Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes suspèn la tradicional Fira de Sant Tomàs, amb més de 500 anys d’història, a causa de la COVID-19


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/02/2020 09:24:53 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes suspèn la tradicional Fira de Sant Tomàs, amb més de 500 anys d’història, a causa de la COVID-19

El mercat nadalenc havia d’instal·lar-se durant tota la jornada del dilluns 21 però, al coincidir amb el Mercat dels Teixits, era molt difícil reubicar-lo per complir les mesures de seguretat

La COVID-19 ha fet caure del calendari blanenc una nova activitat popular que compta amb un ample seguiment per vilatans i visitants. En aquesta ocasió es tracta de la tradicional Fira de Sant Tomàs, que havia de celebrar-se el proper dilluns 21 de desembre, i que finalment no serà possible organitzar per no posar en perill la seguretat sanitària dels seus assistents, igual que ja s’ha hagut de fer durant aquest 2020 amb altres esdeveniments.


Fira de Sant Tomàs Blanes 2019 - Imatges d'Arxiu
Es tracta d’un mercat pre-nadalenc que al llarg de tota una jornada –des de les 9 del matí fins les 9 de la nit- amb una tradició amb més de 500 anys d’història que ara veurà interrompuda la seva fidel celebració durant segles. En aquesta ocasió, l’Ajuntament de Blanes s’ha vist obligat a suspendre-la perquè, donades les seves característiques, no es podien complir les mesures de seguretat preventives.

Les directrius del Pla Sectorial de Fires i Mercats de Nadal per la COVID-19, aprovat pel Comitè Tècnic del Pla PROCICAT, són molt explícites pel que fa a la normativa que cal seguir per evitar l’expansió del coronavirus. Dues de les principals mesures que es veien més difícils de poder complir a l’hora d’organitzar la Fira de San Tomàs eren el tancament perimetral i el control d’aforament.


La Fira de Sant Tomàs de Blanes s’ha estat ubicant els darrers anys als Carrers Ample, Muralla i Raval Sud, al nucli històric del municipi, i per tant es feia molt complicat aplicar les dues esmentades directrius. Des del Gabinet Tècnic Assessor de l’Ajuntament de Blanes es va arribar a plantejar la possibilitat de reubicar la Fira en un altre emplaçament però, al coincidir amb el Mercat dels Teixits que es munta cada dilluns al Passeig de Mar, les possibles alternatives es van haver de descartar.

Una tradicional fira nadalenca amb més de 500 anys d’història

Des de fa cinc segles, la Fira de Sant Tomàs és una de les tradicions nadalenques més longeves a Blanes, i significa també un dels preàmbuls més plausibles sobre la imminència d’aquestes festes. Fins fa unes quantes dècades se la coneixia popularment com La Fira de les Pilotes perquè joves i infants es dedicaven a empaitar-se brandint una pilota enganxada a una goma elàstica.


La Fira de Sant Tomàs se celebra el 21 de desembre perquè, a banda que marca el primer dia del solstici de l’hivern, segles enrere arreu de Catalunya era costum organitzar grans fires que també adoptaven el nom d’aquest sant. Els seus orígens es remunten al segle XVI, per tant ja fa 500 anys que es manté el costum de celebrar-la a la població on comença la Costa Brava.


Des de temps remots, Blanes havia acollit visitants de pobles de la rodalia, com Tossa, Lloret, Malgrat, Tordera o fins i tot de Sant Pol, que acudien per comprar alguns dels productes més típics d’aquestes dates nadalenques. La importància i relleu que té aquesta activitat entre la ciutadania queda ben palesa al costumari popular en la fixació d’una frase feta que s’utilitzava molt –avui dia encara hi ha gent gran que la recorda- i que diu: Per Sant Tomàs, la mossa fira el bordegàs.
Data de realització: 12/02/2020 | Data de la darrera actualització: 12/02/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300