Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Aquesta nit s’ha de fer el Canvi a l’Horari d’Estiu


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/27/2021 07:49:26 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Canvi horaAquesta nit s’ha de fer el Canvi a l’Horari d’Estiu

Quan els rellotges marquin les 2 de la matinada de diumenge, caldrà avançar-lo una hora més, fins les 3 de la matinada

Avui dissabte cal fer el canvi a l’Horari d’Estiu, que coincideix sempre amb el darrer cap de setmana del mes de març. Aquesta nit, quan siguin les 2 de la matinada del diumenge, caldrà avançar una hora els rellotges, fins les 3 de la matinada, per entrar a l’Horari d’Estiu. D’aquesta manera, tal com marca la tradició, aquesta nit dormirem una hora menys, perquè l’haurem perdut amb el canvi horari.


Sortida de Sol a Blanes
La modificació horària s’aplica a tots els països de la Unió Europea amb l’objectiu d’ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural. A partir del diumenge sortirà el sol i es farà de nit més tard, una situació que s’allargarà fins que arribi la tardor. És un efecte que sol beneficiar als negocis d’oci com ara la restauració, tot i que enguany caldrà que esperin fins l’aixecament de les mesures contra la propagació del virus per percebre les conseqüències positives del canvi horari.

El canvi a l’horari d’estiu sol provocar efectes molt molestos, en forma d’insomni, somnolència i irritabilitat, sobretot en la mainada i la gent gran. Aquests efectes enguany podrien ser encara més acusats pel confinament. Tot i que cap dels estudis sobre les conseqüències del canvi d’horari ha estat concloent, el què sí és un fet és que causen alteració del somni, perquè l’horari de treballar segueix sent el mateix tot i que s’hagi dormit una hora menys.

El Canvi d’Hora: una pràctica iniciada els anys 70

La pràctica del ‘Canvi d’Hora’ es remunta a la dècada dels anys 70, amb la primera crisi del petroli, quan molts països van decidir avançar el rellotge per poder aprofitar millor el llum solar i consumir menys electricitat. A l’estat espanyol es va introduir l’any 1974, i al 1980 la Comunitat Econòmica Europea –de la qual encara no en formava part- va publicar la primera directiva per posar ordre sobre aquest tema en els diferents països.

Els darrers anys s’havia estat parlant de manera recorrent sobre la possibilitat que s’acabi amb la pràctica del ‘Canvi d’Hora’ a la primavera i a la tardor. De moment, difícilment s’espera que canvi que farem aquest cap de setmana sigui el darrer. La Comissió Europea s’havia fixat l’objectiu de posar fi als canvis d’hora l’any 2019, però el pla va resultar ser massa ambiciós i el Parlament Europeu ho va posposar per aquest any 2021, un extrem que ara sembla ser que es tornarà a incomplir.Data de realització: 03/27/2021 | Data de la darrera actualització: 03/27/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300