Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Els Ajuntaments de Blanes i Malgrat impulsen la declaració de Reserva Natural del Delta de la Tordera


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/17/2020 02:28:57 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Els Ajuntaments de Blanes i Malgrat impulsen la declaració de Reserva Natural del Delta de la Tordera

Han signat un conveni de col·laboració que inclou, entre d’altres qüestions, la contractació dels estudis tècnics necessaris per aconseguir aquesta figura protectora

Els Ajuntaments de Malgrat de Mar i Blanes han fet un important pas endavant per a l’objectiu que durant aquest 2020 s’han marcat els dos consistoris: aconseguir que es declari Reserva Natural el Delta de la Tordera. Els respectius consistoris han avalat un conveni de col·laboració que té com a principal fita desenvolupar les actuacions tècniques i administratives que avalin poder obtenir aquesta figura protectora.


Delta de la Tordera - Fotografies Agents Rurals
La contractació dels estudis justificatius necessaris per a la delimitació exacta de l’espai en qüestió, els criteris i les normes de protecció bàsics i altres aspectes tècnics, l’assumirà l’Ajuntament de Malgrat de Mar, si bé les despeses les afrontaran els dos consistoris al 50%. El conveni també inclou el compromís dels dos ajuntaments d’efectuar les tramitacions necessàries a nivell municipal per a la sol·licitud de declaració de reserva natural parcial amb la màxima celeritat possible.

S’ha establert que en el termini d’un mes – a comptar a partir que l’equip redactor lliuri la documentació necessària per fer el tràmit de participació ciutadana-, cada ajuntament adoptarà les resolucions oportunes per efectuar aquest tràmit. També s’ha concretat que es comunicaran els resultats als redactors i a l’altre ajuntament en un termini màxim d’un mes quan hagi acabat el termini de participació.


D’altra banda, en el termini màxim de dos mesos, arran que l’equip redactor lliuri la documentació necessària per formular la sol·licitud a la Generalitat de Catalunya, els Ajuntaments de Blanes i Malgrat de Mar adoptaran les resolucions oportunes per formular aquesta petició, així com qualsevol altre tràmit que sigui menester. Amb aquests compromisos, es garanteix que els següents passos a seguir es faran amb la màxima celeritat possible.

La Reserva Natural del Delta de la Tordera: l’espai renascut d’una tragèdia

A mitjans de gener d’aquest any els municipis de Malgrat de Mar i Blanes van resultar greument afectats pel Temporal Glòria, una de les pitjors catàstrofes que es recorden al territori, amb episodis de vent, pluja, temporal marítim i el desbordament tant del riu La Tordera com d’altres cursos d’aigua. Com a conseqüència del temporal i una primavera molt plujosa, hi ha hagut importants aportacions extraordinàries de sediments.


Això ha comportat la modificació de la barrera de sorra del final del curs del riu, que afavoreix la creació i preservació natural de la llacuna d’aigües dolces i/o salobres, així com la significativa ampliació del seu perímetre i capacitat. Com a conseqüència, es tracta d’un espai òptim per a l’alimentació d’aus en migració i la nidificació de diverses espècies protegides. Per tant, convé preservar-lo de la freqüentació humana.

L’espai de la desembocadura de la Tordera està inclòs en l’Inventari de Zones Humides de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat com a ‘zones humides de la conca de la Tordera-Desembocadura del riu Tordera’. Està catalogat com a zona d’especial conservació en la tipologia d’espai d’aigües continentals i a la Xarxa Natura 2000, catalogat com a LIC, Lloc d’Interès Comunitari. Això és per la presència, entre d’altres espècies, de la tortuga de rierol i, per tant, també com a ZEC, Zones Especials de Conservació.


Al llarg d’aquest 2020 els Ajuntaments de Blanes i Malgrat de Mar ja han protagonitzat diverses accions proteccionistes per preservar l’espai, com per exemple el tancaments dels accessos a la llacuna natural des dels dos costats dels respectius municipis. Els dos consistoris consideren que la desembocadura de la Tordera reuneix els requisits legals per ser declarada reserva natural parcial, itenint en compte que inclou: l’espai que inclou la platja circumdant i la barra de sorra; la llacuna pròpiament dita i els marges de la part baixa del riu.
Data de realització: 12/17/2020 | Data de la darrera actualització: 12/17/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300