Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Final de trajecte a 127 anys d’història d’un local de Blanes dedicat a la restauració que es transformarà en una Sala Cultural Polivalent


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/24/2021 09:39:48 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Final de trajecte a 127 anys d’història d’un local de Blanes dedicat a la restauració que es transformarà en una Sala Cultural Polivalent

Aquesta setmana s’han lliurat les claus de la Cafeteria Teatre regentada per Fèlix Bota des del 1976, després que l’activitat hostalera es va iniciar al 1893 amb la Fonda Vila

Blanes ha viscut aquests dies el tancament d’una llarga trajectòria dedicada al món de la restauració que s’iniciava al segle XIX. Es tracta de la ‘Cafeteria Teatre’, situada al cor de la ciutat –al cèntric Carrer Ample-, que les darreres dècades ha regentat el veterà professional de l’hostaleria i exalcalde de Blanes, Fèlix Bota. Després que el passat desembre va finalitzar l’activitat, aquesta setmana s’ha fet l’acte de lliurament de claus del local, de titularitat municipal.


Visita al local durant l'acte de lliurament de claus
La finca va passar a ser de l’Ajuntament l’any 2000, quan va adquirir l’antic ‘Cinema Maryan’ -als baixos del qual estava situada la cafeteria-, per fer-hi l’actual Teatre de Blanes, inaugurat al 2003. Des del 1976 fins al 2020 l’ha regentat Fèlix Bota, qui va ser alcalde de Blanes els anys 1987-1991 i 1995-1998, fill del matrimoni que va regentar un altre històric establiment ubicat al nucli de la vila, el ‘Bar Terrassans’.

Modificació de l’espai per fer-hi una ‘Sala Cultural Polivalent’

L’acte de lliurament del local –centrat simbòlicament en l’entrega de les claus i una visita- l’han encapçalat aquesta setmana els regidors de Cultura i Serveis Municipals, Albert Sanz i Pere Lopera respectivament, juntament amb Fèlix Bota, qui va participar acompanyat de la seva dona i filles. A partir d’ara, Fèlix Bota seguirà encapçalant el ‘Bar Terrassans’, situat al costat de l’Ajuntament de Blanes, tal com ha estat fent durant quatre dècades, en què ha regentat simultàniament els dos establiments.


D'esquerra a dreta: Pere Lopera, Albert Sanz, Fèlix Bota i la seva família
La ‘Cafeteria Teatre’ va esgotar la concessió el passat 31 de desembre i, abans que arribés aquest termini, el fins ara arrendatari ja va declinar la possibilitat d’allargar-la més temps. L’immediat ús que tindrà l’antiga cafeteria serà allotjar un dels Col·legis Electorals dels comicis al Parlament de Catalunya, ja que amb les mesures COVID ha estat necessari cercar locals alternatius.


Posteriorment, l’objectiu de l’Ajuntament de Blanes és ubicar-hi una ‘Sala Cultural Polivalent’ en un lloc ideal: els baixos del Teatre. La intenció és posar fil a l’agulla immediatament, començant per adequar l’antiga cafeteria perquè pugui allotjar-hi primer les eleccions i després el nou equipament. Per aquest motiu, durant la visita i lliurament de claus ja van assistir-hi tècnics de diversos ajuntaments del consistori, per posar mans a l’obra el més ràpidament possible.

Un local amb una tradició en la restauració que es remunta al 1893

Segons consta a l’Arxiu Municipal de Blanes, on fins ara hi havia hagut la ‘Cafeteria Teatre’ s’hi emplaçava un dels locals de restauració més antics del poble, la ‘Fonda Vila’, documentada de l’any 1893, i que es trobava en el mateix indret on des de l’any 1723 hi existia la naviliera d’en Salvi Vila. A finals del segle XIX Can Vila va ser la seu de l’Orfeó de Blanes, amb una sala de concerts al primer pis on també s’hi va instal·lar el cinematògraf ‘Moderno’ (1906).


Fotografia Arxiu Municipal de Blanes: interior Cafeteria Espanyol, anys 60
Posteriorment, l’antic cinema va anar canviant de nom al llarg dels anys: Cine Vila, Cine Fèmina i Cine Maryan. Aquest darrer es va inaugurar l’any 1964 regentat per la família Giralt, que va tancar l’activitat el 18 d’abril de l’any 2000, ja que l’any 2003 es va inaugurar en aquest lloc l’actual Teatre de Blanes, que es va adaptar en l’espai de l’antic cinema.


Fotografia Arxiu Municipal de Blanes: exterior Cafeteria Espanyol, anys 60
En un programa de la Festa Major de Blanes del 1926 s’hi poden llegir els serveis que oferia la ‘Fonda Vila’ als seus clients: l’esmorzar costava 1’25 pessetes, i el dinar 4’50 pessetes. Acabada la Guerra Civil, el Cafè de Can Vila va passar a ser el ‘Cafè Espanyol’, que regentaven Faustina Letamendi i Josep Pellicer, i quan es va inaugurar el Cinema Maryan, al 1964, ho va passar a regentar Josep Serra, i al 1968 Celestino Artíme, tancant-se el recorregut al 1976 amb Fèlix Bota.Data de realització: 01/24/2021 | Data de la darrera actualització: 01/24/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300