Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes adapta els actes religiosos de Setmana Santa i suprimeix l’Aplec del Vilar per complir les mesures COVID


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/24/2021 11:09:30 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes adapta els actes religiosos de Setmana Santa i suprimeix l’Aplec del Vilar per complir les mesures COVID

El ‘Diumenge de Rams’ s’acollirà amb aforaments limitats als temples; hi haurà una ‘Processó Estàtica’ durant tres dies; i el ‘Cant de l’Àngel’ es farà dins de la Parròquia Santa Maria

Aquest any, igual que al 2020, els actes religiosos de Setmana Santa de Blanes no es podran celebrar en condicions normals, quan apleguen una gran quantitat de gent, pel risc que signifiquen les aglomeracions. Hi ha però una diferència: l’any passat no es va poder fer cap esdeveniment, i en canvi aquest 2021 s’ha treballat a fons en diferents alternatives que, d’alguna manera, farà que els assistents tinguin una opció respectuosa amb les mesures de seguretat COVID.

Benedicció de Diumenge de Rams amb aforament limitat

L’acte més immediat, la benedicció del ‘Diumenge de Rams’ que tindrà lloc diumenge vinent, 28 de març, restringirà la participació als respectius aforaments que hi hagi a l’interior dels tres temples on es fan cada any. Abans de començar la celebració litúrgica, hi haurà un exhaustiu control dels respectius aforaments que hi ha a les parròquies on s’hi allotjaran.


Diumenge de Rams - Setmana Santa 2019
Conforme els feligresos vagin entrant, es comptarà el nombre màxim permès –un 30% del total- i, quan s’hi hagi arribat, es tancaran les portes d’accés. Llavors el rector sortirà a l’exterior i demanarà a qui s’hagi quedat fora que se situïn amb la necessària distància de seguretat, procedint tot seguit a fer la tradicional benedicció sense moure’s de l’entrada, i sense aspergir als participants amb aigua beneïda.

ParròquiaHorari BenediccióAforament
Santa Maria12’00 h
140 persones
Sagrada Família (Els Pins)12’00 h
40 persones
Santa Teresa (Ca la Guidó)10’30 h
52 persones

Processó Estàtica en substitució de la Processó de Divendres Sant

La setmana següent després del Diumenge de Rams, Blanes centra els actes més participatius de la Setmana Santa en dues processons. Una d’elles és la que se celebra el Divendres Sant, que hauria de tenir lloc el 2 d’abril. En substitució d’aquesta litúrgia, la Comissió de Processons de la Parròquia Santa Maria ha preparat una opció alternativa, que consistirà en una ‘Processó Estàtica’.


Processó Divendres Sant - Setmana Santa 2019
Es tracta d’una exposició oberta al públic que s’allotjarà a l’interior de la Parròquia Santa Maria durant tres dies: des del divendres 2 d’abril fins al diumenge dia 4. La idea és instal·lar-hi tots els passos de Setmana Santa en l’ordre habitual de la processó del Divendres Sant al lateral esquerra del temple. Per facilitar que hi hagi més espai i que els visitants puguin mantenir la distància de seguretat, s’eliminaran tots els bancs d’aquest costat.


Es marcarà un recorregut amb sentit únic, amb entrada per la porta principal, i sortida per la porta lateral que dóna al pati exterior. En aquest espai s’hi instal·larà un Campament dels Manaies de Blanes, que també participen cada any a la Processó de Divendres Sant. Els elements que formaran part de l’exposició a l’interior són: la Creu de Plata, el Natzaret, el Sant Crist, la Dolorosa, el Sant Sepulcre i les Figures de Pasqua.


L’accés serà gratuït, caldrà cita prèvia, i hi haurà un horari que anirà des de la tarda del Divendres Sant fins al migdia del Diumenge de Pasqua, el 4 d’abril. Per accedir al recorregut hi haurà diversos grups de voluntaris que prendran la temperatura al públic; facilitaran gel hidroalcohòlic; i controlaran el temps d’estada perquè no hi hagi cues ni aglomeracions. El mateix procediment se seguirà per visitar el Campament Romà que muntaran els Manaies de Blanes a l’exterior.

Cant de l’Àngel a l’interior de la Parròquia Santa Maria

Pel que fa a la Processó de Diumenge de Resurrecció, que s’hauria de fer el 4 d’abril, l’únic element que es podrà fer és el ‘Cant de l’Àngel’. L’interpreta un nen o una nena que l’ha estat assajant prèviament quan les dues imatges que composen la processó es troben a la Plaça dels Dies Feiners. Enguany, al no poder-se fer ni la processó ni el cant a l’aire lliure, l’única opció serà poder gaudir-lo en les dues ocasions en què es fa de manera habitual a l’interior de la Parròquia Santa Maria.


Cant de l'Àngel - Setmana Santa 2019
És a dir, el dissabte, durant la Vetlla Pasqual –que aquest 2021 variarà el seu horari nocturn per adaptar-se al toc de queda-, i l’endemà diumenge, quan se celebra la missa que culmina la processó. En totes dues ocasions es controlarà que no se superi l’aforament màxim, i acompanyaran a l’àngel les dues figures que formen part de la processó: la Mare de Déu de Pasqua i el Ressuscitat.

Aplec del Vilar substituït per oficis a les tres parròquies

La Setmana Santa de Blanes sempre compta amb un dia festiu afegit, quan se celebra l’Aplec del Vilar, que enguany s’hagués celebrat el dimarts 6 d’abril. Es tracta d’una tradició que es remunta al segle XVII, i que s’allotja al Santuari del Vilar, un paratge situat als afores del municipi, molt apreciat pels blanencs.


Aplec del Vilar - Setmana Santa 2019
Un dels moments culminants és la celebració d’un ofici religiós que, en el cas de l’Ermita del Vilar, només podria acollir un aforament màxim de 15 persones. Per això, i per evitar la possibilitat que la convocatòria provoqui un efecte crida que cal evitar, l’Obreria del Vilar, d’acord amb les tres parròquies de Blanes, ha acordat suprimir l’esmentat Ofici al Santuari del Vilar per celebrar-lo a les esglésies de les seves respectives comunitats.

Una reproducció fidel de la imatge d ela Mare de Déu del Vilar que cada parròquia venera, aquell dia tindrà un lloc destacat al presbiteri. Les misses que hi haurà el dimarts 6 d’abril estan programades en el següent horari: a l’Església Santa Maria i de la Sagrada Família serà a les 12 del migdia, i a la de Santa Teresa a 2/4 d’11.
Data de realització: 03/24/2021 | Data de la darrera actualització: 03/24/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300