Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes recorda les seves arrels nàutiques i marineres amb l’Exposició de Maquetisme Naval de Joan Geremias


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/06/2021 11:21:47 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes recorda les seves arrels nàutiques i marineres amb l’Exposició de Maquetisme Naval de Joan Geremias

Les reproduccions d’embarcacions històriques i de diversos tipus de pesca s’allotgen a la Sala García-Tornel acompanyades de les pintures de Cristina Geremias, filla del maquetista

La ciutat on comença la Costa Brava compta actualment amb un dels ports pesquers més actius d’arreu del litoral gironí i de Catalunya, però a més a més des de principis del segle XIX va allotjar una intensa activitat amb la construcció de vaixells a les drassanes. Una mostra d’aquest univers és el què recull l’exposició sobre maquetisme naval que aquests dies s’allotja a la Sala Municipal García-Tornel, situada al cèntric Carrer Ample.


Exposició Maquetisme Naval a la Sala García-Tornel, amb reproduccions
de Joan Geremias i pintures de Cristina Geremias
L’autor és Joan Geremias Ribas, qui des de fa uns 15 anys va començar a construir maquetes navals, una afició que havia anat posposant per manca de temps en la seva etapa laboral. Construïts en miniatura de manera minuciosa i totalment artesanal, s’hi apleguen tant reproduccions d’històriques embarcacions fins a vaixells que es dediquen en l’actualitat a diversos tipus de pesca: galeons, xabetes, pailebots, teranyines, bots de llum, quillats, llaguts... i un llarg etcètera.


Reproducció de 'La Reina d'Àfrica', del film de John Huston homònim (1951)
Així, hi trobem des del galeó HMS Victory (1778-1922) fins al Blanda III de la flota pesquera, passant per curiositats com ara una reproducció de ‘La Reina d’Àfrica’, de la reconeguda pel·lícula de John Huston de l’any 1951 –protagonitzada per Humphrey Bogart i Katharine Hepburn-, o bé el Remolcador Ulisses que durant la dècada dels anys 60 del segle XX feia un constant comerç i transport de mercaderies.


Joan Geremías i Albert Sanz durant la visita a l'exposició
També hi ha diverses reproduccions molt completes i acurades sobre dos dels tipus de pesca que hi ha encara en l’actualitat: la d’encerclament i la d’arrossegament, així com diorames de les Drassanes de Blanes amb la construcció de vaixells, o bé d’escenes quotidianes relacionades amb aquest món. Les minucioses reproduccions es completen a l’exposició amb diverses pintures de Cristina Geremias Llinas, filla del maquetista.


Joan Geremías, Albert Sanz i Cristina Geremías
Per celebrar la posada en marxa de la mostra, l’ha visitada el regidor de Cultura i Festes, Albert Sanz, qui va fer un recorregut pels seus elements acompanyat de Joan Geremías. L’exposició es podrà visitar a la Sala García-Tornel del Carrer Ample fins al 22 d’agost, i l’horari en què està oberta de dilluns a diumenge, més concretament des de 2/4 de 6 de la tarda fins a 2/4 de 10 de la nit.

Una afició tardana que neix de la seva experiència com a mecànic

L’afició tardana de Joan Geremias Ribas es va iniciar muntant un kit. Posteriorment, va anar adquirint coneixements i tècnica, segurament gràcies a la seva experiència com a mecànic. Un altre factor que va jugar a favor d’aquesta seva afició va ser haver nascut en una família de pescadors que, al llarg de generacions, va anar deixant una empremta especial.


Durant alguns anys, Joan Geremias va ser soci de l’Associació Club Modelisme Lloret, i aquí la seva afició va poder créixer i desenvolupar-se encara més al poder trobar companys amb experiència, coneixements i generositat per compartir-la, com per exemple Vicens Roca. L’exposició que es pot visitar aquests dies a Blanes és fruit d’una inquietud que ve de lluny, lligada als anys d’infantesa i joventut, a la seva família i a les aficions i vivències que va conrear des de petit, que han perdurat fins donar els actuals fruits expositius.


A banda de la valuosa aportació dels quadres pintats per Cristina Geremías, la mostra també compta amb la col·laboració d’altres persones, a qui Joan Geremias agraeix especialment la seva contribució. Són Josep Andreu Geremias, que ha fet una recerca de fons documentals i fotografies; Lluís Pica Roig, que ha confeccionat l’art del quillat d’arrossegament; i Salvador Porras Corregidor, qui ha elaborat i imprès en 3D les figures que apareixen als diorames, i que representen els homes i dones de la mar.
Data de realització: 08/06/2021 | Data de la darrera actualització: 08/06/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300