Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Policia Local de Blanes localitza un dofí mort que ha estat traslladat pels Agents Rurals per investigar les causes de la mort


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/19/2020 01:02:53 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FOTOLa Policia Local de Blanes localitza un dofí mort que ha estat traslladat pels Agents Rurals per investigar les causes de la mort

El cetaci era una femella sub-adulta de dofí llistat, que ha aparegut a la Platja de S’Abanell arrossegada pel mar

Una patrulla de la Policia Local de Blanes ha localitzat a primera hora del matí d’aquest dissabte un dofí mort que ha aparegut arrossegat pel mar, a tocar de la sorra de la Platja de S’Abanell, situada a l’extrem sud del litoral de la ciutat. La troballa l’han fet els agents de la policia arran de la trucada d’un ciutadà, que ha alertat sobre la presència d’un animal de grans dimensions surant sobre el mar, a tocar de la platja.


El dofí localitzat a la Platja de S'Abanell
Després de comprovar la presència del cetaci, la Policia Local de Blanes s’ha posat en contacte amb els Agents Rurals, el cos d’administració especial de la Generalitat de Catalunya adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que es fa càrrec d’aquest tipus d’incidències. Dos agents s’han traslladat a mig matí a la Platja de S’Abanell per fer-se càrrec de l’animal, que han carregat a bordo del seu vehicle.

Els Agents Rurals han pogut comprovar que el cos trobat a Blanes correspon a una femella sub-sadulta de dofí llistat, una de les espècies més comunes que es pot trobar al Mar Mediterrani. En un primer examen no concloent, han pogut comprovar que el cetaci, aparentment, no presentava signes de violència ni d’haver patit cap cop o traumatisme que li hagi desencadenat la mort.


El què també han pogut constatar és que feia poques hores de l’òbit, per això serà especialment interessant poder investigar sobre les possibles causes que han desencadenat la seva mort. El dofí llistat (Stenella ceruleoalba) que s’ha trobat a Blanes mesurava un metre i mig, aproximadament, la qual cosa ha donat peu als Agents Rurals a determinar que es tractava d’un exemplar semi-adult, ja que en aquesta edat biològica poden arribar a mesurar entre 1’8 i 2’7 metres.

Investigació sobre les causes de la mort al CReSA de la UAB

Des de Blanes el cetaci s’ha traslladat al CReSA, el Centre de Recerca en Sanitat Animal situat a la UAB, la Universitat Autònoma de Barcelona, darrera de la Facultat de Veterinària. Es tracta d’un centre propi de l’IRTA, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària, adscrit igualment al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat.


Aquí se li farà la necròpsia per determinar les causes de la seva mort, i es considera especialment interessant la troballa de Blanes perquè, al fer poques hores d’ençà del seu òbit, serà més probable esbrinar-ho. No és la primera vegada que un dofí d’aquestes característiques es troba surant al mar, però sí que no és habitual que es doni el cas. Segons els experts, el fort corrent que hi ha entre el Cap de Creus i el Canó Submarí de Blanes és la principal causa perquè els dofins tenen tendència a aparèixer en aquesta zona.


Un altre motiu és la gran quantitat d’aliment que s’hi troba. Això atrau una gran varietat de cetacis, especialment els dofins molars i ratllats, tot i que al llarg dels darrers anys, a Blanes també s’han fet troballes de balenes. Un terç dels dofins que moren a les costes catalanes ho fan a la Costa Brava, i el 70% de la Costa Brava a l’Alt Empordà.Data de realització: 12/19/2020 | Data de la darrera actualització: 12/19/2020


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300