Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes, Palafolls, Malgrat, Tordera i Santa Susanna impulsen el projecte ‘Espai Agrari de la Baixa Tordera’


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 06/18/2021 08:08:04 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LOGOBlanes, Palafolls, Malgrat, Tordera i Santa Susanna impulsen el projecte ‘Espai Agrari de la Baixa Tordera’

Els cinc alcaldes van signar ahir el Pla de Gestió i Desenvolupament en la presentació que es va fer ahir del projecte mancomunat promogut per la Diputació de Barcelona

El Molí d’en Puigvert de Palafolls va acollir el vespre d’aquest passat dijous l’acte de presentació i constitució oficial de l’ens gestor de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera (EABT), un projecte mancomunat promogut per la Diputació de Barcelona i els cinc municipis de la zona que l’integren. Són Blanes, Palafolls, Malgrat, Tordera i Santa Susanna, amb el suport de la DIBA.


Els alcaldes de Blanes, Palafolls, Malgrat, Tordera i Santa Susanna
amb les sigles de l'acrònim d'Espai Agrari de la Baixa Tordera
L’objectiu és protegir el sòl agrari d’aquest territori i garantir l’alimentació de proximitat d’una de les hores més productives del país. Els cinc municipis que integren l’EABT estan situats en una de les zones més fèrtils de Catalunya: la part baixa i desembocadura de la Tordera, entre el Parc del Montnegre i el Corredor, i es platges de la Selva Litoral i l’Alt Maresme.

Acte de Presentació de l’ens gestor de l’EABT

L’acte de presentació de l’ens gestor el van encapçalar els alcaldes de les cinc poblacions: Àngel Canosa (Blanes), Francesc Alemany (Palafolls), Joan Mercader (Santa Susanna), Joan Carles Cañizares (Tordera) i Joan Campolier (Santa Susanna), així com el diputat d’Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarin. També van protagonitzar-lo representants de la pagesia i de les tres cooperatives agràries del territori i estudiants del cicle formatiu en producció agroecològica de l’IES Ramón Turó de Malgrat de Mar.


Alcaldes, representants de les Diputacions de BCN i Gi,
amb representants de la pagesia de l'EABT
D’igual manera, es va comptar amb representants de la Generalitat de Girona, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal del Maresme i la Selva, Ajuntament de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Federació d’Agrupacions de Defensa Vegetal del Maresme, entre d’altres entitats del territori. En el cas de Blanes, també van assistir representants dels grups polítics municipals, així com de la pagesia.


L'alcalde, Àngel Canosa, i el primer tinent d'alcalde, Jordi Urgell,
amb regidors i regidores i tècniques de l'Ajuntament de Blanes
Durant la presentació es van signar els estatuts de constitució de l’ens gestor de l’EABT i es va donar a conèixer el Pla de Gestió i Desenvolupament del Projecte, un document que reconeix l’alt valor econòmic, social i ambiental del territori. L’acte va comptar amb les intervencions del diputat Josep Tarín; l’alcalde de Palafolls, Francesc Alemany, en representació dels municipis que integren el nou espai agrari; el gerent de la Cooperativa Agrícola Progrés-Garbí, Xavier Castells; i Miquel Riera, productor agroecològic de l'Horta Pla de Munt.


La sessió va culminar de la mà de Marc Puig-Pey, exmembre de l’equip del Restaurant El Bulli i actual xef de la Fundació Alicia, qui va sorprendre als assistents amb un recorregut sensorial pels millors productes de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera. Això, després que la vetllada es va encetar rebent als convidats i convidades a la presentació amb una copa d’un dels caves que s’elabora a Blanes: Cava Laviret.

Un espai Agrari Familiar i Diversificat

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera concentra prop de la meitat de la superfície agrària de tota la comarca del Maresme i una part de la Selva Marítima. En total, més de 2.300 hectàrees de camps de conreus queden emparades amb la creació d’aquest espai agrari, que dedica un 70% de les seves terres a cultius de regadiu i un 30% als de secà.


L’horta es concentra, sobretot, a Palafolls, Blanes i Malgrat de Mar, mentre que Tordera destaca pels cereals i els farratges. D’explotacions ramaderes n’hi ha censades 46, agrupades principalment als termes municipals de Tordera i Palafolls. El Pla de Gestió i Desenvolupament de l’EABT destaca també altres dades interessants, com per exemple que la majoria d’explotacions hortícoles del territori són petites i familiars, amb dimensions d’entre 2 i 5 hectàrees.


El 56% de les terres de conreu són de propietat, i el perfil de pagès de l’EABT és un home de poc més de 50 anys, amb estudis de formació secundària i sense relleu generacional. El 20% del titulars de les explotacions agràries són dones; i entre la mà d’obra directa i indirecta hi ha un miler d’ocupats en el sector de l’horta.

Protegir, Gestionar i Dinamitzar

Amb l’Espai Agrari de la Baixa Tordera la Diputació de Barcelona fa una aposta per la conservació del paisatge agrari, tradicional i divers de la vall baixa de la Tordera i situar aquest territori a l’avantguarda de les polítiques agràries i alimentàries que s’estan dissenyant per a la demarcació de Barcelona amb horitzó 2030. Des de la Direcció Territorial Agrària es remarca que aquesta és una zona molt dinàmica i ben organitzada, que compta amb el sòl agrícola més productiu per unitat de superfície de la Regió Metropolitana de Barcelona.


Amb tot, no està exempta de perills. D’acord amb les últimes dades de què es disposa, l’espai de la baixa Tordera ha perdut el 52% de la superfície agrària des dels anys 50 del segle passat. Concretament, 2.572 hectàrees, una àrea equivalent a 3.600 camps de futbol, amb una tendència que es vol aturar amb la creació de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera.


Un altre repte a abordar és el fet que, actualment, només el 8% dels cultius de l’EABT es treballen de manera ecològica, i la major part són cereals. Aquest percentatge encara queda molt lluny de l’objectiu marcat per la Unió Europea d’aconseguir que el 25% de les terres agrícoles siguin ecològiques abans del 2030. Per assolir aquesta fita i impulsar el territori cap a un sistema alimentari més saludable i sostenible l’EABT hauria d’ampliar en 242 hectàrees la superfície de conreu dedicada a l’agricultura ecològica.


Sobre el grau d’autosuficiència en conreus de regadiu de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, aquest és sobradament autosuficient en hortalisses i moltes fruites, un privilegi dels veïns dels cinc municipis. Això els permet proveir-se i cuinar plats saludables i saborosos amb aliments de proximitat, un privilegi que pocs territoris del país poden garantir als seus habitants. En el cas de Blanes, a més a més, es compta amb el Mercat de Fruites i Verdures que s’instal·la diàriament, de dilluns a dissabte, a l’hivern al Passeig de Mar, i a l’estiu al Passeig de Dintre, on es venen productes directament conreats per la pagesia.





Data de realització: 06/18/2021 | Data de la darrera actualització: 06/18/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300