Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Un total de 714 enquestes contestades a Blanes i Malgrat al procés per a la Protecció de la Tordera


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/10/2021 10:49:20 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Un total de 714 enquestes contestades a Blanes i Malgrat al procés per a la Protecció de la Tordera

D’aquest nombre, 377 enquestes s’han referit a la petició de ‘Reserva Natural’, i altres 337 a l’Ordenança Municipal que es vol fer per regular l’accés a la Desembocadura de la Tordera

Els ajuntaments de Blanes i Malgrat de Mar continuen treballant en el procés participatiu endegat conjuntament sobre la Desembocadura de la Tordera. Es tracta de poder comptar amb les eines legals que permetin protegir aquest espai de gran valor mediambiental amb una ordenança que reguli els usos i accessos, i amb la declaració de ‘Reserva Natural Parcial’.


Exposició 'Ajuda'ns a Protegir la Tordera', al Passeig de Mar
de Blanes, el passat 27 de febrer
A mitjans del passat mes de febrer, després de la feina prèvia dels mesos anteriors, es va posar en marxa un procés participatiu que ha inclòs diversos elements. Un d’ells han estat sengles enquestes online perquè la ciutadania opinés i digues la seva respecte aquestes dues accions principals: la redacció d’una ordenança i la petició de reserva natural parcial.

Un total de 714 enquestes contestades a Blanes i Malgrat

Des del 16 de febrer i fins divendres passat, 5 de març, les enquestes van estar disponibles per omplir-se telemàticament. Un cop tancat el termini, s’han comptabilitzat un total de 714 enquestes, sumant les dues temàtiques on es podia opinar, així com les que s’han vehiculat a través de les respectives planes web dels dos municipis.


D’aquest total, les més nombroses són les que s’han referit a la petició que la Desembocadura de la Tordera es declari ‘Reserva Natural Parcial’, amb un còmput de 377 enquestes, de les quals 144 són de Blanes i 233 de Malgrat. Per la seva banda, l’altra temàtica relacionada amb la redacció de l’Ordenança Municipal que doti de l’instrument legal que suporti les accions protectores, han estat un total de 337, de les quals 82 són de Blanes i 255 de Malgrat.

Exposició ‘Ajuda’ns a Protegir la Tordera’

Un altre dels elements del procés participatiu endegat pels ajuntaments de Blanes i Malgrat de Mar per protegir la Desembocadura de la Tordera va tenir lloc el passat mes de febrer als dos municipis. Es tractava d’una exposició a l’aire lliure que, en el cas de Blanes, es va instal·lar el dissabte 27 de febrer al matí en un dels indrets del nucli històric més transitats en cap de setmana: la cruïlla del Passeig de Mar amb el Carrer Ample.


Presentada amb el títol ‘Ajuda’ns a Protegir la Tordera’, l’exposició estava feta a base de plafons informatius, i va crear la lògica expectació entre els vianants de totes les edats, conscients de la importància de preservat aquest espai natural. Per completar la informació recollida als plafons, tothom qui tenia interès en tenir més dades va poder comptar amb el suport dels tècnics de l’empresa que està coordinant el procés participatiu: el doctor en Ciències del Mar i Geòleg consultor, Enric Sagristà; i el Geògraf Jordi Torallas.

Redacció Ordenança Municipal i Creació ‘Reserva Natural Parcial’

L’exposició estava formada per set plafons informatius que permetien, a cop d’ull, fer-se una idea molt completa del procés que s’està fent. El primer destacava els dos principals mitjans que s’estan treballant per protegir la desembocadura, que són precisament les dues enquestes on s’ha pogut participar: la redacció de l’Ordenança Municipal i la creació de la ‘Reserva Natural Parcial’, una figura protectora que contribuirà a preservar l’espai.

Són dos dels instruments, completats per l’Educació Ambiental, el Compromís Cívic de la ciutadania, Decrets d’Alcaldia, i l’actual protecció amb què compta: la Xarxa Natura 2000. Dos altres plafons resumien amb imatges i esquemes perquè es vol protegir la Tordera. Un d’ells és pels seus valors naturals com la Biodiversitat, la Diversitat d’Habitats, per l’Espai per a la Migració que signifiquen; i la Connectivitat.


Dos altres arguments són perquè es tracta d’una zona en canvi constant i per les característiques especials de l’espai. Es complementen amb tres raons més: pels Serveis Ambientals que proporciona a les persones, per les Amenaces i Dificultats a la què està sotmesa la Tordera; i per garantir el seu Desenvolupament Sostenible.

Els tres darrers plafons estaven dedicats explícitament al Procés Participatiu. Al primer s’especificaven els seus tres ingredients per a l’elaboració de l’Ordenança i la creació de de la ‘Reserva Natural Parcial’. Són la sessió de presentació telemàtica que es va fer el 16 de febrer, les enquestes que van finalitzar divendres passat, 5 de març, i la pròpia exposició del 27 de febrer a Blanes, després que a Malgrat de Mar es va fer el dia 25.

Els dos últims plafons estaven en blanc perquè la ciutadania hi pengés amb pòsits la resposta a quatre qüestions genèriques sobre la Desembocadura de la Tordera, en la línia de les enquestes online. Les preguntes eren: Quins Valors Naturals Destacaries ?; Quins Usos Socials i Econòmics Destacaries?; Expressa el què sents per la Tordera i Fes Suggeriments per protegir la Tordera.


Ara, un cop s’ha esgotat el termini perquè la ciutadania omplís les enquestes, l’empresa encarregada del procés participatiu està interpretant i analitzant totes les respostes. Aquestes dades, sumades als suggeriments i opinions que es van recollir durant les dues exposicions de Blanes i Malgrat de Mar, serviran per fer un nou pas per a la redacció de les conclusions i els resultats quantitatius.
Data de realització: 03/10/2021 | Data de la darrera actualització: 03/10/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300