‘Aquesta Terra’, creat i dirigit per Lluís Danés –qui ja va tenir cura de l’arranjament de l’espectacle del 2019-, amb interpretacions musicals, lectura de textos i balls. L’objectiu és significar els sentiments, el sentit cultural nacional d’un país compendiat a base de les emocions que polsen des de les respectives arts, així com homenatjar les víctimes de la COVID.

Aquest 2020 un dels ingredients que tindrà aquest destacat espectacle serà la dansa que oferiran els integrants de l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes, que ha estat escollit per participar-hi per primera vegada en els seus 68 anys d’història. No cal dir que la notícia va ser rebuda amb prou emoció i orgull des de l’entitat cultural blanenca, a qui li queden pocs racons al planeta que no hagin trepitjat amb les seves danses, actuant com ambaixadors de Blanes i Catalunya.

Interpretació de ‘La Santa Espina’ amb l’Esbart Joaquim Ruyra

La intervenció de l’entitat blanenca quedarà plasmada a través d’una nova versió de la sardana ‘La Santa Espina’. Es tracta d’una de les sardanes més conegudes, amb música original d’Enric Morera i lletra d’Àngel Guimerà. L’esbart balla una nou arranjament d’Alfred Tapscott, interpretat per l’Orquestra Simfònica, i amb obertura del Carrilló de Palau. Està considerada com un himne patriòtic dels catalans, que fins i tot va arribar a ser prohibida pel governador civil de Barcelona l’any 1924.


L'Esbart Joaquim Ruyra amb el president de la Generalitat,
Quim Torra, el dia de l'enregistrament de la sardana al Palau de la Generalitat
A causa de l’actual context de pandèmia, que obliguen a seguir unes estrictes mesures de seguretat, la intervenció de l’esbart en l’acte que tindrà lloc la setmana vinent no serà en directe, sinó enregistrat. De fet, l’espectacle de l’Acte Institucional del govern i el parlament catalans s’ha concebut com si fos un programa de televisió, amb diversos ingredients enregistrats prèviament, i es podrà veure per TV3 la vigília de l’11 de setembre –el dijous dia 10- a partir de les 10 de la nit.

En el cas de la intervenció de l’Esbart Joaquim Ruyra, l’enregistrament va tenir lloc la tarda del passat 27 d’agost al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, on l’entitat va ser rebuda pel president Quim Torra. La ‘Santa Espina’ la interpreten sis dels membres del Cos de Dansa principal vestits de blanc, en una reinterpretació que ha fet la coreògrafa Montse Colomé, qui ja havia col·laborat amb l’esbart amb algunes de les peces de l’espectacle ‘DAD EXE, Dret a Decidir Executable’.

Assajos previs a Blanes per l’enregistrament final

La coreografia de la sardana en què es basa aquesta nova versió de Montse Colomé és original de David Martínez, i ara s’ha reinventat expressament per a la ocasió. Dies abans de l’enregistrament al Palau de la Generalitat, els sis dansaires van estar assajant amb al seu local de l’antic pavelló municipal d’esports de Blanes, comptant amb la presència de Montse Colomé per poder coordinar a la perfecció tota la peça.


El regidor de Cultura, Albert Sanz, durant la visita a un dels assajos
de l'Esbart Joaquim Ruyra amb la coreògrafa Montse Colomé
El regidor de Cultura i Festes, Albert Sanz, va acostar-se al local d’assaig per saludar els membres de l’esbart i felicitar-los per haver estat escollits per participar en un acte tan destacat. Cal recordar que el passat 14 de desembre l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el president de la Generalitat, Quim Torra, van encapçalar l’espectacle que va oferir l’Esbart Joaquim Ruyra ‘Tornem a Casa XXL’, que formava part dels actes commemoratius dels 700 anys de la Parròquia Santa Maria.
Data de realització: 09/02/2020 | Data de la darrera actualització: 09/02/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300