Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La pesca, els 100 anys de la Revista Recvll i els 50 anys de l’Institut Sa Palomera, protagonitzen el 23è ‘Blanda’, la revista de l’Arxiu Municipal


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/05/2021 10:03:17 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La pesca, els 100 anys de la Revista Recvll i els 50 anys de l’Institut Sa Palomera, protagonitzen el 23è ‘Blanda’, la revista de l’Arxiu Municipal

També parla de ‘Can Borràs, una botiga centenària; els perfils d’Agustí Vilaret i Fernando Rivière; i els records de l’escriptora Maria Aladern i Víctor Pinto, originari d’un poble rural de Lleó

Una de les ‘tradicions’ que ha anat perdurant amb el temps a Blanes és que cada principis d’any l’Ajuntament de Blanes organitza la presentació d’una nova edició de ‘Blanda’, la revista que edita anualment l’Arxiu Municipal. És un esdeveniment que sempre omple de gom a gom la Sala de Plens on es presenta, no tan sols amb els autors i autores dels articles que inclou, acompanyats d’amistats i família.


L'alcalde, Àngel Canosa, i l'arxiver municipal Toni Reyes, amb autors
i autores dels articles del 23è Blanda
També congrega un bon grapat de blanencs i blanenques que tenen ganes de fruir d’un dels tresors que està a l’abast de tothom i que és insubstituïble: la memòria històrica del propi municipi. En l’actual context de la pandèmia, que ha obligat al consistori blanenc a suprimir, ajornar o reinventar nous esdeveniments, resulta reconfortant que, almenys aquesta cita anual amb la història de la vila, es pugui repetir una vegada més a través de la revista.


La Revista Blanda –que pren el nom de l’originari nom romà de Blanes- ha crescut i s’ha fet gran gràcies a l’empenta de l’Arxiu Municipal, fruit de l’esforç dels seus tècnics i del gran equip de col·laboradors i col·laboradores amb què compta. Haver arribat al número 23è no tan sols demostra la seva veterania, sinó també la solidesa d’un projecte que va néixer un dia per perdurar en el temps.

La Pesca; 100 anys Revista Recvll i 50 anys Institut Sa Palomera

Com és habitual, a la revista hi ha dos principals grans apartats: els articles de ‘Recerques’ i els perfils que es recullen a l’enunciat de ‘Biografies’. Un dels temes més interessants de recerques el signa el jove historiador Toni Ginot, que enllaça amb les arrels marineres de Blanes a través del seu detallat anàlisi dels pescadors blanencs del segle XV (1400-1509) que eren propietaris de terres.


Toni Ginot, autor d'una de les recerques sobre els pescadors
del segle XVI propietaris de terres
Dues altres destacades recerques estan relacionades amb sengles prohoms prou coneguts a Blanes. D’una banda, la que signa l’estudiós i filòleg Pep Vila, amb un estudi sobre l’americano Agustí Vilaret i el seu poema dedicat a la Verge del Vilar. I de l’altra, la documentalista Sara Vila dóna a conèixer la passió per la cultura de Fernando Rivière de Caralt, creador del Jardí Pinya de Rosa, inaugurat l’any 1952, que precisament serveix de portada de la revista en una fotografia del 2013.


Sara Vila, autora de la recerca dedicada a la figura
de Fernando Rivière de Caralt, creador del Jardí Tropical Pinya de Rosa
També hi ha dues altres recerques relacionades amb sengles aniversaris que es festegen a Blanes. En primer lloc, el tècnic de l’Arxiu, Aitor Roger, es fa ressò del centenari de la Revista Recvll complert al 2020, centrant-se en les cròniques dels primers anys de vida de la publicació i, sobretot, el seu impacte social. Per la seva banda, la professora jubilada Maria Àngela Sagrera fa una completa aproximació i radiografia de l’Institut Sa Palomera, el primer que es va posar en marxa al municipi, coincidint amb els 50 anys del centre educatiu on va treballar-hi.


Aitor Roger, autor de la recerca sobre els '100 anys de la Revista Recvll'
Una botiga centenària i els records de Maria Aladern i Víctor Pinto

En l’apartat de ‘Biografies’ hi ha tres retrospectives que inclouen els records d’un blanenc i una blanenca. Un dels col·laboradors habituals de ‘Blanda’, Pau Pallarès, parla d’una de les botigues centenàries de Blanes, ‘Can Borràs’, coneguda també com ‘Ca l’Adela de la Plaça’, instaurada per dones. Pel que fa a les altres dues biografies, totes dues tenen nom propi.


Al centre de la imatge, Pau Pallarès, autor de la biografia sobre
'Can Borràs', botiga centenària de Blanes, amb la família que la regenta
D’una banda, l’escriptora Maria Aladern recorda les seves pròpies arrels i la seva història personal, farcida d’anècdotes relacionades amb el municipi que els convilatans i convilatanes podran identificar ràpidament. De l’altra, Víctor Pinto parla de la seva trajectòria vital, narrada també en primera persona, sobre el seu particular periple des d’un petit poble rural de Lleó fins a Blanes i la seva estimació per Catalunya, vista com una autèntica terra d’acollida.


Víctor Pinto, autor de la biografia 'Mis Recuerdos' sobre el seu periple
des d'un petit poble de Lleó fins a Blanes
La feina que es fa des de l’Arxiu Municipal queda recollida en l’apartat final de la revista, amb les ‘Notícies de l’Arxiu Municipal’, les ‘Donacions’ que s’hi ha rebut, així com els ‘Breus’, amb flaixos de notícies del darrer any entre les quals precisament s’hi inclou la presentació del darrer número de ‘Blanda’ que es va poder fer en públic l’any 2020. Per últim, en l’apartat de ‘Bibliografia’ hi ha un compendi de les publicacions blanenques dels darrers 12 mesos.

Presentació del XXIII Blanda a través d’un vídeo difós a les xarxes

A l’hora de pensar la millor manera de presentar el nou número de la revista, s’ha optat per un format telemàtic més complert que una connexió a través d’alguna plataforma online. Els autors i autores dels articles i biografies s’han encarregat de presentar els seus treballs amb intervencions en vídeo enregistrats en entorns directament relacionat amb els respectius continguts: el port pesquer, la casa de Joaquim Ruyra, la botiga ‘Can Borràs’, la Font Gòtica, el Jardí Botànic Pinya de Rosa, l’Institut Sa Palomera, l’Estació de Tren i l’Arxiu Municipal.


L'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, durant l'enregistrament de la
presentació que encapçala el vídeo, al costat de l'Arxiu Municipal
El vídeo l’encapçala l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, qui s’encarrega de donar la benvinguda, seguit per una breu introducció del contingut de la revista de l’arxiver municipal, Toni Reyes. El vídeo s’ha difós aquest dissabte a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Blanes, a través de l’enllaç de Youtube: https://youtu.be/akMtFI7pWh8


Una de les fotografies de l'Arxiu Municipal de Blanes que il·lustra
la Revista Blanda
Pel que fa a la revista, es pot adquirir a l’Arxiu Municipal i a les llibreries i papereries de Blanes Sant Jordi, Espigulé, Llibresca, Katy, Laia, Enric, RB 3, Eventia Press i Ça Trencada. Se n’han editat 500 exemplars, que es venen al preu de 10€.

Data de realització: 02/05/2021 | Data de la darrera actualització: 02/05/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300