Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Expectació a Blanes perquè es declari la Desembocadura de la Tordera ‘Reserva Natural Parcial’


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/27/2021 01:07:08 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Expectació a Blanes perquè es declari la Desembocadura de la Tordera ‘Reserva Natural Parcial’

Nombroses persones han visitat avui l’exposició ‘Ajuda’ns a Protegir la Tordera’ ubicada a l’aire lliure, al Passeig de Mar, sobre el procés engegat a Blanes i Malgrat per protegir l’espai

Un dels racons naturals més apreciats de Blanes és la Desembocadura de la Tordera, coneguda popularment com el ‘Delta de la Tordera’, un espai natural de gran valor mediambiental. Fa poc més d’un any, el gener de 2020, el Temporal Glòria va contribuir a formar una llacuna natural que el va fer esdevenir en un espai òptim per a l’alimentació d’aus en migració i la nidificació d’espècies protegides que cal preservar.


Exposició 'Ajuda'ns a Protegir la Tordera', aquest matí
al Passeig de Mar
L’obligatori confinament municipal imposat per l’Estat d’Alerta per prevenir l’expansió de la COVID-19 va fer desaparèixer l’acció humana en aquest entorn, i va contribuir a què la fauna i flora comptessin amb una protecció afegida. Entre els mesos d’abril i maig del 2020, els ajuntaments Blanes i Malgrat de Mar van tancar els dos accessos a la llacuna natural per preservar aquesta nova situació, així com les postes d’ous de corriol menut que es van trobar, espècies protegides.


Va ser l’inici d’un treball conjunt, una suma d’esforços dels dos ajuntaments, que aquests dies està sent especialment intens amb la posada en marxa del Procés Participatiu per a la Protecció de la Desembocadura de la Tordera. Dilluns es va fer la presentació telemàtica d’un procés que inclou sengles enquestes al voltant dels dos principals elements perquè participi la ciutadania: l’elaboració d’una Ordenança Municipal que reguli els usos i accessos, i la creació de la ‘Reserva Natural Parcial’.

Exposició ‘Ajuda’ns a Protegir la Tordera’

Un altre dels elements d’aquest procés ha tingut lloc aquest matí, de 9 a 13 h a Blanes: una exposició a l’aire lliure ubicada al cèntric Passeig de Mar, que els caps de setmana està especialment transitat. L’exposició ‘Ajuda’ns a Protegir la Tordera’, a base de plafons informatius, ha creat molta expectació entre els vianants de totes les edats, conscients de la importància de preservat aquest espai natural.


D'esquerra a dreta: Dolors Rosell, Àngel Canosa, Marina Vall·llosada, Jordi Torallas,
Enric Sagristà, i l'investigador del CEAB, Rafel Sardà
Entre les persones que s’han acostat a l’exposició per visitar-la s’hi han comptat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de la tinenta d’alcalde de Medi Ambient, Marina Vall·llosada. Tots dos han compartit la visita amb els tècnics de l’empresa que s’encarrega de coordinar el procés participatiu; el doctor en Ciències del Mar i Geòleg consultor, Enric Sagristà; i el Geògraf Jordi Torallas, així com la cap de l'Àrea de Medi Ambient, Dolors Rosell,i han aprofitat per participar-hi al darrer plafó on es podien enganxar pòsits amb missatges.

Redacció Ordenança Municipal i Creació ‘Reserva Natural Parcial’

L’exposició està formada per set plafons informatius que permeten, a cop d’ull, fer-se una idea molt completa del procés que s’està fent. El primer destaca els dos principals mitjans que s’estan treballant per protegir la desembocadura, que són precisament les dues enquestes on es pot participar: la redacció de l’Ordenança Municipal i la creació de la ‘Reserva Natural Parcial’, una figura protectora que contribuirà a preservar l’espai.


Són dos dels instruments, completats per l’Educació Ambiental, el Compromís Cívic de la ciutadania, Decrets d’Alcaldia, i l’actual protecció amb què compta: la Xarxa Natura 2000. Dos altres plafons resumeixen amb imatges i esquemes perquè es vol protegir la Tordera. Un d’ells és pels seus valors naturals com la Biodiversitat, la Diversitat d’Habitats, per l’Espai per a la Migració que signifiquen; i la Connectivitat.


Dos altres arguments són perquè es tracta d’una zona en canvi constant i per les característiques especials de l’espai. Es complementen amb tres raons més: pels Serveis Ambientals que proporciona a les persones, per les Amenaces i Dificultats a la què està sotmesa la Tordera; i per garantir el seu Desenvolupament Sostenible.

Els tres darrers plafons es dediquen explícitament al Procés Participatiu. Al primer s’especifiquen els seus tres ingredients per a l’elaboració de l’Ordenança i la creació de de la ‘Reserva Natural Parcial’. Són la sessió de presentació que es va fer el passat dilluns, les enquestes encara en marxa que finalitzaran el proper divendres, i la pròpia exposició que s’ha fet avui a Blanes, després que a Malgrat de Mar es va fer el passat dijous.


Els dos últims plafons són perquè la ciutadania hi pengi amb pòsits la resposta a quatre qüestions genèriques sobre la Desembocadura de la Tordera: Quins Valors Naturals Destacaries ?; Quins Usos Socials i Econòmics Destacaries?; Expressa el què sents per la Tordera i Fes Suggeriments per protegir la Tordera. Més informació: https://www.blanes.cat/deltatordera
Data de realització: 02/27/2021 | Data de la darrera actualització: 02/27/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300