Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes a la candidatura perquè les Catifes de Corpus siguin declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/15/2021 08:30:32 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

ESTORES DE CORPUS ASSOCIACIOBlanes a la candidatura perquè les Catifes de Corpus siguin declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO

Cada any centenars de visitants gaudeixen d’aquesta representació d’art efímer floral organitzada per l’Associació d’Estores de Raval i l’Ajuntament

Al llarg de l’any Blanes allotja una gran varietat de manifestacions artístiques que han acabat esdevenint en una tradició popular. Una d’elles són les ‘Catifes de Corpus’, que organitzen des de fa prop de tres dècades l’Associació d’Estores de. L’entitat blanenca s’encarrega de confeccionar aromàtiques i coloristes catifes de flors amb prop d’un quilòmetre de recorregut.


Catifes de Corpus Blanes 2019
Fa temps que es manté any rere any aquesta tradició recuperada en la història del temps, molt apreciada a Blanes. La gaudeixen principalment els blanencs i blanenques, però també els visitants que ocasionalment també s’afegeixen amb els voluntaris i voluntàries per omplir els dissenys de les estores però que, sobretot, el què fan és passejar-se a munt i a vall per admirar-les i immortalitzar-les.

Suport a la candidatura de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO

Conscient d’aquesta importància, però també amb l’objectiu de salvaguardar i promocionar les manifestacions artístiques que es conreen al municipi, l’Ajuntament de Blanes s’ha adherit a una candidatura perquè les catifes florals s’inscriguin en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Més concretament, la candidatura defensa la protecció dels ‘Coneixements i Tècniques relacionats amb l’Art Efímer d’elaborar catifes amb flors i altres elements materials naturals’.


Justament això és el què es fa cada any a Blanes, amb l’ingredient qualitatiu afegit que en les darreres edicions s’ha comptat amb la col·laboració desinteressada d’artistes blanencs i/o relacionats amb el municipi. D’aquesta manera, durant una jornada la mateixa imaginació i talent que creen habitualment quadres, escultures i altres manifestacions artístiques, dissenyen les formes, colors i continguts que decoren els terres de la vila al voltant del nucli històric.

La darrera vegada que es van poder fer les ‘Catifes de Corpus’, el juny del 2019, també es va comptar amb una aportació molt especial, la de l’Associacione CulturArte di Noto, un col·lectiu italià que cultiva l’art efímer, i a qui l’Associació d’Estores de Raval de Blanes van convidar a participar recíprocament de retruc a la confecció que els blanencs i blanenques, en el seu moment, ja van fer a Itàlia.


La candidatura de la UNESCO l’encapçala a nivell nacional la Federació de Catifaires de Catalunya, que defensen les catifes de flors com un dels exponents de l’art efímer. Tradicionalment s’elaboraven amb pètals de flors, flors senceres i herba, però des de fa uns quants anys s’experimenta amb altres tipus de materials, com ara llavors, marro de cafè, material recuperat de la mateixa natura, serradura i encenalls tenyits, entre d’altres.

20.000 flors i quilos de diferent tipus de material

Per a la confecció de la darrera edició de les estores de Corpus celebrada l’any 2019, l’associació blanenca va emprar 20.000 flors, i centenars de quilos de diferent material natural. Les flors són clavells de diferents colors, dels quals se n’aprofita tot: la tija, el capoll i els pètals. També hi havia terra volcànica portada des de Tenerife.


Altres materials emprats van ser clova de pinyó, carbonat calci, podrit de castanyer (és a dir: terra vegetal), així com bruc i flocs tenyides de diferents colors. Els preparatius s’inicien a principis d’any, començant a decidir quines creacions formaran part de les catifes, i quin material farà falta. També es destria alguna efemèride que tingui lloc durant aquell any per dedicar-li una de les estores. Al 2019 l’elecció va ser fàcil: els 700 anys de la Parròquia Santa Maria.

Intenses jornades de frenètica activitat

L’elaboració de les estores ocupa sempre un cap de setmana d’intensa activitat: dissabte es fan els darrers preparatius del material i es dibuixa amb guixos al terra dels carrers les formes que l’endemà diumenge s’hauran d’omplir amb l’aromàtic material. Per fer-ho, es compta amb diferents brigades.

Són veïns i veïnes voluntàries, familiars, coneguts dels artistes que han elaborat les composicions i col·laboradors ocasionals que solen encarregar-se d’aqueta tasca fins al migdia. Finalment, a 2/4 de 7 de la tarda, la Processó de Corpus culmina cada any tot aquest esforç esmerçat, quan la comitiva religiosa de la ‘Processó de Corpus’ passa per sobre les estores, donant sentit a perquè se li diu art efímer.


Abans, però, blanencs i visitants han tingut temps per admirar les aromàtiques composicions. Des del 2016 facilita molt poder-ho fer la variació de recorregut que es va fer llavors dels carrers que s’omplien d’estores. D’aquesta manera, en l’actualitat baixen des de la Plaça de l’Església pel Carrer Nou, omplen d’art i coloraines un tram del Carrer Ample, continuen per Raval, la Plaça Mossèn Joan Quer i l’interior de l’Església Santa Maria.

Data de realització: 01/15/2021 | Data de la darrera actualització: 01/15/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300