Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes pot generar al 2040 un estalvi de 1.140 M€ associat a la Transició Energètica amb l’Energia Solar


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/25/2021 09:44:24 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FOTOBlanes pot generar al 2040 un estalvi de 1.140 M€ associat a la Transició Energètica amb l’Energia Solar

L’Ajuntament ha presentat a les empreses, agents econòmics i socials del municipi el ‘Pla Estratègic de Transició Energètica’ que culminarà al setembre amb el Pla d’Accions

A les alçades del segle XXI en què ens trobem, i amb les evidents mostres que tothom ha pogut comprovar a nivell planetari dels negatius efectes del canvi climàtic sobre el medi ambient, no costa gaire d’entendre que cal seguir implicats en revertir-ho. Un dels fronts en què treballa l’Ajuntament de Blanes és el Pla Estratègic de Transició Energètica, de la mà d’una consultora especialitzada.


Plaques Fotovoltaiques a la zona portuària de Blanes
La presentació del pla s’ha fet aquest juny a la Sala de Plens, encapçalada pel primer tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Comerç i Empresa, Jordi Urgell, acompanyat de representants de l’empresa encarregada de vetllar pel procés: ‘Baldrich & Munitz’, qui compta amb una llarga experiència en aquest àmbit. Van assistir-hi representants d’empreses, agents econòmics i socials i la ciutadania en general que puguin treure rendiments propis i beneficis, més enllà dels evidents guanys mediambientals. També es va poder seguir telemàticament.

Objectiu fixat al 2040, amb la utilització d’energia solar

Del què es tractava era de començar a caminar en la definició i redacció del Pla Estratègic de Transició Energètica en l’àmbit de la Promoció Econòmica de Blanes que permeti millorar en competitivitat a la ciutat on comença la Costa Brava. Paral·lelament, ha de permetre a l’Ajuntament de Blanes prendre les decisions més adequades per generar les actuacions necessàries que ho facin possible.


Presentació del Pla Estratègic de Transició Energètica de Blanes
Es tracta d’un camí que han de recórrer plegats l’àmbit públic i el privat, amb accions susceptibles de rebre finançament i subvencions. Si la màquina del vapor va ser el motor de la Revolució Industrial, l’electricitat i el petroli van esdevenir massius al segle passat, i ara cal un decidit cop de timó per redreçar un futur que es mostra clarament amenaçador si no es reverteixen els nocius efectes del petroli.


El primer tinent d'alcalde de Promoció de la Ciutat, Comerç i Empresa,
Jordi Urgell, durant la presentació del projecte
L’empresa encarregada del projecte aposta per un model descentralitzat en contraposició d’altres que volen perpetuar l’actual hegemonia del poder energètic. Per això, proposen un model sostenible territorial amb diferents branques que no tan sols són mediambientals, també econòmiques i socials. Un model viable, responsable i que pugui comptar amb beneficis compartits i distribuïts en col·laboració público-privada.

Estalvi de 1.140€ associat a l’ús de l’energia solar a Blanes al 2040

La proposta passa perquè en vuit anys, al 2030, s’hagi pogut igualar la producció actual d’energia que necessita Blanes a través de la fotovoltaica. Anant més enllà, però, l’objectiu a consolidar seria que 10 anys més tard, al 2040, s’hagi aconseguit un plus solidari pel conjunt de Catalunya a través de la producció local.


Tècnics de la consulta especialitzada, ‘Baldrich & Munitz’, durant la presentació
S’han estudiat les actuals dades de què es disposa per assolir aquesta fita, i s’ha fet una projecció realista del què cal fer per desterrar l’energia per carboni a través de la utilització de l’energia solar. Per esdevenir un territori competitiu s’aposta pel ‘Model de Diamant de Competitivitat Energètica’, d’autogeneració i autoconsum.

Dades Blanes Objectiu 2040
Consum Energètic Actual
140.000 KW
Potència Necessària Instal·lada 2030
260.000 KW
Ocupació Territori Necessària Energia Solar
202 Ha
% Respecte Total Blanes
11 %
Inversió Necessària
273 M€
Cost Acumulat Energies Fòssils
2.049 M€
Estalvi Associat a la Transició
1.040 M€

El Model de Diamant de Competitivitat Energètica és un prototipus propi generat per Baldrich & Munitz on es desenvolupen els diferents eixos per poder acabar sent un territori competitiu. Preveu 5 actuacions molt clares en diferents àmbits: en els Sectors Econòmics (Polígons Industrials, Comerç i Serveis i Sector Primari); en la Generació d’Energia (Autogeneració i Autoconsum, Comunitats Locals ús compartit i Espais de Generació); Sector Turístic (Valors de la Destinació, Destinació Sostenible i TE en el mar); Nou Sector Motor (Generació de nous llocs de Treball, Capacitat d’Atracció de Talent i Diversificació Econòmica de Blanes).


Els cinc vèrtexs conflueixen en el necessari Canvi Cultural que farà falta, basat en la Capitalitat de Blanes quant a formació, amb la Formació Professional Dual Ocupacional i el CEAB-CSIC; així com els elements de la quàdruple hèlix: Mobilitat Terrestre i Marítima, així com Espais i Equipaments Publics.

Cronograma del Pla d’Accions Pla Estratègic Transició Energètica

La darrera part de la presentació va quedar centrada en descriure els passos a seguir a partir d’ara. Durant aquest mes de juny es continuarà treballant en la definició de la Diagnosi de la Situació, completada amb reunions amb l’Administració i una Enquesta Empresarial i Ciutadana. El proper mes de juliol continuarà l’elaboració de la diagnosi amb les reunions focus, Agents Implicats i la Identificació de Projectes Motor.


A l’agost es definirà l’Estratègia de Blanes amb el seu Relat Singular, el Posicionament de Ciutat i la Mapificació, la posada sobre el terreny del pla de transició energètica. Per últim, de cara al setembre, es presentarà el Pla d’Accions per a Blanes, amb el Sistema de Gestió, la Inversió necessària, l’Acceleració d’Accions, així com la Comunicació i Difusió per implementar-ho.

Informació: https://promocio.blanes.cat/pla-de-transicio-energetica-del-municipi-de-blanes/Data de realització: 06/25/2021 | Data de la darrera actualització: 06/25/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300