Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes i Lloret, pioners a Catalunya en la redacció del Pla d’Ordenació Forestal Municipal, una eina per a la Prevenció d’Incendis


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/17/2021 11:25:50 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes i Lloret, pioners a Catalunya en la redacció del Pla d’Ordenació Forestal Municipal, una eina per a la Prevenció d’Incendis

Aquesta setmana s’ha fet una sessió de presentació amb la participació de propietaris de terrenys forestals de les dues viles

El Teatre de Lloret ha allotjat aquesta setmana una sessió informativa on els principals protagonistes han estat els i les propietàries de terrenys forestals de Blanes i Lloret. La jornada la van encapçalar dimarts passat al vespre el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lloret de Mar, Jordi Orobitg, i la tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Blanes, Marina Vall·llosada, acompanyats de tècnics i tècniques de les diferents administracions implicades en el projecte, entre ells els respectius departaments de Protecció Civil de Blanes i Lloret.


Marina Vall·llosada i Jordi Orobitg durant la presentació
del ple al Teatre de Lloret de Mar
Després de donar la benvinguda als i les assistents, el nucli central de la jornada va consistir en exposar els objectius que mena la redacció del Projecte d’Ordenació Forestal Municipal, un instrument bàsic –entre d’altres qüestions- per a la prevenció d’incendis als boscos. Els Ajuntaments de Blanes i Lloret de Mar treballen conjuntament en aquest projecte, amb el suport de la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de la Selva i la Generalitat.

Blanes i Lloret de Mar, municipis pioners a Catalunya

En aquest sentit, els ajuntaments dels dos municipis veïns a la Selva Litoral són pioners arreu de Catalunya, ja que estan treballant per dur a terme una gestió conjunta, amb els conseqüents beneficis que això comporta, ja que s’actua en un àmbit molt concret al territori. En l’actual context de canvi global és important que els Ajuntaments prenguin un paper actiu en la dinamització de la gestió forestal, tant pel que fa a terrenys públics com privats.


La gestió forestal es considera una eina clau per a l’adaptació al Canvi Climàtic, ja que els seus efectes sobre els sistemes forestals són molt variables. I és que, pel que fa als ecosistemes mediterranis, cal destacar l’actual situació amb el decaïment i la mortalitat de l’arbrat, l’afectació de malalties i plagues, els canvis en l’àrea de distribució i composició d’espècies, la reducció de la producció i l’augment del risc d’incendis forestals.

Els focs forestals són una pertorbació natural dels ecosistemes mediterranis que, actualment, ja no es concentren només en les èpoques de sequera: poden declarar-se en qualsevol època de l’any a causa del canvi climàtic. Els factors que agreugen el risc d’incendis forestals són l’abandonament rural i la falta de gestió dels boscos i conreus, la presència de vents i l’increment de temperatures.


Incendi boscos del Vilar, juliol 2016
Per això, una de les qüestions d’obligat compliment per llei pels propietaris d’edificacions en terrenys forestals és assegurar una franja exterior de protecció de, com a mínim, 25 metres d’amplada al voltant de les cases. També s’han de mantenir les parcel·les i zones verdes interiors en les mateixes condicions que les franges de protecció, i evitar que el jardí sigui fàcilment inflamable.

La redacció conjunta del Pla d’Ordenació Forestal de Blanes i Lloret de Mar permetrà poder fer una gestió més coherent així com poder preveure, per exemple, corredors de fauna i biodiversitat. Tenint en compte l’actual situació de canvi climàtic –que comporta i comportarà augments de la temperatura, sequera i evaporació- cal estar preparats, perquè els impactes d’això es traduiran en un increment del risc d’incendi, empitjorament de la salut dels boscos i pèrdua de la seva funció com a retenidor de CO2.


El motiu de la sessió informativa, doncs, ha estat implicar en la redacció d’aquest pla als i les propietàries de terrenys en zones forestals, sumant així els esforços de tothom: públic i privat. També es va remarcar la importància de seguir mantenint netes les franges perimetrals de protecció al voltant de les urbanització, un objectiu assolit –tot i que no encara al 100%- que fa dues dècades era una quimera.

Inici del Pla de Gestió Forestal a Blanes

L’origen d’aquest pla arrenca l’any passat, quan l’Ajuntament de Blanes va decidir apostar per incentivar la gestió forestal sostenible dels boscos pels beneficis que pot comportar, tant a nivell de protecció de la biodiversitat, com per garantir la seguretat ciutadana, així com per la possibilitat de generar econòmica sostenible de proximitat. Amb l’objectiu de poder compatibilitzar aquests beneficis, el consistori blanenc ha iniciat el Pla de Gestió Forestal.


Des del Departament de Medi Ambient municipal es considera l’eina que servirà per establir les línies a seguir per garantir que aquests objectius esdevinguin una realitat. Per això, el maig del 2020 es va demanar a la Diputació de Girona ser inclòs al Pla de Serveis d’Assistència en matèria de gestió forestal i prevenció d’incendis. Després de començar a treballar-hi, el passat mes de juny es va acordar crear una Comissió Tècnica pel seguiment de la redacció del pla, així com per garantir-ne el seu desenvolupament.


Cal recordar que el programa d’Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides (aprovada al 2015) agrupa de manera transversal polítiques que van des de la igualtat fins al desenvolupament econòmic i mediambiental. Un dels seus objectius inclou protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de manera sostenible, combatre la desertificació, aturar i revertir la degradació del sòl i aturar la pèrdua de la biodiversitat.
Data de realització: 07/17/2021 | Data de la darrera actualització: 07/17/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300