Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes s’adhereix al Dia Mundial de Lluita contra la SIDA que es commemora avui, 1 de desembre


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 12/01/2020 10:27:27 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

IMATGEOKBlanes s’adhereix al Dia Mundial de Lluita contra la SIDA que es commemora avui, 1 de desembre

Fins al proper divendres estarà penjada una pancarta al balcó principal de l’Ajuntament de Blanes amb el característic llaç vermell que simbolitza la lluita contra la malaltia

De manera periòdica, l’Ajuntament de Blanes se solidaritza amb les jornades reivindicatives especialment sensibles que se celebren al llarg de l’any. Una de les més significatives és la que s’escau avui dimarts, 1 de desembre: el Dia Mundial de Lluita Contra la SIDA, identificat amb el característic llaç vermell que es llueix avui.


Per fer encara més palès aquest suport, avui al matí s’ha penjat al balcó principal de l’edifici de l’Ajuntament de Blanes una pancarta reivindicativa. Promoguda per l’Àrea d’Acció Social i Igualtat del consistori blanenc, es tracta de donar suport a una lluita que es manté encara molt viva, ja que malauradament encara cal seguir treballant-hi sense perdre de vista el seu seguiment.


Aquest és el segon any consecutiu en què el consistori blanenc s’adhereix a aquesta jornada commemorativa penjant la pancarta. L’objectiu és que llueixi a la part més destacada de l’edifici consistorial fins aquest proper divendres, quan es tornarà a despenjar. A Catalunya ja s’ha assolit una de les fites marcades per la comunitat internacional en el seu compromís de posar fi a l’epidèmica del VIH com a amenaça per a la salut pública l’any 2030 aprovada per les Nacions Unides: que el 90% de les persones infectades pel VIH ho sàpiguen, que el 90% d’aquestes estiguin en tractament; i que el 90% d’aquestes últimes tinguin la càrrega viral indetectable.

Continua el descens de noves infeccions a Catalunya

Segons dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i SIDA de Catalunya (CEEISCAT), actualment s’està experimentant un descens en les infeccions per VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV). El nombre de casos diagnosticats ha caigut un 23% en un any: al 2019 es van registrar 471 nous diagnòstics, un 23’2% menys en relació al 2018. La disminució és gradual des de l’any 2010, passant de 871 nous diagnòstics al 2010 a 471 el 2019, el que representa una disminució d’un 45’9%.

Aquesta reducció del nombre de nous diagnòstics del VIH es deu en part a una disminució i retard en la declaració. Però també reflecteix l’efecte de la disminució de la transmissibilitat poblacional a causa de la incorporació dels tractaments universals l’any 2015, així com de les polítiques preventives en marxa, amb l’augment de de l’ús de la profilaxis pre-exposició.


A Catalunya s’estima que 33.736 persones viuen amb el VIH. Actualment, la taxa d’incidència de la infecció és de 6’1 casos per cada 100.000 habitants. Els homes representen el 87% del total de casos, amb una taxa d’11’04 casos per 100.000 habitants, mentre que les dones presenten una taxa d’1’5 casos per 100.000 habitants. La mitjana d’edat de les persones que viuen amb el VIH és de 35 anys.

Comunicat conjunt: ‘Compartim Compromisos i Respostes’

L’Ajuntament de Blanes també ha donat suport al comunicat conjunt elaborat per diverses institucions i empreses, que s’encapçala amb el lema ‘Compartim Compromisos i Respostes’. D’aquesta manera, es comparteixen les inquietuds de més de 130 entitats catalanes públiques i privades, amb el compromís de mantenir el respecte i la no discriminació de les persones que viuen amb la VIH/sida, de vetllar pels seus drets, i fomentar la conscienciació de la societat.


El Dia Mundial de la Sida es va començar a commemorar l’any 1987 coincidint amb l’1 de desembre, per donar suport a les persones afectades pel virus, però també per recordar les qui han mort per malalties relacionades. També es referma el compromís de no oblidar que s’ha de continuar actius, sense treva, en la resposta enfront del VIH.

Enllaç Manifest consensuat amb motiu Dia Mundial de Lluita Contra la SIDA 2020: https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_Actualitat/DiesMundials/docs_sida/2020/manifest-sida-2020-acce.pdf



Data de realització: 12/01/2020 | Data de la darrera actualització: 12/01/2020


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300