Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’exposició ‘Aranès, l’occità de Catalunya’, ha reprès la seva itinerància a la Biblioteca Comarcal de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/17/2020 04:36:43 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’exposició ‘Aranès, l’occità de Catalunya’, ha reprès la seva itinerància a la Biblioteca Comarcal de Blanes

La mostra va iniciar el seu periple el passat mes de març a l’Ajuntament de Girona, interrompent un recorregut que ha continuat ara a Blanes, on s’hi estarà fins al 25 de setembre

El vestíbul de la Biblioteca Comarcal de Blanes acollirà fins divendres de la setmana vinent, 25 de setembre, ‘Aranés, er occitan de Catalonha’, és a dir: ‘Aranès, l’occità de Catalunya’. És una exposició itinerant que precisament ha reprès el seu recorregut a Blanes, després del parèntesis forçat que van suposar els mesos més durs de la pandèmia per la COVID-19. Blanes acull un format lleuger en enrotllables, després que la seva itinerància havia començat el passat mes de març a l’Ajuntament de Girona.


Vestíbul Biblioteca Comarcal de Blanes
Exposició 'Aranés, er occitan de Catalonha. Aranès, l'occità de Catalunya'
L’objectiu de l’exposició és fer conèixer l’aranès com a fet lingüístic occità propi i específic d’Aran. S’hi explica de manera didàctica les característiques principals de la variant lingüística de l’occità parlat a l’Aran, i permet comprar-ne les formes bàsiques amb el català, seguir les fites principals de la seva història i les polítiques s’han dut a terme en els darrers anys per incrementar-ne el coneixement i el seu ús.

La importància de la llengua i la cultura aranesa en l’actualitat

D’altra banda, també presenta la cultura d’Aran i el paper que l’aranès té actualment en la vida quotidiana dels habitants de la Vall. L’aranès és la variant de la llengua occitana a Aran, on rep aquesta denominació i on té la seva condició de llengua pròpia. L’exposició es presenta en format bilingüe aranès-català per facilitar la seva comprensió, però donant lògicament prioritat a la llengua aranesa.


La vinculació històrica de la Vall d’Aran amb Catalunya ha permès preservar la identitat dels aranesos i araneses, així com mantenir un tresor tan valuós com la llengua viva, fet que en fa una singularitat lingüística. L’exposició aprofundeix en la història del reconeixement de l’aranès, el marc legal de protecció i l’espai humà i geogràfic en què es manifesta.


L’exposició ‘Aranès, l’occità de Catalunya’, es pot visitar al vestíbul de la Biblioteca Comarcal de Blanes de dilluns a divendres de 10 a 14 h i de 16’30 a 20’30 h, així com els dissabtes de 10 a 14 h. Un cop acabada la seva estada a Blanes, es podrà seguir visitant a partir del proper 2 d’octubre a la Biblioteca de Cassà de la Selva, on s’hi estarà fins al dia 16 d’aquest proper mes.
Data de realització: 09/17/2020 | Data de la darrera actualització: 09/17/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300