Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Biblioteca Comarcal ha inaugurat avui, coincidint amb Sant Jordi, un espai dedicat a l’escriptor blanenc Joan Adell


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/23/2021 02:07:25 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La Biblioteca Comarcal ha inaugurat avui, coincidint amb Sant Jordi, un espai dedicat a l’escriptor blanenc Joan Adell

L’acte l’han encapçalat l’Alcalde, Àngel Canosa, i la tinenta d’alcalde de la biblioteca, Marina Vall·llosada, acompanyats del prolífic autor de novel·la i poesia

Des d’aquest divendres, coincidint amb la vetllada literària per excel·lència, la Biblioteca Comarcal compta amb una valuosa aportació al seu fons bibliogràfic. Es tracta de 24 títols que recullen l’obra completa de l’escriptor blanenc Joan Adell i Álvarez (Blanes, 1938), i que han passat a formar part del fons consultable dins la categoria de ‘Col·lecció Local’. L’autor ha donat tres exemplars de cada llibre.


Acte Presentació 'El Racó de Joan Adell'
Tots ells formen part del ‘Racó de Joan Adell’, l’únic d’aquestes característiques que hi ha en aquest servei cultural, ja que es tracta d’una donació de la seva obra completa que ha fet en vida l’autor. A principis d’any ja va manifestar a la Biblioteca Comarcal la seva intenció de fer aquest valuós obsequi, i ara que s’ha pogut re-estructurar la ‘Col·lecció Local’ localitzada a l’Altell, ha arribat el moment de poder estrenar aquest particularíssim ‘Racó de Joan Adell’.


L'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, amb l'escriptor blanenc Joan Adell
Aquí s’hi troben tots els seus llibres junts, identificats amb el topogràfic ‘Col·lecció Local’ i la signatura del propi autor. A la secció de ‘Col·lecció Local’ hi ha obres de tots els i les autores que han nascut o tenen alguna relació amb Blanes, així com treballs que tracten sobre aquest municipi. L’únic altre escriptor que compta amb un espai concret dedicat a la seva obra a la Biblioteca Comarcal és Roberto Bolaño.


Àngel Canosa, Joan Adell i Gemma Ciuró, directora de la Biblioteca Comarcal
La seva vídua va fer una donació de tota l’obra del genial escriptor nascut a Xile, però que va passar bona part de la seva vida a Blanes. En atenció a l’extens regal -que es va fer al 2013, coincidint amb el 10è aniversari de la seva mort-, els seus llibres estan allotjats a la Sala d’Actes, que duu el nom de l’autor. Altres títols que també hi ha a la Col·lecció Local els signen autors i autores tan coneguts com Joaquim Ruyra, Salvador Macip, Maria Aladern o Montserrat Medalla.

Acte Inaugural del ‘Racó de Joan Adell’

Per remarcar la importància i agrair a l’escriptor aquest seu gest, aquest migdia s’ha fet un senzill però emotiu acte de reconeixement que ha tingut dos significatius escenaris. En primer lloc s’ha allotjat a la Sala Roberto Bolaño, i després els i les protagonistes de la celebració han pujat a l’Altell de la Biblioteca i han pogut veure i visitar in situ el ‘Racó de Joan Adell’, que s’ha encarregat d’arranjar Cristina González, de la Biblioteca Comarcal.


El regidor de Cultura, Albert Sanz, l'alcalde Ànel Canosa, Joan Adell,
i la tinenta d'alcalde de la biblioteca, Marina Vall·llosada, al 'Racó de Joan Adell'
L’acte inaugural l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de la tinenta d’alcalde de la Biblioteca Comarcal i el regidor de Cultura, Marina Vall·llosada i Albert Sanz, respectivament; així com de l’homenatjat, Joan Adell; i la directora del servei cultural, Gemma Ciuró. En l’acte també han participat familiars i amics de l’escriptor, entre ells la seva dona i la seva filla, Teresa i Maria; així com els membres del Club de Lectura del qual en forma part, que han volgut compartir amb ell un esdeveniment tan assenyalat.

