Noticia publicada a la web el 07/23/2021 11:49:30 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
L’Ajuntament i la Generalitat homenatgen Magda Mitjans Guimerà, veïna de Blanes de 100 anys
Aquest dijous, amb motiu del seu sant, es va celebrar la festa d’aniversari que no es va poder fer quan va complir el centenari, el 29 de desembre de 2020, per les restriccions de la COVID
Ha hagut d’esperar set mesos, però ha valgut la pena quan es tracta d’una data tan assenyalada. Es tracta de l’homenatge que l’Ajuntament de Blanes li va retre ahir dijous a Magda Mitjans Guimerà, el segon reconeixement d’aquesta mateixa setmana a una veïna de la vila que ha complert els 100 anys de vida. En aquesta ocasió també s’ha fet a casa d’ella, un àtic situat al Passeig de la Marina on viu actualment.
La regidora d'Acció Social, Marian Anguita, l'alcalde Àngel Canosa,
lliurant la placa de l'Ajuntament a Magda Mitjans Guimerà En realitat el seu aniversari, quan va complir els 100 anys de vida, va ser el passat 29 de desembre de 2020, però no va ser possible celebrar-ho com s’hagués volgut a causa de les mesures restrictives de la COVID. Per això, ja llavors es va acordar que es festejaria el 22 de juliol, quan se celebra Santa Magdalena, és a dir: el seu sant. En totes dues ocasions l’ha acompanyat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, però ahir també va poder participar la regidora d’Acció Social i Igualtat, Marian Anguita, al possibilitar-ho les mesures COVID.
Lliurament de la 'Medalla Centenària' L’alcalde i la regidora es van encarregar de lliurar a l’homenatjada diversos obsequis per la doble celebració: sant i aniversari. A banda d’un ram de flors, li van fer entrega d’una placa commemorativa en representació de l’Ajuntament de Blanes, així com tres llibres relacionats amb la vila: El Miratge de les Índies, escrit per Mercè Cabré i Josep Torres, sobre l’emigració blanenca a les amèriques al segle XIX; Joan Padern, aquarel·lista. De la Costa Brava a Amèrica (1946-1967), sobre un dels pintors més internacionals del municipi.
Magda Mitjans Guimerà amb l'alcalde, la regidora, la cap d'Acció Social
i la seva família El tercer llibre es titula senzillament Blanes, i és una breu recopilació de fotografies antigues de la vila de Blanes que s’emmarquen en el primer terç del segle XX, un recull d’imatges. Un altre obsequi que va rebre ahir va ser en nom de l’Associació de Pensionistes i Jubilats de Blanes, que van preferir no assistir a l’acte donat l’actual context de la pandèmia, però sí que li van fer arribar un obsequi floral.
Lliurament de la ‘Medalla Centenària’ de la Generalitat de Catalunya
D’altra banda, durant la breu trobada mantinguda a casa seva, l’alcalde i la regidora també li van lliurar a Magda Mitjans Guimerà la Medalla Centenària. Es tracta d’un reconeixement que concedeix la conselleria de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, per la contribució que han fet dones i homes del país en valors, experiència i coneixement que han acumulat i transmès a les noves generacions durant els 100 anys de vida.
Aquest reconeixement sempre va acompanyat d’una carta signada per la consellera, Violant Cervera Gòdia, on s’explicita que les persones grans són un element fonamental per a la societat, dipositàries d’un bagatge imprescindible per encarar el futur amb optimisme i responsabilitat. També remarca que la història de Catalunya s’escriu gràcies a les aportacions de persones com l’homenatjada.
De Badalona a la SAFA passant per la ‘Discoteca Perope’s’
Magda Mitjans Guimerà compta amb uns lligams històrics molt arrelats amb la història de Blanes. Nascuda a Badalona, als 16 anys la seva família es va traslladar aquí pel treball del seu pare a la llegendària empresa SAFA, actualment Nylstar. Vivien a la Travessia del Carrer Méndez Núñez, al barri de s’Auguer, d’on va sortir vestida de núvia per casar-se amb Pedro Rodríguez Pericó.
Van anar a viure a Barcelona, on va residir-hi durant molts anys i va tenir-hi les seves tres filles: Magda, Emi i Mercedes. La sogra de Magda Mitjans Guimerà era propietària de l’Hotel Miramar de Blanes, i al morir es van haver de posar al front del negoci durant la temporada estiuenca, ja que Pedro Rodríguez Pericó era fill únic. L’any 1969, després que el seu home va patir tres infarts, l’hotel va tancar les portes definitivament.
Al seu solar s’hi va alçar un edifici de pisos, on s’hi va muntar la ‘Cafeteria Miramar’ i la mítica discoteca ‘Peroppe’s’, on van actuar artistes de l’època dels anys 70 molts coneguts, com ara Julio Iglesias, La Trinca, Mary Santpere, La Chunga o Joan Manel Serrat, entre d’altres. La família de la Magda va passar a viure durant l’estiu a la casa dels seus pares, coneguda com ‘Casa els Avis’, al Passeig de la Marina.
Aquí és on actualment segueix vivint Magda Mitjans Guimerà, després que ha viatjat per mig món a causa de la feina del seu home, que ocupava un càrrec que requeria fer-ho molt sovint. Tot i que no parla idiomes, sempre s’ha mogut pels set continents parlant únicament català i castellà, ajudada pel seu somriure i la seva bonhomia que han heretat els seus descendents. Actualment té 12 besnéts i 7 néts.