Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme de Blanes ha fet 1.164 assistències sanitàries aquest estiu


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/17/2020 11:43:21 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme de Blanes ha fet 1.164 assistències sanitàries aquest estiu

Un any més no hi ha hagut cap víctima mortal per ofegament gràcies a l’excel·lent tasca de Protecció Civil, que enguany ha coordinat 25 socorristes i 12 agents ciutadans per la COVID

Coincidint amb la segona quinzena de setembre, quan finalitza el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme a les platges de Blanes, arriba el moment de fer balanç de la temporada. Va començar el passat 20 de juny i no cal dir que enguany, com a la resta del país, ha vingut marcada per les estrictes mesures de seguretat per la COVID que s’han hagut d’implementar en tots els nivells de l’atenció que es fa en aquest servei: tant pel que fa als usuaris de les platges com pels mateixos socorristes aquàtics.


Darrera sessió del Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme,
així com dels Agents Ciutadans Estiu 2020 a les platges de Blanes
Durant tres mesos –des de mitjans de juny fins a mitjans de setembre- s’ha donat servei a les tres principals platges de Blanes (Cala Bona, Blanes Centre i S’Abanell) amb un total de 25 socorristes aquàtics sota control directe de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes. Els homes i dones que s’han encarregat de la vigilància, salvament i socorrisme han estat actuant arreu dels tres quilòmetres de platja del municipi, on també hi ha tres llocs de socors, un per cadascuna de les tres platges.

1.164 assistències al llarg de tres mesos

A l’hora de fer balanç, la suma de totes les assistències sanitàries realitzades és de 1.164, un centenar menys de les que es van fer l’any 2019, quan es van fer 1.263 assistències. D’aquest total, la major part corresponen a picades de meduses, amb un total parcial de 839, quan en canvi l’any passat van ser la meitat: 440 assistències sanitàries per picades de medusa.


La resta de les intervencions realitzades pels socorristes aquàtics han estat majoritàriament el què s’anomena ‘assistències de baixa intensitat’, perquè són atencions de caràcter lleu. Intervencions com ara cops, rascades i ferides que no tenien cap conseqüència greu. En aquest sentit, també són remarcables el nombre de trasllats que s’han hagut de fer a centres hospitalaris, que han baixat considerablement en relació al 2019: aquest 2020 han estat 14, i l’any passat 36.

Platja S’AbanellPlatja
Blanes Centre
Platja
Cala Bona
Totals als 3 Llocs Socors
Assistències Totals 2020349278537
1.164
Assistències Totals 2019432337494
1.263
Picades Meduses 2020
273
226
340
839
Picades Meduses 2019
146
158
136
440
Trasllats 2020
4
3
7
14
Trasllats 2019
17
9
10
36

Cap víctima mortal a les platges de Blanes per 13è any consecutiu

El principal valor afegit amb què compta el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme de l’Ajuntament de Blanes és justament aquest: que està organitzat directament des del Departament de Protecció Civil. És un servei municipal de gestió directe que es va assumir fa 13 anys, i una de les xifres més eloqüents que el valoritza és que, durant tot aquest temps, no s’han hagut de lamentar víctimes mortals a les platges del municipi.


El cap de Protecció Civil de Blanes, Josep Lluís Pouy
El cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, no es cansa de repetir una frase que resumeix un sentiment, una satisfacció pel deure complert: “Un any més podem dir que tots els qui han vingut a les platges de Blanes han tornat a casa”. Tot i així, Josep Lluís Pouy també destaca: “Aquests excel·lents resultats, poder dir que actuem tant preventivament que no tenim víctimes mortals a lamentar, no tan sols és fruit del treball rigorós. Cal ser realista i recordar que la sort també influeix, és un factor molt a tenir en compte”.


Amb tot, precisament una de les actuacions més recents va ser fa una setmana, quan es va rescatar una nena de 7 anys que havia perdut peu al entrar a l’aigua. Es va poder salvar a temps, i no va ser necessària cap maniobra de RCP o el tipus d’intervencions més extremes que s’han hagut de fer en d’altres casos. Va ser l’atenció constant i la pro activitat qui va possibilitar aquesta rapidesa i efectivitat.

Coordinació de 25 socorristes aquàtics i 12 agents ciutadans

Aquest 2020 Protecció Civil ha hagut d’assumir una feina complementària a les platges de Blanes. No tan sols el salvament aquàtic i l’atenció sanitària primària. A més a més s’ha encarregat de coordinar els 12 agents ciutadans que vetllaven pel compliment de les mesures de seguretat que cal seguir a les platges d’arreu de Catalunya, principalment la distància de seguretat i no superar l’aforament.


A l’hora de plantejar-se aquesta mesura específica, l’Ajuntament va tenir clar que no s’havia de barrejar aquesta funció de control d’aforament amb la que fan els socorristes aquàtics. Al haver preservat les respectives responsabilitats, els resultats han estat excel·lents, tal com recorda el cap de Protecció Civil. Una altra qüestió a banda és el plus de paciència que s’ha hagut de tenir per donar compliment a les mesures COVID , en especial la distància i l’aforament. Si bé en general els banyistes ho acceptaven de bon grat, també hi ha hagut moments puntuals en què ha estat necessari calmar els ànims de més d’un usuari.


Per últim, també és prou remarcable que, per poder donar compliment a la mesura de no excedir els aforaments de les zones de bany, una de les decisions més dràstiques va ser haver de tancar l’accés a Cala Bona. Es va haver de fer des del darrer cap de setmana del mes de juny fins el passat dissabte, i va ser necessària la implicació tant dels agents ciutadans com del Departament de Protecció Civil, així com el suport de la Policia Local de Blanes
Data de realització: 09/17/2020 | Data de la darrera actualització: 09/17/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300