Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes ha censat i regularitzat 56 colònies de gats i ha autoritzat 65 alimentadors en un any i mig


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/19/2021 11:50:57 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes ha censat i regularitzat 56 colònies de gats i ha autoritzat 65 alimentadors en un any i mig

És fruit del conveni de col·laboració entre l’ajuntament i ‘Sa Gatonera’, que ara s’ha renovat fins al 2023, després dels bons resultats de l’experiència

L’Ajuntament de Blanes ha renovat el compromís de col·laboració de l’entitat ‘Sa Gatonera’ per tres anys més: del 2021 al 2023, després de la positiva experiència del primer any i mig. La signatura del nou conveni es va fer ahir dimecres, en un acte que va tenir lloc al Despatx d’Alcaldia encapçalat per l’alcalde, Àngel Canosa, la presidenta de l’entitat, Montserrat López, i la tinenta d’alcalde de Protecció i Benestar dels Animals, Marina Vall·llosada.


D'esquerra a dreta: Montse López (Sa Gatonera), Àngel Canosa (alcalde de Blanes)
i Marina Vall·llosada (tinenta d'alcalde Protecció i Benestar dels Animals)
El primer conveni amb l’entitat es va signar el 7 de juny del 2019 i va finalitzar el desembre del 2020, obrint-se una nova concurrència pública, ja que regula una subvenció econòmica. Després d’aquest nou procés, s’ha tornat a destriar la mateixa entitat animalista, avalada pels excel·lents resultats. La protecció dels animals és una de les responsabilitats d’obligatori compliment pels ajuntaments, a qui correspon recollir i controlar els animals de companyia abandonats, perduts o ensalvatgits, així com controlar els animals salvatges urbans.

L’Ajuntament de Blanes, mogut pel seu compromís de promoure el civisme, el respecte i la participació ciutadana en la protecció i benestar dels animals, fomenta la dedicació de les entitats que treballen en la preservació i millora del medi ambient, així com la protecció i benestar dels animals. Davant la situació generada per la presència de gats sense control als espais urbans, es van gestionar les colònies controlant-les amb els corresponents alimentadors autoritzats.


Una de les alimentadores autoritzades
a la Colònia de Gats dels Padrets
Ara bé, calia poder gestionar adequadament i de forma eficient les problemàtiques relacionades amb els animals salvatges urbans, i específicament amb els gats. Per això, el juliol del 2018 l’Ajuntament de Blanes va aprovar les bases d’una convocatòria de subvenció de 15.000 euros per a la gestió integral de les colònies de gats pel període 2019-2020, culminant amb la signatura d’un conveni amb ‘Sa Gatonera’ el juny de 2019.

56 colònies censades i regularitzades i 65 alimentadors autoritzats

Aquest primer acord va finalitzar el passat 31 de desembre, per la qual cosa es va tornar a obrir una nova convocatòria pública que ha tornat a culminar ara amb la signatura del nou conveni de col·laboració que amplia el període de gestió: del 2021 al 2023. També s’ha ampliat l’import de la subvenció regulada pel conveni, que ara serà de 18.000 € per poder fer front a les responsabilitats que porta associades.


Durant el primer any i mig ‘Sa Gatonera’, en nom de l’Ajuntament de Blanes, ha censat i regularitzat un total de 56 colònies, s’han autoritzat a 65 alimentadors i alimentadores perquè se’n facin càrrec de la seva supervivència, i s’han esterilitzat 90 gats. Ha estat justament aquesta feina la que ha fet decantar al consistori blanenc a l’hora de decidir-se a renovar la col·laboració amb l’entitat animalista, una de les més actives dins el seu àmbit d’actuació, que l’ha fet molt coneguda i popular al municipi des que va començar a actuar i constituir-se en entitat, al 2017.

‘Sa Gatonera’ són un grup de voluntaris i voluntàries constituïts en associació, experts en la protecció felina, que es van aplegar preocupats per la proliferació de gats de carrer que hi havia a Blanes. El seu objectiu és donar-los una millor qualitat de vida, gestionar les colònies, donar assessorament, alimentar, coordinar els alimentadors i alimentadores, donar assistència veterinària, cens, esterilització i assistència a gats domèstics abandonats, així com adopcions responsables.


En aquest sentit, la tinenta d’alcalde de Protecció i Benestar dels Animals ha aprofitat la ocasió per fer una crida a la ciutadania: “Recordo a tothom que, en cas que estiguin alimentant una colònia de gats, necessiten estar autoritzats. Cal que es posin en contacte bé amb l’Ajuntament de Blanes o bé amb ‘Sa Gatonera’ per vehicular la seva activitat i així ajudar-nos mútuament

Protocol de ‘Bones Pràctiques’ per a l’alimentació de les colònies

En base al primer conveni signat fa un any i mig, l’Ajuntament de Blanes va autoritzar als alimentadors i alimentadores perquè s’encarreguessin del control dels diferents llocs on s’aixopluguen els felins, espais distribuïts arreu del municipi. Al mateix conveni s’especificava un ‘Protocol de Bones Pràctiques’ per a l’alimentació de les colònies de gats.

Per això, ja s’hi establia que cada colònia comptaria amb un màxim de quatre persones autoritzades com a alimentadors amb un carnet expedit a tal efecte, i un d’ells és el responsable de la colònia de manera coordinada amb la resta de persones que també s’encarreguen de l’avituallament. Els punts d’alimentació estan instal·lats en zones amagades, de manera que els altres espècies no controlades no puguin accedir-hi.


Es tracta, sobretot, de foragitar altres animals que no desperten tanta tendresa com els gats, com ara rates, ratolins, escarabats, o fins i tot coloms, gavians o altres espècies. Entre les responsabilitats que comporta ser alimentadors de les colònies de gats s’hi inclou mantenir neta la zona. Per això posen el pinso i l’aigua en recipients que es puguin rentar i, sempre que els és possible, són menjadores.

Aquests recipients no es poden quedar permanentment a la via pública, i cal netejar i recollir les restes d’aliments que altres veïns hagin pogut deixar. S’ha de poder minimitzar al màxim tant les olors desagradables com la presència de cucs o mosques, així com les deixalles que puguin quedar escampades. Per aconseguir aquest objectiu, l’alimentació es procura que sigui amb pinso sec, ja que evita la presència de restes d’aliments en estat de putrefacció, males olors, i la proliferació d’insectes, plagues, o bé problemes digestius dels animals.
Data de realització: 02/19/2021 | Data de la darrera actualització: 02/19/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300