Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La mostra ‘Mare Nostrum’ d’Antoni Viñas inunda de sons de mar i arts de pesca la Sala García Tornel de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/09/2020 11:48:47 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

AntonioVinasLa mostra ‘Mare Nostrum’ d’Antoni Viñas inunda de sons de mar i arts de pesca la Sala García Tornel de Blanes

L’ha realitzat el descendent d’una antiga família de pescadors ja jubilat que dóna testimoni d’un ofici artesanal que ben pocs dominen avui dia: apedaçar les xarxes

La tradició marinera de la vila de Blanes es remunta a temps immemorables, i encara avui dia en què l’activitat pesquera continua ben viva malgrat els entrebancs, es respira pels quatre costats. Ara bé, amb el pas del temps hi ha aspectes d’aquest ric llegat que s’han anat perdent o que estan en perill de fer-ho.


Per aquest motiu, un testimoni viu d’aquesta essència marinera s’ha decidit a reivindicar-ho i deixar una poderosa i ferma empremta a través d’una exposició, la primera que protagonitza als seus 83 anys. Presentada sota l’explícit títol ‘Mare Nostrum’ –que amaga en realitat una raó molt personal- la mostra s’allotjarà a la Sala Municipal Maria Luisa García-Tornel fins al proper diumenge 13 de setembre.

Sots titulada ‘Entre Xarxes’, significa tota una oportunitat per poder conèixer de primera mà un dels oficis mariners artesanals que ben poques persones dominen encara avui dia, en risc de desaparèixer com la majoria d’oficis. Es tracta de l’art d’apedaçar les xarxes, que en l’argot més pur s’anomena ‘remendar’ les xarxes, recosir-les perquè estiguin a punt.

Antoni Viñas Rovira, descendent d’una antiga família de pescadors

L’artífex de l’exposició és Antoni Viñas Rovira, el quart de cinc germans, fills d’una molt coneguda família de pescadors. Son pare era pescador, i sa mare venia peix a plaça. Des de ben petit va començar a ‘anar a marc’, com es diu aquí, i va aprendre l’art de ‘remendar’ les xarxes pel ‘Mitjarmilla’ i després per altres quillats de Blanes.


Amb el pas dels anys va arribar a dissenyar i a fer les arts de pesca per a embarcacions que feinejaven des de Roses fins a l’Ametlla de Mar. Després de tota una vida dedicada a aquest ofici, Antoni Viñas va decidir que era el moment de realitzar treballs artesanals mariners ben diversos, que ara es poden visitar en forma d’exposició.

Hi ha des de relleus fets amb closques de sípia que donen forma a peixos, crustacis i altres animals marins que l’han acompanyat durant la seva vida, fins als diferents tipus de xarxes que utilitzaven els pescadors, majoritàriament ja en desús. Les seves maquetes d’arts de pesca són un exemple del domini de l’agulla i el fil, així com les nombroses ampolles i damajoanes folrades amb xarxa que hi ha a la sala.


Antoni Viñas en una pintura de Ricard Rex
També hi ha espai per recordar la seva pròpia família, la seva història personal en forma de fotografies. Majoritàriament l’han immortalitzat a ell tot fent la seva feina que –tal com explica mig rialler- sorprenia especialment als turistes que visitaven la zona del port. En aquest darrer sentit, diversos artistes de Blanes han contribuït a l’exposició cedint retrats de l’Antoni Viñas fent la seva feina, plasmat en pintures: Antoni Boronat i Ricard Rex.

Per poder conèixer de més a prop els atractius que amaga l’exposició, aquest passat dilluns la va visitar el regidor de Cultura, Albert Sanz, qui va aprofitar la ocasió per parlar amb el seu protagonista i compartir la seva dilatada experiència i coneixements. L’única pretensió de l’autor és donar testimoni d’aquest art mariner que tant important era pel feinejar diari. Pel que fa al títol, ‘Mare Nostrum’, pren el nom de la barqueta d e pesca que va ser testimoni durant molts anys de la passió d’Antoni Viñas pel mar, la pesca i el mar


Antoni Viñas amb el regidor de Cultura, Albert Sanz,
durant la visita a l'exposició 'Mare Nostrum. Entre Xarxes'
En definitiva, d’una vida ‘entre xarxes’ a la qual fa al·lusió el sots títol de l’exposició que està oberta cada dia, de dilluns a diumenge, al matí des de les 11 fins la 1 del migdia, i a la tarda des de les 6 fins 2/4 de 9. Val a dir que, per a l’organització de l’exposició, s’ha comptat amb la col·laboració de Cava Ses Vernes, Blanda Gràfic i, com no podia ser d’una altra manera, de la Confraria de Pescadors de Blanes.Data de realització: 09/09/2020 | Data de la darrera actualització: 09/09/2020


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300