Noticia publicada a la web el 09/06/2021 09:30:04 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Blanes ha celebrat aquest cap de setmana el II Dia de la Muntanya amb diverses activitats i una Marxa Popular
S’ha presentat el llibre ‘101 Anècdotes del Montseny’, d’Andreu Pujol; dos documentals de Xavi Esgleas, i un col·loqui sobre els orígens del Centre Excursionista (CEX), organitzador dels actes
La ciutat de Blanes s’ha caracteritzat des de sempre per comptar amb un gran nombre d’aficionats a córrer i caminar, els esports de muntanya, i aquells que tenen com a principal leitmotiv les ganes de moure’s i tenir un contacte més directe amb la natura. Aquest passat cap de setmana se n’ha tingut una nova prova prou eloqüent amb l’organització de la segona edició del ‘Dia de la Muntanya’.
Plaça dels Dies Feiners, II Dia de la Muntanya del CEX Organitzat pel Centre Excursionista de Blanes (CEX), amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, el gruix d’activitats es van centrar dissabte a la Plaça dels Dies Feiners, on va haver un variat repertori amb entreteniments per a totes les edats. L’endemà diumenge l’esdeveniment es va tancar amb una Marxa Popular de 9’5 kilòmetres de recorregut, que va sortir a les 9 del matí des de la mateixa Plaça dels Dies Feiners, comptant amb la participació de prop de 150 persones, que van sortir de manera esgraonada per mantenir les mesures COVID.
Presentació del llibre ‘101 Anècdotes del Montseny’, d’Andreu Pujol
La jornada central del II Dia de la Muntanya es va encetar la tarda del dissabte amb una sessió de Conta-Contes a càrrec del duet Aires Rondallaires, format per Cristina Bitlloch i Aina Puig. Les dues rondallaires van tenir entretinguda la canalla durant una bona estona, captant l’interès de petits i grans, que van descobrir entre d’altres sorpreses, estrelles i ingredients per a una amanida sota les seves cadires.
El següent ingredient era un dels més esperats: la presentació del llibre 101 Anècdotes del Montseny, escrit pel brederenc Andreu Pujol Mas. Va ser el propi autor qui es va encarregar de desvetllar els principals atractius de l’obra, que es va encarregar d’introduir el president del CEX, Xavi Pascual. Es tracta d’un llibre farcit de fets històrics, llegendes, oficis, personatges i altres curiositats del massís que des de Blanes se sent tant proper.
Més conegut en la seva faceta d’assagista i analista polític, Andreu Pujol Mas sorprèn pel to distès i definitivament amant de la natura. És un llibre on hi ha una recopilació d’històries i detalls que són de gran interès per a la història local, del territori. Tot plegat, completat amb impactants fotografies que ajuden a fer un literari tomb pel característic paisatge mediterrani.
Projecció documentals del centre Off Trail Academy, amb Xavi Esgleas
Un altre dels ingredients amb què va comptar la jornada del dissabte va ser la projecció de dos documentals, cortesia del centre Off Trail Academy, creat precisament per dos esportistes blanencs: Jordi Tosas i Xavi Esgleas, entre d’altres components. És la primera escola de formació en esports i activitats outdoor que combina l’aprenentatge presencial o a distància amb els cursos pràctics.
Es van oferir dos documentals: Balkan Mountains i Osètia del Sud, tots dos dirigits per Xavi Esgleas, qui precisament es va encarregar d’introduir la seva projecció. En acabada la sessió, els membres del públic van poder satisfer la seva curiositat amb el cineasta, que va completar amb les seves explicacions les dues històries narrades a través d’imatges que traspuaven una sensibilitat més enllà de la pantalla. Les projeccions es van allotjar a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes
Col·loqui sobre els Orígens del Centre Excursionista de Blanes
Capítol a banda va merèixer el col·loqui que va haver entre la presentació del llibre i la projecció dels documentals. Tres dels membres més veterans del Centre Excursionista de Blanes van recordar pel públic present els orígens d’aquesta entitat blanenca, que precisament aquest 2021 compleix els seus 45 anys de vida, ja que va ser fundada l’any 1976.
Se’n van encarregar d’explicar-ho Manel Padrós, Jordi Buixeda i Josep Maria Ibáñez, que van compartir vivències i experiències d’una entitat que, entre d’altres esdeveniments, organitza des de fa uns anys la Ruta de les Ermites. Abans d’entrar en matèria, per introduir aquesta part del II Dia de la Muntanya, es va comptar amb unes paraules de benvinguda del regidor d’Esports, Pere Lopera.
Moderat per l’actual president del CEX, Xavi Pascual, el col·loqui va servir per conèixer els durs inicis de l’entitat, nascuda durant els darrers anys del franquisme, quan parlar i escriure en català no es podia fer en llibertat. L’entitat blanenca, com solia passar llavors a bona part de Catalunya, era un dels escassos reductes on es podia seguir conreant el sentiment nacional, com també ho va ser en el cas de Blanes la Revista Recvll.
De fet, el CEX va ser la primera entitat excursionista que va catalanitzar els seus estatuts, i en el seu temps es comunicava amb la resta d’associats mitjançant una revista. Fruit d’aquest entorn, per fer-se soci de l’entitat calia estar avalat per dues persones, justament perquè eren temps difícils, s’estava vigilat de prop, i no es podia confiar així com així en qualsevol.
Els tres ponents van fer especial esment del primer president del Centre Excursionista de Blanes, Jaume Roquer, de qui es deu el disseny de les muntanyes que il·lustren el logotip del CEX. També es va recordar els inicis al CEX de l’alpinista internacional blanenc, Jordi Tosas, qui durant els primers anys s’encarregava de ser el monitor de la mainada. El primer 3.000 que va escalar, acompanyat dels membres de l’entitat, va ser el Mont Perdut, el cim més emblemàtic del Parc Nacional d’Ordesa, de 3.355 m d’altitud. La primera de tantes i tantes escalades que ha coronat amb èxit.