Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Reunió de l’Ajuntament de Blanes, Generalitat i la propietat de Pinya de Rosa per tractar la situació crítica del paratge PNIN


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/01/2021 02:08:08 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Pinya de Rosa PNINReunió de l’Ajuntament de Blanes, Generalitat i la propietat de Pinya de Rosa per tractar la situació crítica del paratge PNIN

El consistori blanenc posarà en marxa un Grup de Treball per tractar de trobar alguna alternativa viable, tot i les escasses possibilitats que hi ha ara per ara

Aquest dijous s’ha escrit un nou capítol que podria ser l’inici de l’acabament d’un llarg viatge que va iniciar-se l’any 2003. Aquest migdia s’han reunit a Blanes l’alcalde, Àngel Canosa; el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat, Ferran Miralles; i un representant de l’actual propietari de la finca de Pinya de Rosa, una consultoria amb seu a Barcelona. També ha participat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Rosa Aladern.


Despatx d'Alcaldia, aquest migdia
La trobada d’avui ja l’havia demanat l’Ajuntament de Blanes a la Generalitat el setembre de l’any 2019, tot just començar l’actual mandat, amb l’objectiu de posar fil a l’agulla i desencallar la situació en què es trobava el paratge. No ha estat fins avui que ha estat possible la reunió, quan tots els qui han participat han coincidit en assenyalar que si fa més d’un any ja era crítica, ara encara ha empitjorat més.

Actualment, l’estat de degradació que presenta la finca ha arribat a una situació límit. No tan sols perquè les espècies vegetals que conformen el Jardí Tropical Pinya de Rosa estan en perill per manca de manteniment, sinó també perquè l’edificació que hi ha presenta un estat ruïnós. Es tracta d’una casa d’estil noucentista, la Masia del Sol, que ara té l’estructura ensorrada, està plena de pintades i s’ha saquejat.


Ferran Miralles i Àngel Canosa
L’alcalde ha recordat que s’han perdut gairebé dues dècades sense que s’hagi aconseguit salvaguardar Pinya de Rosa i lamenta que, malgrat compti amb la màxima protecció enlloc d’haver-se treballat per la seva preservació s’hagin donat tantes passes enrere. També ha conclòs que, en cas que es pugui trobar alguna solució, s’ha de fer de comú acord amb totes les parts implicades o no hi haurà cap possibilitat.

Creació d’un Grup de Treball específic per Pinya de Rosa

Àngel Canosa, ha avançat que es crearà un Grup de Treball sobre Pinya de Rosa, formada pels grups polítics municipals, així com representants de l’Associació Pinya de Rosa. La idea és convocar una primera trobada d’aquest Grup de Treball durant els propers dies, per donar a conèixer la informació que s’ha donat durant la trobada d’aquest migdia i mirar de trobar possibles alternatives que donin solució a l’actual situació límit.

Ara bé, una de les qüestions que ha quedat clara durant la reunió d’avui al migdia és que el ventall d’alternatives és francament molt reduït i amb escasses possibilitats. Un dels aspectes a tenir en compte és que l’actual propietari, que va adquirir la finca al 2008, l’ha posat a la venda, i des de la Generalitat s’ha reiterat la impossibilitats de poder afrontar quantitats econòmiques tan elevades.


Fa uns dies l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Rosa Aladern, ja van encapçalar una trobada amb representants de l’Associació Pinya de Rosa, hereva de l’antiga Plataforma Ciutadana que va impulsar la protecció del paratge. Cal recordar que la plataforma, nascuda a principis d’aquest segle XXI, va ser l’aglutinador del clam social i ciutadà de Blanes davant l’amenaça que llavors significava l’intent d’edificació.

La mobilització ciutadana impulsada per la plataforma –que va incloure tant manifestacions al carrer com actes culturals i populars- va culminar al 2003 amb l’aprovació al Parlament de Catalunya de la llei que protegia l’espai de Pinya de Rosa amb la figura d’un PNIN. És a dir: Paratge Natural d’Interès Nacional. Des de llavors, l’únic avanç va ser l’any 2014, quan es va constituir el Consell Rector i es va signar un Conveni, dues qüestions que no han tingut continuïtat.Data de realització: 04/01/2021 | Data de la darrera actualització: 04/01/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300