Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Els exvots en forma de vaixell de mitjans del segle XX ja han retornat al Santuari del Vilar de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/18/2021 10:16:06 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Obreria del vilarEls exvots en forma de vaixell de mitjans del segle XX ja han retornat al Santuari del Vilar de Blanes

Han estat exposats durant prop de dos mesos a la Parròquia Santa Maria després que s’han restaurat, i aquesta setmana se’ls ha traslladat al seu lloc original

Aquests dies s’ha fet el viatge de tornada al seu lloc original dels dos exvots que durant prop de dos mesos s’han pogut veure exposats al baptisteri de la Parròquia Santa Maria. Són dos exvots en forma de vaixell que habitualment s’havien pogut veure penjats al Santuari del Vilar, del qual en formen part des de mitjans del segle XX, juntament amb altres 9 vaixells en miniatura, que van ser lliurats a l’Obreria del Vilar com exvots.


Trasllat dels dos exvots al Santuari del Vilar
Feia molt de temps que els dos exvots ja no estaven instal·lats al Santuari del Vilar, ja que se’ls estava restaurant. Se n’ha encarregat Antònia Perpinyà Pujol, qui ha retornat la forma i qualitat originals que en el seu temps van tenir els dos vaixells, un procés minuciós que ha requerit una dedicació durant mesos. Precisament per festejar la recuperació dels dos exvots es va decidir exposar-los a l’Església Santa Maria, perquè tothom pogués admirar-los.


Els dos vaixells reprodueixen dues embarcacions que van existir en la vida real: el Mare de de Déu del Vilar i el Santa Maria. Un d’ells és una fragata de guerra, i tots dos no fan sinó refermar la vocació marinera que caracteritza la vila on comença la Costa Brava, on temps enrere hi havia una intensa activitat naviliera de trànsit comercial marítim amb Amèrica, i es comptava amb unes drassanes arran de platja.

Trasllat dels dos exvots de retorn al Santuari del Vilar

Per poder retornar els vaixells al lloc original, l’Obreria del Vilar ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes, més concretament dels Serveis Municipals, que s’han encarregat de la feina de preparar els exvots, protegir-los adequadament pel seu trasllat, i dur-los fins al Santuari del Vilar. Donada l’envergadura dels dos vaixells, el seu trasllat requeria d’una logística molt determinada.

Al no poder disposar d’aquests mitjans, l’Obreria del Vilar va demanar la col·laboració del consistori, que s’ha encarregat de col·laborar-hi. Per la seva banda, des de l’Obreria del Vilar s’ha fet l’arranjament i els preparatius necessaris perquè durant el trasllat estiguessin convenientment protegides les dues embarcacions. Abans de la seva restauració, els dos vaixells presentaven un deplorable estat. Les veles i les cordes eren irrecuperables, ennegrides i malmeses pel pas del temps i el fum dels ciris.

Per això, la laboriosa i llarga tasca per recuperar el seu estat original va ser la vàlvula d’escapament per a ella i el seu marit durant els mesos de confinament de la COVID, quan dedicaven vuit hores diàries a recuperar els vaixells. Reprodueixen dues embarcacions que van existir en la vida real: el Mare de de Déu del Vilar i el Santa Maria. Un d’ells és una fragata de guerra, i no fan sinó refermar la vocació marinera que caracteritza la vila on comença la Costa Brava.

Santuari del Vilar: un dels indrets on s’hi dipositaven exvots

Un exvot és un objecte que s’ofereix a una divinitat en compliment d’un vot o prometença, o bé en acció de gràcies per algun benefici rebut. Al cristianisme se solen oferir a Jesucrist, a la Verge o a un sant. En el cas de Blanes, la que compta amb una intensa i longeva tradició és la Verge del Vilar, la imatge de la qual es guarda al Santuari del mateix nom.

Antigament era molt freqüent veure exvots penjats de les parets i els sostres de les esglésies i ermites, especialment d’aquelles on hi havia alguna imatge que gaudís de molta devoció popular. És el cas de la Verge del Vilar, a qui gran quantitat de ciutadans i ciutadanes de Blanes van oferir algun exvot, majoritàriament mariner, que reproduïa un vaixell en miniatura.


Aquest tipus d’exvots els regalaven els mariners al Santuari en compliment de la prometença per haver-los salvat la vida en una tempesta o una travessia especialment accidentada. Per això, al Santuari del Vilar encara s’hi veuen nombrosos vaixells en miniatura, que reprodueixen conegudes fragates i velers que van existir en la realitat.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 08/18/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300