Joan Adell i Álvarez, un prolífic escriptor multi-guardonat

Joan Adell i Álvarez (Blanes, 1938) és llicenciat en Farmàcia i Medicina, i no va ser fins fa 14 anys que va publicar els seus primers llibres: el poemari Sorrejant (Premi de Poesia Miquel de Segarra, 2006) i la novel·la El Nàufrag (Premi Rei en Jaume de Calvià, 2006). A partir de llavors han estat molts anys en què ha seguit conreant la seva faceta com escriptor, amb un fructífer període en el qual va publicar tant en prosa com en vers.


L'escriptor blanenc amb la seva família, al 'Racó de Joan Adell'
Les seves obres més recents daten des dos darrers anys: la novel·la I matarem els morts (2019); en narrativa breu La Sara i en Bru, El jersei del mestre i Quinze Minuts, totes tres del 2020; i en poesia La ceguesa dels miralls (2020). Si la seva llista de llibres és llarga, la de premis conreats des del 2006 fins l’actualitat tampoc no es queda curta. El dos darrers van ser al 2020, precisament per El Jersei del mestre (Premi Germans Espar i Tressens, Homilies d’Organyà) i per Quinze minuts (2on Premi Vila de Puigcerdà).

Al seu perfil biogràfic recollit a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana es destaca que des de molt jove va prendre consciència que a Catalunya hi havia una cosa molt valuosa que calia defensar: la seva llengua. En conseqüència, tot i la repressió de l’època i la seva manca de formació lingüística, la seva opció va ser molt clara: escriure sempre en català.


Navegant per internet, l’any 2004 va descobrir la plana www.relatsencatala.cat, on va penjar un escrit que va tenir molt bona acollida entre els usuaris d’aquell web on, en menys de 5 anys, va publicar-hi més de 170 treballs. Va compartir les seves reflexions i sentiments amb altres escriptors i escriptores, que el van animar a enviar obres als certàmens literaris.


A Blanes les seves presentacions de llibres omplen de públic les sales d’amics, familiars i seguidors incondicionals, que reconeixen el seu poble natal, Blanes, en el Santelm freqüentment evocat en el seu univers de ficció. L’any 2008 l’Ajuntament de Blanes va demanar-li que fos Pregoner de la Festa Major de Santa Anna, un honor que l’escriptor va acceptar emocionat, compartint amb el públic que omplia de gom a gom la plaça les seves vivències i estimació per la vila que el va veure néixer.

Títols Obra Joan Adell
Editorial i any
10 x 10 microrelats : bogeria, culpa, equívocs, èxit/fracàs, gelosia, infidelitat, passió, poder, secrets, venjançaEdicions de la Quadriga, 2006
AlbaBromera, 2017
Arran de vies i altres contes : IX Premi Miquel Arimany, narrativa, Les Masies de Roda 2018Ajuntament de les Masies de Roda, 2018
Blanes vist de propGregal, 2017
El CarrerGregal, 2018
El Mossen de les putes i 13 contes mésLa Busca, 2007.
El NàufragAjuntament Calvià, 2007.
El Telèfon negre i altres relatsPagès, 2011
El teléfono negro y otros relatosMilenio, 2011
I matarem els mortsGregal, 2018
La Ceguesa dels miralls : (Crònica d'una anorèxia)Fonoll, març de 2020
La Darrera carta i altres narracions : recull de contes del premi Vent de Port 2009Pagès, 2010
Matins grisosAngle, 2010
Més enllà del simulacreAjuntament Sant Adrià del Besòs, 2009.
Només són pedresPagès, 2017
Pacte sinal·lagmàtic i altres contesAjuntament de les Masies de Roda, setembre de 2020
Premis literaris Homilies d'OrganyàAjuntament d'Organyà, 2020
PuzlesMontflorit, 2008.
Relatsencatala.com : recull dels millors relats versió 1.0Edicions de la Quadriga, 2005.
Relatsencatala.com : recull dels millors relats versió 2.0Edicions de la Quadriga, 2006.
SorrejantAjuntament Castelló, 2007
Taronges calentesFonoll, 2017
Tres estrelles MichelinOnada, 2011
XV Concurs de conte curt Antoni Gomila - Sant BartomeuBona Pau, 2007
Data de realització: 04/23/2021 | Data de la darrera actualització: 04/23/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300