Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Els escriptors de Blanes Joan Adell, Montserrat Medalla i Pep Alum, entre d’altres, homenatgen Joan Margarit amb motiu del Dia Mundial de la Poesia


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/20/2021 07:43:20 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

BibliotecaEls escriptors de Blanes Joan Adell, Montserrat Medalla i Pep Alum, entre d’altres, homenatgen Joan Margarit amb motiu del Dia Mundial de la Poesia

L’acte es va allotjar ahir al vespre a la Biblioteca Comarcal de Blanes, on també s’hi van fer d’altres activitats

La Biblioteca Comarcal de Blanes va celebrar la tarda-vespre d’aquest passat divendres el Dia Mundial de la Poesia que s’escau el 21 de març –diumenge vinent- de manera avançada. Ho va fer amb diverses activitats organitzades amb la complicitat de diverses entitats i grups de lectura que habitualment formen part d’aquest servei cultural.


Sala d'Actes Roberto Bolaño, Recital Poètic amb motiu del
Dia Mundial de la Poesia
L’any 1999 la UNESCO va proclamar el Dia Mundial de la Poesia per reconèixer el paper de la poesia coma mitjà per satisfer les necessitats estètiques del món actual, una jornada d’homenatge a tothom qui manté viva la poesia. La Biblioteca Comarcal de Blanes pertany al Grup de Biblioteques Catalanes associades a la UNESCO i, per aquest motiu, cada any pels volts del 21 de març, s’acosta a la poesia.


Gemma Ciuró, directora de la Biblioteca Comarcal, i
Montserrat Medalla, de l'espai 'El Plaer d'Escriure'
L’acte més destacat de la vetllada celebrada ahir va ser un ‘Recital Poètic’ que es va acollir a la Sala d’Actes Roberto Bolaño, amb la participació de l’espai ‘El Plaer d’Escriure’, conduit per l’escriptora blanenca Montserrat Medalla. Aquests darreres mesos ha perseverat en el temps de manera telemàtica, i ara s’ha pogut reprendre presencialment amb el canvi de mesures de contenció COVID.

Homenatge al poeta i arquitecte Joan Margarit i a Felícia Fuster

Conjuntament amb Montserrat Medalla, també van participar-hi d’altres escriptors blanencs i blanenques i representants del món cultural de la vila: Joan Adell, Judit Ascanio, Matilde Nuri, Pep Alum, Eva Ariza, Núria Baldrich i Joana Arenas. El recital es va fer de manera híbrida, ja que prèviament a saber-se que es podria fer presencialment, ja s’havien enregistrat uns vídeos de presentació i de lectura de poesies.


La directora de la Biblioteca Comarcal de Blanes, Gemma Ciuró, es va encarregar de donar la benvinguda. Un dels eixos centrals del recital va ser homenatjar Joan Margarit, qui va traspassar tot just el passat 16 de febrer. Poeta, arquitecte i professor universitari, Joan Margarit és un dels poetes més reconeguts de Catalunya, amb guardons com el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat per Casa Misericòrdia el 2008, a més de premis concedits per l’estat espanyol com el Cervantes el 2019. La seva poesia va arribar a un públic molt ampli, i va esdevenir un dels poetes de referència de la literatura catalana contemporània.


L'escriptor i dramaturg Pep Alum
Durant el ‘Recital Poètic’, la Biblioteca Comarcal de Blanes també es va sumar a la celebració que aquest 2021 fa la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) amb motiu del Dia Mundial de la Poesia. La ILC homenatja enguany l’escriptora Felícia Fuster i Viladecans havent escollit el seu poema No em despulleu, que ha traduït a 25 llengües diferents, i també ha realitzat una versió en Braille. S’ha escollit aquesta poeta, traductora i artista plàstica (Barcelona 1921-París 2012) amb motiu de l’Any Felícia Fuster, una dona compromesa amb els joves, els drets de les dones i la llengua.

Altres activitats a la biblioteca amb motiu del Dia Mundial de la Poesia

La vetllada amb motiu del Dia Mundial de la Poesia es va encetar amb la Decoració de l’aparador de la biblioteca feta pels Joves de Nau4 Espai Jove, que van arranjar un mural acompanyat de vinils amb figures retòriques i una infografia sobre la història del Rap. Els encarregats de fer el muntatge van ser la Laura, l’Adrià i un dels cantants de rap més coneguts de Blanes, Prodi.


Prodi, Adrià i Laura, després d'haver enllestit la decoració de l'Aparador
de la Biblioteca amb un mural dedicat al rap, entès com a poesia musical
El vestíbul de la instal·lació cultural també allotjava ahir una altra experiència relacionada amb el Dia Mundial de la Poesia. El Club de Lectura Infantil, que recentment ha llegit L’illa de Paidonèsia, d’Oriol Canosa, va respondre a un repte amb diversos poemes. Es tractava d’escriure un poema on surtin tres objectes que els seus autors i autores s’endurien a una illa deserta.


Poesies dels membres del Club de Lectura Infantil al voltant
de 'L'Illa de Paidonèsia'
Per últim, al Bloc Jove de la Biblioteca Jove es va fer un muntatge poètic visual penjat a YouTube a càrrec dels participants del Club de Lectura Juvenil. En aquest darrer cas, el muntatge –titulat Racó de Poesia Jove- girava a l’entorn del tema dels refugiats, i es va recitar el poema Podries de Joana Respall. Es tracta del poema més actual de la poetessa (Barcelona 1913-Sant Feliu de Llobregat 2013), que descriu amb precisió i bellesa la crua realitat de la crisi dels refugiats, facilitant una comprensió empàtica de la situació que pateixen.Data de realització: 03/20/2021 | Data de la darrera actualització: 03/20/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300