Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Un any després del Temporal Glòria, Blanes encara no ha rebut cap ajut dels 1’6 M€ en reparacions i neteges, a banda dels 18 M€ per reconstruir els ponts i el port


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/18/2021 07:31:23 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FOTOUn any després del Temporal Glòria, Blanes encara no ha rebut cap ajut dels 1’6 M€ en reparacions i neteges, a banda dels 18 M€ per reconstruir els ponts i el port

L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, ha destacat el comportament exemplar que va tenir la ciutadania de la vila durant l’emergència meteorològica

Aquesta setmana farà un any d’ençà que el Temporal Glòria va afectar Blanes causant diverses destrosses, algunes de les quals encara avui dia s’estan acabant d’arranjar. Pel que fa a grans infraestructures, l’emergència va endur-se per davant els dos ponts que connecten Blanes amb Malgrat de Mar, tant per carretera com per tren, i també va afectar un tram del dic de recer exterior del Port Pesquer.


De tots tres equipaments, els dos nous ponts ja estan en marxa des de finals de l’any passat, i tan sols manquen els treballs de reparació i reforç al port. De fet aquestes obres van ser les primeres que es van posar immediatament en marxa, quan encara estava afectant el temporal, i la previsió és que estiguin enllestides entre finals de febrer i principis de març.

Prop de 20 M€ en reparacions de danys causats pel Temporal Glòria

Generalitat i ADIF-Ministeri s’han fet càrrec de les reparacions d’aquestes tres grans infraestructures, a les quals cal sumar d’altres destrosses en equipaments que també són de competència supramunicipal, com per exemple les canonades de conducció de la Planta Dessaladora de Blanes. Aquesta substitució i millora també està enllestida hores d’ara.


Pont Carretera Blanes-Malgrat col·lapsat
En total, s’han esmerçat uns 18 M€ per a la reparació d’aquests grans equipaments i, sumats els costos afrontats a nivell municipal, la xifra volta els 20 M€. La major part correspon a la reconstrucció dels dos ponts, i també cal dir que les noves estructures han incorporat millores tècniques de seguretat, com ara que s’han alineat els pilars dels dos ponts per disminuir la resistència de la Tordera que transcorre per sota.

L’Ajuntament de Blanes no ha rebut cap ajut dels 1’6 M€ en actuacions

Tot i que hagi passat un any d’ençà de l’episodi, l’Ajuntament de Blanes encara no té tancats els costos en la seva totalitat, i de moment la xifra provisional de les despeses en actuacions immediates que es van haver de fer pugen un milió sis-cents mil euros. La major part corresponen a infraestructures i conduccions d’aigua potable municipals.


També es van haver diverses tasques de neteja i reparacions de la façana marítima, així com al voltant del riu que va experimentar l’espectacular crescuda que va originar el col·lapse dels dos ponts. Les actuacions es van afrontar amb mitjans propis: a banda de Policia Local i Protecció Civil, van intervenir els efectius dels Serveis Municipals –les brigades-, l’empresa ‘Aigües de Blanes’ i NORA, del servei de neteja i recollida d’escombraries participada pel consistori.

L’alcalde Àngel Canosa elogia el comportament exemplar de la ciutadania

Més enllà de les conseqüències que va tenir a nivell d’infraestructures, social i econòmic el Temporal Glòria –sobretot pel prejudici causat als viatgers que han estat prop d’un any sense servei ferroviari- l’alcalde de Blanes també fa un altre tipus de valoracions. Una de les més destacades que recorda és la col·laboració i paciència de la ciutadania.


Gabinet de Crisi pel Temporal Glòria Gener 2020
Àngel Canosa remarca: “Jo de tot aquell episodi, a banda de les conseqüències que hem hagut de patir a nivell d’infraestructures, el què més recordo és el comportament exemplar que va tenir la ciutadania, la col·laboració i la paciència que ens va demostrar”. El batlle concreta encara més: “Se’m farà difícil d’oblidar com alcalde una nit en especial: quan juntament amb la Policia Local i Protecció Civil estàvem amatents a la crescuda de la Tordera i la possibilitat d’inundacions vam demanar a la gent que es quedés a casa per la seva seguretat i ho van fer. Lamentablement, poc temps després ja ens hem acostumat a això d’haver-nos de confinar, però llavors era una petició del tot inaudita”.

En aquest sentit, l’alcalde de Blanes també posa al costat bo de la balança que no es van haver de lamentar danys personals malgrat l’espectacularitat d’una tempesta com mai s’havia viscut aquí. El Gabinet de Crisi que va treballar pràcticament les 24 hores del dia poc es podia imaginar que aquella extraordinària situació es veuria abastament superada tot just dos mesos més tard pel coronavirus que, per contra, sí que ha comportat la pèrdua de vides humanes i seqüeles que seran molt difícils de superar.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 01/18/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300