Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Un intens pregó de la neurocirurgiana de Blanes a Baltimore, Jordina Rincón-Torroella, enceta la Festa Major 2021


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 07/22/2021 09:35:14 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Escut de l'Ajuntament de BlanesUn intens pregó de la neurocirurgiana de Blanes a Baltimore, Jordina Rincón-Torroella, enceta la Festa Major 2021

El públic del Teatre i els qui l’han seguit per 1a vegada per TV han compartit un acte emotiu i amarat de records, amb música en directe i una sorpresa final relacionada amb els focs d’artifici

La Festa Major de Santa Anna de Blanes s’ha encetat aquest vespre amb un emotiu pregó a càrrec d’una dona blanenca internacional: Jordina Rincón-Torroella (Blanes, 1988), metgessa resident de neurocirurgia a l’Hospital Johns Hopkins de Baltimore, un dels millors centres dels Estats Units. Ha estat un acte que ha marcat història no tan sols perquè s’ha fet inhabitualment al Teatre de Blanes enlloc de la tradicional Plaça dels Dies Feiners. Per primera vegada, s’ha emès per televisió, a través del canal YouTube de l’Ajuntament.


Jordina Rincón-Torroella, en plena lectura del pregó
Més enllà de la seva expertesa i reconeguda vàlua professional –ha estat deixeble, entre d’altres, del Doctor Alfredo Quiñones-Hinojosa, un neurocirurgià mexicà sobre qui Disney i Brad Pitt preparen una pel·lícula-, la pregonera ha regalat als blanencs i blanenques un discurs intens i amarat de records. Un acte on les emocions han estat a flor de pell per moltes raons.

Introducció de l’alcalde per una ‘Mestre de Cerimònies’ molt especial

Una d’elles ha estat la pròpia Mestre de Cerimònies, una tasca imprescindible en tot acte institucional, que avui ha pres una nova dimensió, perquè qui se n’ha encarregat ha estat la mare de la pregonera, Mercè Torroella. Després de compartir amb el públic que quan va néixer la seva filla li van regalar una carta astral que s’ha complert fil per randa, ha introduït el primer ingredient de la vetllada.


Mercè Torroella, una mestre de cerimònies molt especial
La benvinguda inicial, com és tradicional, ha anat a càrrec de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, qui abans de res ha fet una referència ineludible: que un any més tard del què s’hagués volgut, Blanes podrà celebrar una Festa Major, encetada pel pregó que ens ocupava. Després de tenir un emotiu record per les persones que han patit l’atac de la COVID, ha resolt l’enigma que planava a l’escenari.

Un pregó amb dues Fonts Gòtiques dalt l’escenari

La tradició marca que quan acaba l’acte l’alcalde lliuri al pregoner o pregonera el màxim reconeixement que atorga l’Ajuntament de Blanes: una reproducció de la Font Gòtica. El preuat guardó forma part de l’escenografia habitual als pregons, però és que en aquesta ocasió n’hi havia dos.


Intervenció Alcalde de Blanes, benvinguda i presentació de la pregonera
Àngel Canosa s’ha encarregat de desfer el misteri: la segona Font Gòtica és la que s’hauria d’haver lliurat l’any passat, quan el pregó havia d’anar a càrrec de la Comunitat Sanitària del Poble de Blanes. També va avançar que, després que fa unes setmanes ja es va fer l’Acte d’Homenatge al Món Sanitari, la seva Font Gòtica serà dipositada properament al vestíbul de la Biblioteca Comarcal.

L’alcalde també ha perdurat avui una nova tradició encetada per ell mateix fa dos anys, en la primera Festa Major que va encapçalar com a màxim represesntant de l’Ajuntament de Blanes: demanar a tres entitats de la vila que contribuïssin a elaborar el seu discurs. Aquest 2021 han estat Creu Roja, la Confraria de Pescadors de Blanes i l’Associació Pinya de Rosa. Tot seguit, ha donat pas a la pregonera.

Un emotiu pregó amarat de records i amb sorpreses finals

Jordina Rincón-Torroella ha compartit amb la concurrència els records de la seva infantesa i adolescència, viscuda ja en aquest nou segle XXI. A punt de graduar-se com a neurocirurgiana, ha destacat que té molts gens migratoris per voluntat o per força; és néta d’immigrants i ella mateixa ho és ara als Estats Units. Un país amb qui la seva parella, en Tito, diu que estava destinada a fer de pont entre dues comunitats perquè va néixer el 4 de juliol, festa nacional a Estats Units, i es diu Jordina. És a dir; celebra el sant per Sant Jordi, Patró de Catalunya.


El públic l’ha acompanyat en aquest viatge emocional, compartint que allà on és ara enyora sobretot els estius a Blanes, on sempre ha gaudit de la platja on “Aquest mar tan clar i joiós era el nostre parc d’atraccions i aventures’, i es reconeix com “Una forastera en busca de millorar el seu coneixement”. Està triomfant en una disciplina complexa, en un país que no és el seu i malgrat pateix un dels inconvenients que ho és encara avui dia, en ple segle XXI: és una dona.

D’això en va tenir una prova durant els seus primers anys a Baltimore, on va arribar fa 19 anys. Quan li explicava els seus plans de residència a Estats Units a un neurocirurgià d’una gran institució, aquest li va contestar a la Jordina que “Ni que escrivís un nou capítol de la Bíblia amb el mateix Jesucrist, no aconseguiràs entrar a la residència”. Tal com ha quedat clar, però, la passió amb què emprèn tot el què fa li va fer aconseguir una estada de 4 anys becada per la Caixa per escriure un Atles de Neurocirurgia i aprendre l’aplicació de cèl·lules mare en el càncer cerebral.


Com no podia ser d’una altra manera sent metgessa, s’ha referit a la seva experiència amb la COVID, a qui ha definit com “Un enemic perseverant i silenciós. Està posant a prova la nostra resiliència, la capacitat d’afrontar situacions molt difícils i la voluntat de posar per davant dels nostres desitjos, les necessitats de la nostra comunitat i dels nostres familiars més vulnerables”.

El seu pregó, un autèntic regal pels sentiments i les emocions que ha traspuat, s’ha tancat amb dos darrers obsequis 100% sensorials. Primer amb la interpretació de l’havanera composta per Sílvia Pérez-Cruz ‘Vestida de Nit’, que ha tocat al piano la seva amiga i mestre de música Marina Alum, perquè és la cançó que sempre escolta la Jordina quan enyora la seva terra.


El segon ha estat tota una sorpresa per a tothom: un esclat de focs indoor en record del Concurs de Focs d’Artifici que, per segon any consecutiu, no es podrà gaudir a Blanes. Ha estat llavors quan Jordina Rincón-Torroella ha rebut la Font Gòtica de mans de l’alcalde de Blanes. Un cop fetes les fotografies de rigor per immortalitzar la jornada, l’acte s’ha tancat amb una cirereta del pastís de caire musical. Marina Alum i Josep Ma Piguillem, que dirigeixen una escola de música, han interpretat a quatre mans una peça memorable: Libertango, d’Astor Piazzola.


Marina Alum i Josep Ma Piguillem interpreten 'Libertango'
a quatre mans
El pregó s’ha pogut seguir en directe pel canal YouTube de l’Ajuntament de Blanes , TV Blanes, on ara està allotjada la gravació: https://youtu.be/SQekH84swqk



Data de realització: 07/22/2021 | Data de la darrera actualització: 07/22/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300