Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Policia Local de Blanes fa una Campanya Informativa per eradicar el mal ús dels patinets elèctrics i vehicles similars


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/02/2021 10:15:56 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La Policia Local de Blanes fa una Campanya Informativa per eradicar el mal ús dels patinets elèctrics i vehicles similars

A mitjans de setembre entraran en vigor canvis en la normativa dels VMP –vehicles de mobilitat personal-, que també han de complir les Normes de Trànsit, igual que les bicicletes

La Policia Local de Blanes ha endegat una Campanya Informativa adreçada a la ciutadania de la població amb l’objectiu de poder eradicar el mal ús dels patinets elèctrics i vehicles similars. La iniciativa s’està fent prèviament a l’entrada en vigor de diverses modificacions que s’han introduït en l’Ordenança de Circulació per regular l’ús dels VMP, és a dir, els Vehicles de Mobilitat Personal, i que seran efectives a mitjans d'aquest mes de setembre.


Aquests canvis han estat motivats per adaptar l’actual normativa a la realitat, és a dir: la proliferació de patinets elèctrics i altres tipus de vehicles de mobilitat personal que s’ha fet especialment notòria durant aquests dos darrers anys. Aquest fet, afegit a l’aprovació de la modificació del Reglament General de Circulació a l’estat espanyol que es va fer a finals de l’any passat, ha provocat la introducció de canvis específics en l’Ordenança Municipal de Blanes.


Des de la Policia Local de Blanes també s’ha volgut aprofitar aquestes modificacions per introduir-les també en relació a un altre vehicle de mobilitat personal més veterà: les bicicletes. L’objectiu és evitar les molèsties i perills que poden ocasionar aquest tipus de vehicles, no tan sols en els seus propis conductors, sinó també als vianants que comparteixen la via pública, juntament amb els vehicles a motor.

11 infraccions greus comeses per conductors de VMP durant el 2021

Abans que entrin en vigor les modificacions introduïdes a l’Ordenança Municipal de Circulació, la Policia Local de Blanes ja ha hagut d’estar especialment amatent als incidents que han provocat alguns conductors de bicicletes i vehicles de mobilitat personal. I és que la Llei de la Direcció General de Trànsit ja contempla altres tipus d’infraccions greus relacionades amb la conducció d’aquest tipus de vehicles.


Només durant aquest 2021 –des de l’1 de gener fins al 24 d’agost-, la Policia Local ha hagut d’imposar 11 sancions per infraccions greus comeses per conductors i conductores de vehicles de mobilitat personal –majoritàriament, patinets elèctrics- per haver incomplert la llei general vigent. En aquest cas, es tracta de conduir sota els efectes de l’alcohol i/o estupefaents.

Principals modificacions que entren en vigor aquest setembre

Durant la campanya informativa que ha iniciat la Policia Local es dóna a conèixer als conductors i conductores de bicicletes i vehicles de mobilitat personal les principals modificacions que s’han introduït a l’Ordenança Municipal de Circulació, que seran vigents durant aquest mes de setembre. D’entrada, la definició de VMP és qualsevol vehicle d’una o més rodes dotat amb una única placa i propulsat exclusivament per motor elèctric que pugui proporcionar-li una velocitat màxima per disseny d’entre 6 i 25 km/h. S’exclouen d’aquesta definició els que utilitzen les persones amb mobilitat reduïda.


Genèricament, un dels canvis que afecta als VMP és que els conductors menors de 16 anys han d’utilitzar un casc de protecció homologat, i no podran circular per les voreres, travesseres, vies interurbanes i túnels urbans. En el cas de les bicicletes, l’ús del casc és obligatori per a totes les edats en vies interurbanes, i pels menors de 16 anys en les urbanes. Quan circulin per la calçada, ho han de fer preferiblement pel carril de la dreta, podent ocupar la part central d’aquest, i quan hi hagi carrils reservats a d’altres vehicles hauran de circular pel carril contigu al reservat. Altres consideracions són :

Canvis Introduïts a
l’Ordenança de Circulació
Especificitats Més Destacades
Vies per on poden Circular
  - Vies ciclistes o carrils senyalitzats i determinats com a ús exclusiu bicicletes
  - No es poden superar els 20 km/h
  - En el sentit de circulació indicat a la via
  - Respectar la prioritat dels vianants
  - Cal seguir les normes de circulació
Protecció i Estacionament
  - Casc Homologat, Sistema de Frenada i Timbre
  - Per circular a la nit han de disposar d’il·luminació al davant i al darrera
  - Només es pot estacionar als llocs autoritzats i no poden arrossegar cap tipus de remolc o element similar
Principals Conductes amb Sancions de 100 €
  - Circular per una vorera, andana o passeig (llevat que sigui especialment reservat)
  - Circular fora del carril bici o del voral en una via on n’hi hagi
  - Circular per un parc públic o zona de vianants amb aglomeracions de vianants o no donar-los preferència
  - Circular a una velocitat superior al pas d’una persona o fent ziga-zagues
  - Circular durant la nit sense llums de posició o portant-los apagats
  - Circular arrossegant un remolc o element similar
  - Circular sense un ús adequat d’un casc homologat un menor de 16 anys en via urbana
  - No aturar-se davant el llum vermell del semàfor
  - No tenir incorporat un sistema de frenada adequat o sense portar un timbre eficaçData de realització: | Data de la darrera actualització: 09/02/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300