Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El veredicte i lliurament dels 57ens Premis Recvll de Blanes es proclamarà telemàticament diumenge vinent


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/10/2021 10:17:04 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Recvll_BlauEl veredicte i lliurament dels 57ens Premis Recvll de Blanes es proclamarà telemàticament diumenge vinent

La cerimònia s’enregistrarà en un vídeo que es difondrà a les xarxes el dia i hora en què s’hagués fet presencialment: el 14 de març a les 12 del migdia. És el segon cop en la història dels guardons que no es podrà fer un acte públic

La pandèmia s’ha cobrat una nova víctima en el món de la cultura, i en aquesta ocasió ha estat amb l’acte literari per excel·lència que se celebra al llarg de tot l’any a Blanes. La proclamació del veredicte i lliurament dels 57ens Premis Recvll no es farà en un acte públic, sinó que s’enregistrarà prèviament en un vídeo.


Fotografia d'Arxiu: lliurament Premis Recvll 2020
Aquest vídeo es difondrà a través de les xarxes, així com als mitjans de comunicació, el dia i hora en què s’hagués fet la cerimònia presencialment al Teatre de Blanes: el proper diumenge 14 de març, a les 12 del migdia. La decisió l’han pres els organitzadors, que compten amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, davant les dificultats que suposava poder garantir les mesures de seguretat sanitària per contenir la COVID-19 si s’hagués optat per fer un acte públic.

L’any 1966 no es va poder fer un acte públic per la dictadura franquista

La d’aquest 2021 serà la segona vegada en 57 anys d’història dels premis en què no s’haurà pogut fer un acte públic. La primera ocasió va ser al 1966 quan, a causa de la dictadura franquista, les autoritats de l’època van retirar-li el permís de publicació a la ‘Revista Recvll’, que aixopluga els premis homònims, per haver criticat que una missa que habitualment s’oficiava en català s’havia fet en castellà.


Fotografia Arxiu Municipal de Blanes: proclamació veredicte Premis Recvll 1966,
l'única ocasió fins ara en què no es va poder fer en un acte públic
Al no comptar amb aquest permís, la base jurídica que permetia la convocatòria dels premis quedava sense efecte, però la convocatòria ja estava en marxa i no es va voler fer marxa enrere. Per això, el 30 de gener de 1966, Recvll es va amagar clandestinament al Santuari del Vilar, un espai molt lligat a la història blanenca, on el jurat va fer públic el veredicte. L’acte es va testimoniar amb una fotografia.

Una cerimònia en format reduït difosa a través de les xarxes

El seguiment de les estrictes mesures de contenció COVID ha provocat que s’hagi reduït considerablement el format de contingut que acostumava a tenir la cerimònia, acollida aquests darrers anys al Teatre de Blanes, en un acte que estava obert a la participació de tothom qui estigués interessat. Serà una cerimònia en format reduït on hi assistiran els guanyadors i guanyadores d’aquesta edició, que ja han estat convocats per a l’enregistrament, així com els membres del jurat.


Fotografia d'Arxiu: Lliurament Premis Recvll 2020
Els únics parlaments que hi haurà seran els de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, qui donarà la benvinguda, i el de la presidenta del Jurat dels Premis Recvll, l’escriptora gironina Maria Mercè Roca, que farà una valoració dels guardons. Tot seguit, la secretària del jurat, Maria Àngels Vàzquez, s’encarregarà d’anar desvetllant el veredicte de cadascuna de les cinc categories literàries, i el guanyador o guanyadora serà entrevistada per Salvador Roca, membre del jurat.

Per últim, després de la darrera entrevista, tancarà la cerimònia un parlament a càrrec de Mònica Rabassa en representació de l’Associació Recvll de Blanes, organitzadora dels premis impulsats per la revista homònima. El lliurament efectiu de cadascun dels premis es farà posteriorment a la cerimònia, de manera individual, i tampoc hi haurà la lectura d’un fragment de l’obra guanyadora.


Fotografia d'Arxiu: Parlament Alcalde de Blanes Premis Recvll 2020
A banda dels membres del jurat i dels autors i autores de les obres guardonades, només hi haurà una excepció. Les úniques persones que assistiran a l’enregistrament seran cinc representants de les famílies que apadrinen els premis en metàl·lic en quatre de les categories, ja que l’alcalde representarà en aquest cas a l’Ajuntament de Blanes, que patrocina el Premi de Narració Joaquim Ruyra.

Categoria Literària
Premi
Premi de Poesia Benet Ribas
1.500 €
Premi de Narració Joaquim Ruyra
2.500 €
Premi de Teatre Josep Ametller
2.000 €
Premi de Periodisme Salvador Reynaldos
800 €
Premi de Retrat Literari Rafel Cornellà i Joaquim Abril
800 €
Total
7.600 €

Reunió del Jurat dels Premis Recvll híbrida per emetre el veredicte

La reunió per emetre el veredicte dels 57ens Premis Recvll, celebrada fa uns dies, va ser una de les primeres víctimes de la pandèmia, ja que es va haver de fer de manera híbrida –alguns membres presents i d’altres telemàticament-, al superar el nombre màxim d’assistents que podien aplegar-se al voltant d’una mateixa taula. El jurat encapçalat per Maria Mercè Roca l’integren Salvador Roca, Mònica Rabassa, Francesc Robert, Rosa Maria Font, Josep Maria Fonalleras i Eloi Falguera. Actua com a secretària dels guardons Maria Àngels Vázquez.


Reunió del Jurat dels Premis Recvll per emetre el veredicte,
celebrada fa uns dies
En aquesta 57ena edició dels Premis Recvll han concorregut un total de 122 treballs, 23 més que els presentats en l’anterior convocatòria, i opten a guanyar en alguna de les cinc categories en què s’estructuren els reconeixements. Pel que fa a la procedència de les obres, corresponen a un total de 112 autors i autores: la gran majoria són de Barcelona i poblacions d’aquesta demarcació, seguits per Girona i comarques, Tarragona i comarques, País Valencià, Blanes i ses Illes BalearsData de realització: 03/10/2021 | Data de la darrera actualització: 03/10/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300