Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes identifica 210 animals de companyia en la Campanya Gratuïta de Xipatge i Cens d’aquest 2020


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/04/2020 11:00:18 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

DIBUIXBlanes identifica 210 animals de companyia en la Campanya Gratuïta de Xipatge i Cens d’aquest 2020

S’ha fet durant l’octubre amb la col·laboració dels centres veterinaris, coordinat per Protecció i Benestar dels Animals de l’Ajuntament, amb el suport del Consell Comarcal

Un cop ha finalitzat la Campanya Gratuïta de Xipatge i Cens dels Animals de Companyia que s’ha estat fent durant tot l’octubre a Blanes, ha arribat el moment de fer balanç. Es tractava de poder identificar els animals de companyia del municipi i donar-los d’alta al cens de l’Ajuntament de Blanes, així com al Registre General d’Animals de Companyia de Catalunya, l’ANICOM.


Xipatge d'un gos durant la campanya
La campanya de xipatge i cens que es va estar fent al llarg de tot el passat mes d’octubre era amb caràcter gratuït pels propietaris dels animals de companyia que decidissin adherir-s’hi. L’ha organitzat el Departament de Protecció i Benestar dels Animals de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Blanes, amb la col·laboració dels cinc centres veterinaris de Blanes i el suport del Consell Comarcal de la Selva.

Pel que fa als centres veterinaris que han col·laborat en la campanya són: Mireia Balliu Centre Veterinari, Clínica Veterinària Rodamon, Clínica Veterinària 4 Vents, Hospital Veterinari Cinos i Centre Veterinari Canvet Blanes.

Un total de 210 animals de companyia identificats

El balanç final ha estat d’un total de 210 animals de companyia als quals se’ls ha col·locat el xip que permet la seva identificació. D’aquesta quantitat, la major part són gossos, amb un total de 115, mentre que la resta, 95, són gats. Aquestes xifres han estat valorades molt positivament, després que ha estat el segon any consecutiu en què s’ha dut a terme l’acció.


Xipatge d'un gat
En la campanya de l’any passat es van identificar implantant-los un xip 300 animals de companyia: 194 gossos, 104 gats i 2 fures. Igual que al 2019, se’ls ha implantat un xip i podien fer el seu registre censal sense que cap de les dues operacions representessin cap despesa per als propietaris i propietàries. Per complir aquest darrer requisit, han hagut de fer l’alta al cens municipal mitjançant cita prèvia a l’Ajuntament, després que al 2019 aquesta acció la feia el Consell Comarcal.

Tal com explica la tinenta d’alcalde del Departament de Protecció i Benestar dels Animals de l’Ajuntament, Marina Vall·llosada: “El balanç ha estat molt més positiu del què, d’antuvi, ens esperàvem. Al 2019 va ser la primera edició de la campanya, i havíem previst que aquesta segona tanda consecutiva serviria per acabar de xipar tots aquells gats i gossos que encara no s’havien identificat, una xifra que consideràvem que podria ser baixa”.


Amb tot, segons Marina Vall·llosada, el resultat ha estat agradablement sorprenent: “Entenem que hem aconseguit abastament l’objectiu que el major nombre possible d’animals de companyia puguin estar identificats. D’aquesta manera podem saber a qui ens hem d’adreçar tant per combatre el seu abandonament com en casos de pèrdues fortuïtes. Quan trobem un animal de companyia vagant sol a la via pública necessitem saber a qui ens hem d’adreçar per tornar-li-ho”.

Objectiu: combatre l’abandonament i la seva pèrdua

De fet, aquests han estat els dos objectius fonamentals de la campanya gratuïta: combatre l’abandonament dels animals així com que, en cas que es perdin i se’ls localitzi lluny de casa seva, la Policia Local de Blanes els pot ràpidament identificar mitjançant un lector electrònic que no suposa cap molèstia. L’altra fita era facilitar als propietaris la identificació i registre dels seus animals de companyia, tal com de fet determina la normativa relativa a la tinença d’animals.


Lectura del xip implantat en un gos
En aquest darrer sentit, els i les propietàries d’animals de companyia estan obligats a identificar-los electrònicament mitjançant la implantació d’un xip, un deure recollit al Capítol I de l’Ordenança Municipal de Protecció, Control i Tinença d’Animals de l’Ajuntament de Blanes. Tanmateix, aquesta obligatorietat també contempla que estiguin inscrits al cens municipal. La tipologia d’Animals de Companyia comprèn gossos, gats i fures, així com els altres animals que es determinin per reglament que resideixen de manera habitual al municipi.

Un total de 463 animals recollits pel CAAS els darrers tres anys

En els darrers tres anys el Servei Comarcal de recollida de gossos perduts i/o abandonats pels seus amos, el Centre d’Acollida d’Animals de la Selva (CAAS) ha hagut d’actuar en 463 casos a Blanes. D’aquest total, només el 50% estaven identificats i registrats al cens i es van poder retornar als seus propietaris.


En general, cada any s’han registrat dades prou anàlogues, tant pel que fa a animals recollida, com els que finalment acaben recuperant els i les propietàries dels animals de companyia. La relació entre totes dues dades indica que, a grans trets, només un 50% dels animals recollits pel CAAS poden retornar-se als propietaris, majoritàriament per no estar adequadament identificats.

Aquestes dades demostren la necessitat de posar en marxa accions específiques per afavorir el xipatge i la posada al dia del cens d’animals:

AnyAnimals Recollits
pel CAAS
Animals Recuperats
pel Propietari
%
2017
145
69
48%
2018
165
89
54%
2019
153
76
50%
Total
463
234
50%Data de realització: 11/04/2020 | Data de la darrera actualització: 11/04/2020


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300