Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Unes 9.000 persones han participat a les ‘Jornades Romanes Blanda-Blandae’ aquest cap de setmana


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/27/2021 11:41:31 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

manaies de BlanesUnes 9.000 persones han participat a les ‘Jornades Romanes Blanda-Blandae’ aquest cap de setmana

Durant tres dies la ciutat ha recreat els costums de temps pretèrits amb una 50ena d’activitats allotjades al Passeig de Mar, així com visites guiades al Jaciment Romà d’Els Padrets

Blanes, la ciutat on comença la Costa Brava, ha viscut immersa durant tot aquest cap de setmana en un esdeveniment que ha vingut per quedar-se: les ‘Jornades Romanes Blanda-Blandae’. Es tractava de recrear els costums i tradicions –naturalment, des de la òptica del segle XXI- de la societat romana a través d’una cinquantena d’activitats gratuïtes que es van començar a celebrar divendres al matí i van finalitzar ahir a la nit.


Impulsat pel Departament de Promoció de la Ciutat i Turisme de l’Ajuntament de Blanes amb el suport d’altres departaments, l’esdeveniment estava organitzat conjuntament amb la Companyia d’Espectacles Aestus, la Legió V Macedònica dels Manaies de Blanes i Sabors Catalans. Durant tres dies, Blanes ha tornar a ser Blanda-Blandae, el nom originari de la ciutat en temps dels romans, amb atractives activitats viscudes amb especial intensitat.

Unes 9.000 persones han participat a les Jornades Romanes de Blanes

En seguiment de les mesures COVID, el recinte firal del Passeig de Mar on s’han estat acollint el 90% de les activitats estava perimetrat i sota control d’aforament, cosa que ha permès d’altra banda poder tenir una millor noció sobre quantes visites hi ha hagut a les Jornades Romanes. En aquest sentit, han estat unes 9.000 persones, sumant les 2.500 que ho van fer divendres; les 3.500 del dissabte i les 3.000 d’aquest passat diumenge.


Han pogut gaudir de combats de gladiadors, visites guiades, danses, espectacles de foc i pirotècnia, música, tallers infantils, així com activitats que han contribuït a què blanencs i visitants experimentessin la sensació d’haver retrocedit en el temps. El balanç que en fa el primer tinent d’alcalde responsable de Promoció de la Ciutat i Turisme, Jordi Urgell, és plenament positiu: “Les Jornades Romanes han complert totes les expectatives que teníem quan vàrem decidir posar-les en marxa. El què volíem era organitzar un esdeveniment que fos molt atractiu, tant pera blanencs com per a visitants. Però, alhora, que tingués aquell punt de qualitat afegida lligada a la nostra identitat, un reclam relacionat amb la nostra pròpia història. Crec, sincerament, que ho hem aconseguit”.


D’entrada, quan encara s’han de fer les valoracions en profunditat respecte tots els aspectes organitzatius, la idea és donar continuïtat a l’experiència, de manera que al 2022 pugui fer-se’n una segona edició millorant tot allò que pugui incrementar encara més la seva qualitat. La suma d’esforços entre diferents departaments de l’Ajuntament de Blanes, la Companyia d’Espectacles Aestus, la Legió V Macedònica dels Manaies de Blanes i Sabors Catalans ha fet possible que s’hagi pogut gaudir d’un esdeveniment apte per a tots els públics, de caire totalment gratuït, i que a més a més ha estat valorat pel públic assistent.

Una 50ena d’activitats gratuïtes, incloses visites al Jaciment d’Els Padrets

Al llarg de tres dies blanencs i visitants han pogut visitar des d’un autèntic campament romà, relats sobre la medicina romana i altres atractives propostes repartides al llarg de tota la jornada. ‘Els Jocs de Flàvia’ han estat combats de gladiadors que incloïen conspiracions polítiques, lluites de poder i tot aquell aire de confabulació i jocs estratègics polítiques que va envoltar l’imperi romà. Tot plegat amb l’activa participació del públic, qui decidia al terme de cada combat si el o la derrotada mereixien ‘vida’ o ‘mort’ amb el característic polze a munt o avall.


Darrera els combats, solien intervenir els membres de la Legió V Macedònica, els Manaies de Blanes, que primer feien el ‘Sacramentum’, el jurament de fidelitat a Roma i l’emperador, seguit per demostracions sobre tàctiques militars romanes. Les Danses de ‘Nar Alhaya’ ha estat l’agradable espai d’entremig que s’oferia entre lluites, i també hi ha hagut demostracions i explicacions sobre medicina romana i un campament romà atès igualment pels Manaies de Blanes.


El toc d’humor l’ha aportat l’espectacle de ‘Venda d’Esclaus’, on el subhastador era precisament el què sortia més mal parat de tots, una teatralització en clau còmica que s’ha completat amb danses. El foc i la pirotècnia també han protagonitzat les ‘Jornades Romanes’: divendres es va oferir l’espectacle ‘Ignis Chorum’, i dissabte va ser el torn de ‘Splendia, amb una gran varietat d’elements: coreografies, danses i efectes lluminosos. Tots aquests espectacles comptaven amb la professionalitat i saber fer del grup d’actors i actrius d’Aestus, que han sabut connectar molt bé amb el públic en tot moment.


Capítol a banda han merescut dos dels esdeveniments amb entitat i escenaris propis. Dissabte a la nit els ‘Tàrraco Surfers’ van oferir un animat concert, condicionat tan sols pel mal temps, que va fer retardar mitja hora el seu inici. Per últim, diumenge al matí es van fer visites guiades –amb entrades exhaurides des de principis de la setmana passada- al Jaciment Romà dels Padrets, que data de l’any 75 abans de Crist, amb l’historiador i arqueòleg selvatà Joan Llinàs.Data de realització: 09/27/2021 | Data de la darrera actualització: 09/27/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300