Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes tanca avui el 3er Memorial Albert Ros a la Biblioteca Comarcal amb una Cantada d’Havaneres


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/11/2021 08:47:11 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FOTOBlanes tanca avui el 3er Memorial Albert Ros a la Biblioteca Comarcal amb una Cantada d’Havaneres

El grup Cabotatge –amb qui Albert Ros mantenia una estreta relació- posarà punt i final als actes de la ‘Setmana del Mar’, que han inclòs diverses activitats

Durant tots aquests dies la Biblioteca Comarcal de Blanes s’ha tenyit de blau marí per acollir els actes de la ‘Setmana del Mar’. Des del 2019 ha passat a nomenar-se ‘Memorial Albert Ros’ per retre homenatge a un veterà mariner que va ser amic, pescador, lector i actiu col·laborador d’aquest servei cultural . Albert Ros va morir el 8 de juny de 2018, coincidint justament amb la ‘Setmana del Mar’ d’aquell any, i des de llavors ha donat nom a la ‘Setmana del Mar’.


El periple es va iniciar dimarts passat, amb una interessant xerrada sobre ‘Les havaneres a l’època romàntica’, a càrrec de la doctora Anna Costal, investigadora de Música Tradicional i mestre de l’ESMUC. Una americana és un gènere musical que tingué gran popularitat en els repertoris de les orquestres i tavernes durant el primer terç del segle XX.

Es va escampar arreu del món i també és coneguda per altres noms com ‘havanera’, ‘danzón’ o bé ‘danzón-rumba’. La seva característica principal és que es tracta d’una dansa de parella de ball lent. La gènesi de l’americana o havanera es troba en la tradició musical a Cuba durant el segle XIX. La barreja dels ritmes europeus i africans, juntament amb la música popular cubana, van donar pas a un mestissatge generador de nous ritmes.


Al llarg de la xerrada es van donar a conèixer detalls si més no força curiosos, com per exemple que, en essència, els balls de l’americana o havanera vindria a ser avui dia el què per a tots i totes nosaltres és el reggaeton. De fet, tal com va explicar la ponent de la conferència, la seva base musical és la mateixa, i tot el què rodejava aquest tipus de balls podria tenir també la seva marcada equivalència de tocs sensuals que té avui dia el reggaeton.

Divendres culmina el 3er Memorial Albert Ros amb Havaneres

La següent activitat que ha tingut lloc aquests dies a la Biblioteca Comarcal amb motiu de la ‘Setmana del Mar’ es va fer dimecres al matí, amb una nova edició de ‘Nascuts per Llegir’. S’hi va presentar ‘Navegant’, amb Marina Gil, i aquest dijous a la tarda s’hi oferiran ‘Contes Refrescants’ amb H6 Clown. La primera activitat va ser per a nens i nenes de 0 a 3 anys, i la d’avui dijous per a majors de 3 anys.


El 3er Memorial Albert Ros-Setmana del Mar culminarà divendres a partir de les 8 del vespre amb una Cantada d’Havaneres amb el grup ‘Cabotatge’. Albert Ros va mantenir durant els seus darrers anys una estreta relació amb el seus components, amb qui va col·laborar en d’altres projectes relacionats amb el món de l’havanera i la difusió de la cançó de taverna.


El recital s’allotjarà –com és tradicional- al Pati de la Magnòlia divendres a partir de les 9 de la nit. Val a dir que el nombre de persones està limitat per l’aforament controlat en seguiment de les mesures COVID. Com també és habitual cada vegada que la Biblioteca Comarcal allotja un cicle d’activitats en concret, tot plegat es completa amb una Taula de Llibres relacionats amb la temàtica protagonista, en aquest cas la mar.Data de realització: 06/11/2021 | Data de la darrera actualització: 06/11/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300