Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Els universos pictòrics dels artistes José López i Maria Mercader s’exposen a Casa Saladrigas de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/11/2021 10:35:35 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Els universos pictòrics dels artistes José López i Maria Mercader s’exposen a Casa Saladrigas de Blanes

El pintor malagueny lligat a Blanes aplega les seves creacions sota el títol ‘Otras etnias’, i l’artista gironina presenta les seves fantasies oníriques a ‘El món com a meditació’

L’emblemàtica Casa Saladrigas allotja aquests dies dues interessants exposicions que, des de les respectives visions, proposen tot un univers a l’abast de qui vulgui visitar les peces que les composen. D’una banda, el pintor malagueny relacionat amb Blanes per lligams familiars i d’amistats, José López, presenta ‘Otras Etnias’; i de l’altra l’artista gironina, Maria Mercader, ens proposa ‘El món com a meditació’.

‘El Món com a Meditació’, de Maria Mercader

L’exposició que s’allotja a la segona planta de Casa Saladrigas és ‘El món com a meditació’, una nova mostra itinerant organitzada per la Diputació de Girona dins el marc de les ‘Exposicions Viatgeres’. Maria Mercader presenta un conjunt de peces a través de les quals convida al visitant a entrar en el seu univers plàstic, on explora l’essència de l’ésser: la gènesi, la vida, l’esdevenir. El títol de l’exposició s’extreu del poema homònim de Wallace Stevens, on l’autor planteja un tipus d’interrogants similars als què es qüestiona l’arista respecte la seva idea del món.


Exposició 'El món com a meditació',
segona planta Casa Saladrigas
Les obres estan fetes a base de plafons de fusta de la mateixa mida, presentats sols o en grup. Predomina el color blau, que enllaça amb l’imaginari que tenim la humanitat sobre l’univers profund. Simbolitza la foscor, la llum, el cel o els oceans, i ajuda a endinsar-se en un viatge que es recorre sense prejudicis, lliures dels lligams de la terra però sense perdre-la de vista.


Nascuda a la Bisbal d’Empordà al 1969, és llicenciada en Belles Arts i en Història de l’Art, i l’any 1992 va fer una estada a l’Acadèmia d’Art Lliure d’Augsburg en l’especialitat de pintura. Actualment viu a Celrà, i els darrers anys ha realitzat mostres individuals i col·lectives. La seva obra ‘Els set dons de l’esperit’ es va seleccionar per formar part de la 9a Biennal d’Art de Girona al 2017.

‘Otras Etnias, de José López

Una visió força diferent és la que ens proposa José López, que allotja a la primera planta de Casa Saladrigas les seves ‘Otras Etnias’. Aquestes pintures es classifiquen en tres grans estils que apleguen les seves grans tendències: el retrat -on el món africà té una gran rellevància-; els paisatges que barregen una gran profusió de llum i colors; i el mar, la segona casa del pintor.


Exposició 'Otras étnias', de José López,
a la primera planta de Casa Saladrigas
Nascut a Nerja (Málaga) l’any 1935, quan comptava 14 anys la seva família va anar a viure a Tharguist, una població de les muntanyes del Rif al Marroc. Va passar la seva adolescència explorant el nord d’Àfrica, on es va influenciar pel seus costums, i posteriorment els Pirineus d’Osca. Finalment es va traslladar a Catalunya, on va viure els canvis socials de la transició política espanyola dels anys 70.


Navegant i vinculat al mar, el seu coneixement de diferents cultures, afegit a un entorn familiar on la pintura es conrea especialment –la seva mare i els seus dos germans també pinten-, fan que la seva pintura sigui el producte de barrejar les seves experiències viscudes i el seu treball al món del cinema, per a una coneguda empresa de distribució de films comercials.


La proposta de visitar ‘Otras Étnias’, doncs, és un viatge pictòric per un reguitzell de racons. La majoria d’obres recollides a la mostra són creacions pròpies, però també n’hi ha moltes que reprodueixen conegudes pintures que ha pogut visitar in situ, als museus repartits arreu del món.


L'autor de l'exposició, José López, amb el regidor de Cultura i Festes.
Albert Sanz, visitant les obres
Entre els qui ja han visitat l’exposició ‘Otras Etnias’ s’hi compta el regidor de Cultura i Festes, Albert Sanz, qui ha fet un recorregut per les dues sales on s’allotgen les creacions de José López acompanyat pel seu autor. Tant aquesta mostra com la de Maria Mercader es podran visitar a Casa Saladrigas fins al proper 28 de març. L’horari per anar-hi als matins és de dimarts a dissabte de 10 a 13 h, mentre que a la tarda s’obre de dijous a dissabte, de 17 a 20 h.
Data de realització: 03/11/2021 | Data de la darrera actualització: 03/11/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300